Jak zrobić sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to doskonały dodatek do kanapek, mięs, dań z grilla, placków ziemniaczanych czy pizzy. Na sklepowych półkach znajdziemy znajdziemy sosy czosnkowe, które różnią się składem, ceną i smakiem. Jednak zamiast kupować gotowce możemy przygotować pyszny sos w domu. Przepis jest bardzo prosty.

Prosty przepis na sos czosnkowy
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Jak zrobić sos czosnkowy

Dobry sos musi mieć odpowiednią konsystencję, smak i kolor. Bazą sosu czosnkowego może być jogurt naturalny lub śmietana. Możemy również dodać odrobinę majonezu, musztardy lub keczupu. Ile dodać czosnku? To zależy od naszych upodobań, im więcej, tym sos będzie ostrzejszy. Możemy również użyć granulowanego czosnku, jednak jest on znacznie mniej aromatyczny. Smak sosu podkręcą świeże lub suszone zioła - oregano, bazylia, koperek, cząber. Kropką nad i jest odrobina cukru.

Sos czosnkowy pasuje do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest niezastąpiony do grillowanych mięs, placków warzywnych (w tym ziemniaczanych), kanapek, surowych warzyw czy pizzy.

Właściwości czosnku

Czosnek znany jest przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Skutecznie walczy z bakteriami infekującymi jamę ustną, narządy układu pokarmowego, drogi oddechowe i moczowe. Tym samym chroni organizm przed gruźlicą, wrzodami czy zakażeniem bakterią E.coli. Według wielu badań czosnek przeciwdziała również niektórym grzybom, wirusom i pasożytom. Co ciekawe, czosnek jest w stanie zwalczyć bakterie odporne na tradycyjne antybiotyki.

Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb

Ta sama substancja, która decyduje o bakteriobójczym działaniu czosnku (allicyna), wpływa także korzystnie na pracę serca i układ krwionośny. Przeciwdziała zakrzepom krwi, zbija zły cholesterol powodujący występowanie miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność tętnic.

W czosnku obecne są również antyoksydanty: usuwa tzw. wolne rodniki, które przyczyniają się do niszczenia błony komórek, a co za tym idzie zwiększają ryzyko pojawienia się nowotworów.

Przepis na sos czosnkowy

Składniki:

  • jogurt naturalny gęsty 250 g
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek lub oregano
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek lub dodać czosnek w proszku (łyżeczkę od herbaty), dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę oregano lub majeranku oraz łyżkę cukru – wymieszać. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt ostry, możemy poprawić jego smak kilkoma kroplami soku cytrynowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany