Kulinarny przewodnik
Kiedy mówimy "mąka", myślimy zazwyczaj o tradycyjnych jej rodzajach: pszennej, żytniej, rzadziej ziemniaczanej czy kukurydzianej. Ale w kuchniach na całym świecie wykorzystuje się przeróżne rodzaje mąki. Wystarczy, zmielić ziarna, owoce czy korzenie niektórych roślin, by uzyskać produkt o takich właściwościach, by można było wykorzystywać go w kuchni. Niektóre rodzaje mąki są mniej znane, a szkoda, bo znakomicie mogą one urozmaicić nasze codzienne posiłki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Mąka jaglana
Kaszę i mąkę jaglaną robi się z prosa, jednego z najstarszych uprawianych przez człowieka zbóż. W Afryce ręcznie przerobione na mąkę proso jest przede wszystkim wykorzystywane do przyrządzania głównego składnika dań warzywnych czy mięsnych. Mąkę gotuje się w wodzie, by uzyskać pożywną, choć praktycznie pozbawioną smaku masę. W Europie mąka jaglana nie jest zbyt znana. Ale osoby, które mają alergię na gluten, powinni ją jeść. Mąka jaglana jest pełnowartościowym zamiennikiem mąki pszennej i można ją wykorzystywać do robienia ciast, chleba, naleśników czy klusek. Jest bardzo lekka i delikatna, świetnie zagęszcza sosy i zupy.
Mąka kokosowa
Od jakiegoś czasu mąka uzyskiwana z wysuszonego i zmielonego miąższu orzechów kokosowych jest łatwo dostępna w naszych sklepach. Ma ona lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka tak, jak ten owoc. Mąka kokosowa jest zdrowa. Zawiera dużo błonnika i białka, ma także mało węglowodanów, dlatego korzystnie wpływa na przykład na odchudzanie. Obniża również poziom glukozy we krwi i nie zawiera glutenu. Z mąki kokosowej zrobimy te same potrawy, do których przygotowania tradycyjnie wykorzystujemy mąki ze zbóż: makarony, ciastka, etc.
Mąka z amarantusa
Mąka amarantusowa to z kolei po prostu nasiona szarłatu, rośliny rosnącej w ciepłym klimacie, ale doskonale czującej się również w naszych ogrodach. Amarantus jest bogatym źródłem fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu, a także antyoksydantów, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Zawiera też substancje, która wzmacniają układ odpornościowy. W mące z amarantusa znajdziemy znaczne ilości wapnia, magnezu i żelaza. Mąka amarantusowa jest wyjątkowo lekkostrawna i bogata w błonnik. Możemy z niej przygotowywać napoje odżywcze, dodawać do zup i sosów, piec placki czy gotować kluski. Świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek warzywnych.
Mąka z jadalnych kasztanów
Kasztany jadalne są nie tylko bardzo smaczne, ale zawierają również mnóstwo skrobi, która powoduje, że łatwo przerobić je na mąkę. Mąka ta ma przyjemny, słodki i orzechowy smak. Jest bogatym źródłem skrobi, zawiera witaminę C, A, E, P i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Dostarcza organizmowi niezbędne minerały, takie jak miedź, cynk, magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń i sód. Dzięki zawartości błonnika oczyszcza jelita i wpływa na hamowanie nadmiernego apetytu. W kuchni bez problemów może ona zastąpić mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, które są bardzo często używane do zagęszczania zup, sosów czy w daniach typu stir fry. Nie nadaje się jednak do przygotowywania wypieków.
Tapioka
Z korzeni egzotycznej rośliny o nazwie maniok uzyskuje się jeden z najbardziej popularnych poza Europą rodzajów mąki: tapiokę. Zawiera ona lekkostrawne węglowodany i bardzo niewiele białka. Nie powoduje alergii, ale również pozbawiona jest praktycznie smaku. W tapioce nie ma również glutenu. Tapioki używa się jako zagęszczacza do sosów czy musów. Robi się z niej również granulat, wykorzystywany w kisielach, a także formuje się z tej mąki kulki, które nadają wygląd i smak charakterystycznym azjatyckim kolorowym napojom nazywanym bubble tea.