WAŻNE
TERAZ

Koniec poszukiwań Tadeusza Dudy. Policja zdradza szczegóły

Jak zrobić sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to doskonały dodatek do kanapek, mięs, dań z grilla, placków ziemniaczanych czy pizzy. Na sklepowych półkach znajdziemy znajdziemy sosy czosnkowe, które różnią się składem, ceną i smakiem. Jednak zamiast kupować gotowce możemy przygotować pyszny sos w domu. Przepis jest bardzo prosty.

Prosty przepis na sos czosnkowy
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta
1

Jak zrobić sos czosnkowy

Dobry sos musi mieć odpowiednią konsystencję, smak i kolor. Bazą sosu czosnkowego może być jogurt naturalny lub śmietana. Możemy również dodać odrobinę majonezu, musztardy lub keczupu. Ile dodać czosnku? To zależy od naszych upodobań, im więcej, tym sos będzie ostrzejszy. Możemy również użyć granulowanego czosnku, jednak jest on znacznie mniej aromatyczny. Smak sosu podkręcą świeże lub suszone zioła - oregano, bazylia, koperek, cząber. Kropką nad i jest odrobina cukru.

Sos czosnkowy pasuje do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest niezastąpiony do grillowanych mięs, placków warzywnych (w tym ziemniaczanych), kanapek, surowych warzyw czy pizzy.

Właściwości czosnku

Czosnek znany jest przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Skutecznie walczy z bakteriami infekującymi jamę ustną, narządy układu pokarmowego, drogi oddechowe i moczowe. Tym samym chroni organizm przed gruźlicą, wrzodami czy zakażeniem bakterią E.coli. Według wielu badań czosnek przeciwdziała również niektórym grzybom, wirusom i pasożytom. Co ciekawe, czosnek jest w stanie zwalczyć bakterie odporne na tradycyjne antybiotyki.

Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb

Ta sama substancja, która decyduje o bakteriobójczym działaniu czosnku (allicyna), wpływa także korzystnie na pracę serca i układ krwionośny. Przeciwdziała zakrzepom krwi, zbija zły cholesterol powodujący występowanie miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność tętnic.

W czosnku obecne są również antyoksydanty: usuwa tzw. wolne rodniki, które przyczyniają się do niszczenia błony komórek, a co za tym idzie zwiększają ryzyko pojawienia się nowotworów.

Przepis na sos czosnkowy

Składniki:

  • jogurt naturalny gęsty 250 g
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek lub oregano
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek lub dodać czosnek w proszku (łyżeczkę od herbaty), dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę oregano lub majeranku oraz łyżkę cukru – wymieszać. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt ostry, możemy poprawić jego smak kilkoma kroplami soku cytrynowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne