Trwa ładowanie...

Jak zrobić sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to doskonały dodatek do kanapek, mięs, dań z grilla, placków ziemniaczanych czy pizzy. Na sklepowych półkach znajdziemy znajdziemy sosy czosnkowe, które różnią się składem, ceną i smakiem. Jednak zamiast kupować gotowce możemy przygotować pyszny sos w domu. Przepis jest bardzo prosty.

Jak zrobić sos czosnkowy?Źródło: Pixabay
darfvea
darfvea

Jak zrobić sos czosnkowy

Dobry sos musi mieć odpowiednią konsystencję, smak i kolor. Bazą sosu czosnkowego może być jogurt naturalny lub śmietana. Możemy również dodać odrobinę majonezu, musztardy lub keczupu. Ile dodać czosnku? To zależy od naszych upodobań, im więcej, tym sos będzie ostrzejszy. Możemy również użyć granulowanego czosnku, jednak jest on znacznie mniej aromatyczny. Smak sosu podkręcą świeże lub suszone zioła - oregano, bazylia, koperek, cząber. Kropką nad i jest odrobina cukru.

Sos czosnkowy pasuje do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest niezastąpiony do grillowanych mięs, placków warzywnych (w tym ziemniaczanych), kanapek, surowych warzyw czy pizzy.

Właściwości czosnku

Czosnek znany jest przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Skutecznie walczy z bakteriami infekującymi jamę ustną, narządy układu pokarmowego, drogi oddechowe i moczowe. Tym samym chroni organizm przed gruźlicą, wrzodami czy zakażeniem bakterią E.coli. Według wielu badań czosnek przeciwdziała również niektórym grzybom, wirusom i pasożytom. Co ciekawe, czosnek jest w stanie zwalczyć bakterie odporne na tradycyjne antybiotyki.

Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb

Ta sama substancja, która decyduje o bakteriobójczym działaniu czosnku (allicyna), wpływa także korzystnie na pracę serca i układ krwionośny. Przeciwdziała zakrzepom krwi, zbija zły cholesterol powodujący występowanie miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność tętnic.

darfvea

W czosnku obecne są również antyoksydanty: usuwa tzw. wolne rodniki, które przyczyniają się do niszczenia błony komórek, a co za tym idzie zwiększają ryzyko pojawienia się nowotworów.

Przepis na sos czosnkowy

Składniki:

  • jogurt naturalny gęsty 250 g
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek lub oregano
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek lub dodać czosnek w proszku (łyżeczkę od herbaty), dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę oregano lub majeranku oraz łyżkę cukru – wymieszać. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt ostry, możemy poprawić jego smak kilkoma kroplami soku cytrynowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

darfvea
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj