Jak zrobić sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to doskonały dodatek do kanapek, mięs, dań z grilla, placków ziemniaczanych czy pizzy. Na sklepowych półkach znajdziemy znajdziemy sosy czosnkowe, które różnią się składem, ceną i smakiem. Jednak zamiast kupować gotowce możemy przygotować pyszny sos w domu. Przepis jest bardzo prosty.

Prosty przepis na sos czosnkowy
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Jak zrobić sos czosnkowy

Dobry sos musi mieć odpowiednią konsystencję, smak i kolor. Bazą sosu czosnkowego może być jogurt naturalny lub śmietana. Możemy również dodać odrobinę majonezu, musztardy lub keczupu. Ile dodać czosnku? To zależy od naszych upodobań, im więcej, tym sos będzie ostrzejszy. Możemy również użyć granulowanego czosnku, jednak jest on znacznie mniej aromatyczny. Smak sosu podkręcą świeże lub suszone zioła - oregano, bazylia, koperek, cząber. Kropką nad i jest odrobina cukru.

Sos czosnkowy pasuje do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest niezastąpiony do grillowanych mięs, placków warzywnych (w tym ziemniaczanych), kanapek, surowych warzyw czy pizzy.

Właściwości czosnku

Czosnek znany jest przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Skutecznie walczy z bakteriami infekującymi jamę ustną, narządy układu pokarmowego, drogi oddechowe i moczowe. Tym samym chroni organizm przed gruźlicą, wrzodami czy zakażeniem bakterią E.coli. Według wielu badań czosnek przeciwdziała również niektórym grzybom, wirusom i pasożytom. Co ciekawe, czosnek jest w stanie zwalczyć bakterie odporne na tradycyjne antybiotyki.

Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb

Ta sama substancja, która decyduje o bakteriobójczym działaniu czosnku (allicyna), wpływa także korzystnie na pracę serca i układ krwionośny. Przeciwdziała zakrzepom krwi, zbija zły cholesterol powodujący występowanie miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność tętnic.

W czosnku obecne są również antyoksydanty: usuwa tzw. wolne rodniki, które przyczyniają się do niszczenia błony komórek, a co za tym idzie zwiększają ryzyko pojawienia się nowotworów.

Przepis na sos czosnkowy

Składniki:

  • jogurt naturalny gęsty 250 g
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek lub oregano
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek lub dodać czosnek w proszku (łyżeczkę od herbaty), dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę oregano lub majeranku oraz łyżkę cukru – wymieszać. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt ostry, możemy poprawić jego smak kilkoma kroplami soku cytrynowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny