Trwa ładowanie...
dvqt52n

Jak zrobić sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to doskonały dodatek do kanapek, mięs, dań z grilla, placków ziemniaczanych czy pizzy. Na sklepowych półkach znajdziemy znajdziemy sosy czosnkowe, które różnią się składem, ceną i smakiem. Jednak zamiast kupować gotowce możemy przygotować pyszny sos w domu. Przepis jest bardzo prosty.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Prosty przepis na sos czosnkowy
Prosty przepis na sos czosnkowy (Pixabay)
dvqt52n

Jak zrobić sos czosnkowy

Dobry sos musi mieć odpowiednią konsystencję, smak i kolor. Bazą sosu czosnkowego może być jogurt naturalny lub śmietana. Możemy również dodać odrobinę majonezu, musztardy lub keczupu. Ile dodać czosnku? To zależy od naszych upodobań, im więcej, tym sos będzie ostrzejszy. Możemy również użyć granulowanego czosnku, jednak jest on znacznie mniej aromatyczny. Smak sosu podkręcą świeże lub suszone zioła - oregano, bazylia, koperek, cząber. Kropką nad i jest odrobina cukru.

Sos czosnkowy pasuje do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest niezastąpiony do grillowanych mięs, placków warzywnych (w tym ziemniaczanych), kanapek, surowych warzyw czy pizzy.

dvqt52n

Właściwości czosnku

Czosnek znany jest przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Skutecznie walczy z bakteriami infekującymi jamę ustną, narządy układu pokarmowego, drogi oddechowe i moczowe. Tym samym chroni organizm przed gruźlicą, wrzodami czy zakażeniem bakterią E.coli. Według wielu badań czosnek przeciwdziała również niektórym grzybom, wirusom i pasożytom. Co ciekawe, czosnek jest w stanie zwalczyć bakterie odporne na tradycyjne antybiotyki.

Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb

Ta sama substancja, która decyduje o bakteriobójczym działaniu czosnku (allicyna), wpływa także korzystnie na pracę serca i układ krwionośny. Przeciwdziała zakrzepom krwi, zbija zły cholesterol powodujący występowanie miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność tętnic.

dvqt52n

W czosnku obecne są również antyoksydanty: usuwa tzw. wolne rodniki, które przyczyniają się do niszczenia błony komórek, a co za tym idzie zwiększają ryzyko pojawienia się nowotworów.

Przepis na sos czosnkowy

Składniki:

  • jogurt naturalny gęsty 250 g
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek lub oregano
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek lub dodać czosnek w proszku (łyżeczkę od herbaty), dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę oregano lub majeranku oraz łyżkę cukru – wymieszać. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt ostry, możemy poprawić jego smak kilkoma kroplami soku cytrynowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dvqt52n

Podziel się opinią

Share

dvqt52n

dvqt52n