Jak wykorzystać niedzielny rosół?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kilka pomysłów

Obraz
© Shutterstock.com

Została wam porcja rosołu z niedzieli? W żadnym wypadku jej nie wylewajcie. Poniedziałkowa pomidorówka na bulionie to klasyk w niemal każdym polskim domu. Jednak esencjonalny wywar z mięsa i warzyw można wykorzystać również w inny sposób. Zobaczcie nasze inspiracje i naprawdę prosty przepis na domową bulionetkę - o wiele lepszą niż kostkę rosołową ze sklepu.

Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać

/ 5Baza dla innych zup

Obraz
© Fotolia

Po wstawieniu rosołu do lodówki i zdjęciu z niego tłuszczu, który po jakimś czasie pojawi się na wierzchu, uzyskamy bulion, czyli odtłuszczony rosół, który doskonale sprawdza się jako baza różnych zup – pomidorowej, jarzynowej, pieczarkowej, ogórkowej itd.

/ 5Niezastąpiony do sosów

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarkowy, pomidorowy, koperkowy, cytrynowy, chrzanowy... Co łączy te sosy? Ich podstawą jest esencjonalny bulion. Bez szklanki wywaru nie ugotujemy również gulaszu, potrawki z kurczaka czy risotto.

/ 5Wykorzystaj mięso i warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Z ugotowanego w rosole mięsa można przygotować na przykład farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także mięso w galarecie. Część warzyw można podać w rosole lub przeznaczyć na tradycyjną sałatkę jarzynową.

/ 5Domowe kostki rosołowe

Obraz
© Fotolia

Bulion można przechowywać w lodówce w zamkniętych na gorąco słoikach przez około trzy miesiące. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie domowych kostek rosołowych. W tym celu musimy zredukować bulion na niewielkim ogniu do 1/5 jego objętości. Po odparowaniu wody zyska on galaretowatą konsystencję. Gdy wystygnie, przecedzamy go przez gęste sito lub gazę, przelewamy do foremek na lód i wkładamy do zamrażalnika.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje