Jaki rodzaj mąki jest najzdrowszy?

Obraz
Źródło zdjęć: © AdobeStock

/ 6Kulinarny przewodnik

Obraz
© AdobeStock

Kiedy mówimy "mąka", myślimy zazwyczaj o tradycyjnych jej rodzajach: pszennej, żytniej, rzadziej ziemniaczanej czy kukurydzianej. Ale w kuchniach na całym świecie wykorzystuje się przeróżne rodzaje mąki. Wystarczy, zmielić ziarna, owoce czy korzenie niektórych roślin, by uzyskać produkt o takich właściwościach, by można było wykorzystywać go w kuchni. Niektóre rodzaje mąki są mniej znane, a szkoda, bo znakomicie mogą one urozmaicić nasze codzienne posiłki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Mąka jaglana

Obraz
© Pixabay.com

Kaszę i mąkę jaglaną robi się z prosa, jednego z najstarszych uprawianych przez człowieka zbóż. W Afryce ręcznie przerobione na mąkę proso jest przede wszystkim wykorzystywane do przyrządzania głównego składnika dań warzywnych czy mięsnych. Mąkę gotuje się w wodzie, by uzyskać pożywną, choć praktycznie pozbawioną smaku masę. W Europie mąka jaglana nie jest zbyt znana. Ale osoby, które mają alergię na gluten, powinni ją jeść. Mąka jaglana jest pełnowartościowym zamiennikiem mąki pszennej i można ją wykorzystywać do robienia ciast, chleba, naleśników czy klusek. Jest bardzo lekka i delikatna, świetnie zagęszcza sosy i zupy.

/ 6Mąka kokosowa

Obraz
© AdobeStock

Od jakiegoś czasu mąka uzyskiwana z wysuszonego i zmielonego miąższu orzechów kokosowych jest łatwo dostępna w naszych sklepach. Ma ona lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka tak, jak ten owoc. Mąka kokosowa jest zdrowa. Zawiera dużo błonnika i białka, ma także mało węglowodanów, dlatego korzystnie wpływa na przykład na odchudzanie. Obniża również poziom glukozy we krwi i nie zawiera glutenu. Z mąki kokosowej zrobimy te same potrawy, do których przygotowania tradycyjnie wykorzystujemy mąki ze zbóż: makarony, ciastka, etc.

/ 6Mąka z amarantusa

Obraz
© AdobeStock

Mąka amarantusowa to z kolei po prostu nasiona szarłatu, rośliny rosnącej w ciepłym klimacie, ale doskonale czującej się również w naszych ogrodach. Amarantus jest bogatym źródłem fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu, a także antyoksydantów, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Zawiera też substancje, która wzmacniają układ odpornościowy. W mące z amarantusa znajdziemy znaczne ilości wapnia, magnezu i żelaza. Mąka amarantusowa jest wyjątkowo lekkostrawna i bogata w błonnik. Możemy z niej przygotowywać napoje odżywcze, dodawać do zup i sosów, piec placki czy gotować kluski. Świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek warzywnych.

/ 6Mąka z jadalnych kasztanów

Obraz
© Pixabay.com

Kasztany jadalne są nie tylko bardzo smaczne, ale zawierają również mnóstwo skrobi, która powoduje, że łatwo przerobić je na mąkę. Mąka ta ma przyjemny, słodki i orzechowy smak. Jest bogatym źródłem skrobi, zawiera witaminę C, A, E, P i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Dostarcza organizmowi niezbędne minerały, takie jak miedź, cynk, magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń i sód. Dzięki zawartości błonnika oczyszcza jelita i wpływa na hamowanie nadmiernego apetytu. W kuchni bez problemów może ona zastąpić mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, które są bardzo często używane do zagęszczania zup, sosów czy w daniach typu stir fry. Nie nadaje się jednak do przygotowywania wypieków.

/ 6Tapioka

Obraz
© AdobeStock

Z korzeni egzotycznej rośliny o nazwie maniok uzyskuje się jeden z najbardziej popularnych poza Europą rodzajów mąki: tapiokę. Zawiera ona lekkostrawne węglowodany i bardzo niewiele białka. Nie powoduje alergii, ale również pozbawiona jest praktycznie smaku. W tapioce nie ma również glutenu. Tapioki używa się jako zagęszczacza do sosów czy musów. Robi się z niej również granulat, wykorzystywany w kisielach, a także formuje się z tej mąki kulki, które nadają wygląd i smak charakterystycznym azjatyckim kolorowym napojom nazywanym bubble tea.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna