Jak zagęścić sos? Każde danie da się odratować

Sos wyszedł zbyt wodnisty? Nie panikuj. Każde danie da się uratować. Poznaj kilka prostych sposobów, by zagęścić sos, zupę czy gulasz. Dzięki tym trikom potrawa zyska idealną kremową konsystencję.

Ryba z sosem
Katarzyna Gileta

Jak zagęścić sos – zasmażka

W zależności od tego, jak długo będziesz smażyć zasmażkę uzyskasz inny kolor/stopień jej wysmażenia. Kolor zasmażki zależy nie tylko od długości jej smażenia, ważne jest także to, jakiego tłuszczu użyjemy. Im wyższy stopień wysmażenia zasmażki chcemy uzyskać, tym wyższą temperaturę dymienia powinien mieć tłuszcz. Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje - na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu. Ale możesz też przygotować zasmażkę na tłuszczu, na którym smażyłeś np. mięso do sosu - tym sposobem twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Jak zagęścić sos – odparowanie (redukowanie)

Redukowanie to jedna z najprostszych metod zagęszczanie sosów. Polega na odparowaniu wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Jest to również najzdrowsza metoda, ponieważ nie dodajemy do sosu żadnych dodatkowych składników, dzięki czemu nie zwiększamy kaloryczności dania. Musimy się jedynie uzbroić w cierpliwość i często mieszać gotujący się sos, by go nie przypalić.

Zasmażka – sekret udanego sosu

Jak zagęścić sos – śmietana lub jogurt

Śmietana lub jogurt nie tylko zagęszczą sos, ale także wzbogaca jego smak. Możemy użyć zarówno kremówki, jak i kwaśnej śmietany czy jogurtu greckiego (w zależności od tego, czy liczymy kalorie, czy też nie). Pamiętajmy jednak, by przed dodaniem ich do potrawy, "zahartować" je w niewielkiej ilości gorącego sosu.

Jak zagęścić sos – mascarpone lub serek topiony

Włoski serek o kremowej, miękkiej i aksamitnej konsystencji z powodzeniem zastąpi śmietanę, a dodatkowo nada potrawie smaku. Mascarpone sprawdza się zarówno w specjałach słodkich, jak i wytrawnych, choć nie należy przesadzać z jego spożywaniem, ponieważ stanowi prawdziwą "bombę kaloryczną". Dodajemy go pod koniec gotowania, wcześniej "hartując" w niewielkiej ilości gorącego sosu. Mascarpone możemy z powodzeniem zastąpić serkiem topionym.

Sos curry
© Pixabay

Jak zagęścić sos – zmiksowane warzywa

Oczywisty, choć wciąż rzadko stosowany sposób na zagęszczenie sosu. Jeśli przygotowujemy sos z dodatkiem warzyw, warto część zblendować po czym dodać ponownie do sosu i wymieszać. Świetnym zagęstnikiem są też bogate w skrobię ziemniaki.

Jak zagęścić sos – zawiesina z mąki i wody

Mąkę można zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, aby uzyskać nieatrakcyjną "zawiesinę", którą następnie miesza się i tworzy grudki - technika zwana "gaszeniem". Po dodaniu do sosu, doprowadza się go do wrzenia w celu pozbycia się smaku mąki. Umożliwia to pęcznienie skrobi.

Jak zagęścić sos – mąka ziemniaczana

Ten sposób zagęszczania potraw jest dobrze znany w azjatyckiej kuchni. Musimy jednak uważać, by nie dodać za dużo mąki, ponieważ zamiast apetycznego sosu, otrzymamy kisiel. Aby zagęścić 500 ml sosu wystarczy 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w odrobinie zimnej wody.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca