Jak wykorzystać niedzielny rosół?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kilka pomysłów

Obraz
© Shutterstock.com

Została wam porcja rosołu z niedzieli? W żadnym wypadku jej nie wylewajcie. Poniedziałkowa pomidorówka na bulionie to klasyk w niemal każdym polskim domu. Jednak esencjonalny wywar z mięsa i warzyw można wykorzystać również w inny sposób. Zobaczcie nasze inspiracje i naprawdę prosty przepis na domową bulionetkę - o wiele lepszą niż kostkę rosołową ze sklepu.

Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać

/ 5Baza dla innych zup

Obraz
© Fotolia

Po wstawieniu rosołu do lodówki i zdjęciu z niego tłuszczu, który po jakimś czasie pojawi się na wierzchu, uzyskamy bulion, czyli odtłuszczony rosół, który doskonale sprawdza się jako baza różnych zup – pomidorowej, jarzynowej, pieczarkowej, ogórkowej itd.

/ 5Niezastąpiony do sosów

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarkowy, pomidorowy, koperkowy, cytrynowy, chrzanowy... Co łączy te sosy? Ich podstawą jest esencjonalny bulion. Bez szklanki wywaru nie ugotujemy również gulaszu, potrawki z kurczaka czy risotto.

/ 5Wykorzystaj mięso i warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Z ugotowanego w rosole mięsa można przygotować na przykład farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także mięso w galarecie. Część warzyw można podać w rosole lub przeznaczyć na tradycyjną sałatkę jarzynową.

/ 5Domowe kostki rosołowe

Obraz
© Fotolia

Bulion można przechowywać w lodówce w zamkniętych na gorąco słoikach przez około trzy miesiące. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie domowych kostek rosołowych. W tym celu musimy zredukować bulion na niewielkim ogniu do 1/5 jego objętości. Po odparowaniu wody zyska on galaretowatą konsystencję. Gdy wystygnie, przecedzamy go przez gęste sito lub gazę, przelewamy do foremek na lód i wkładamy do zamrażalnika.

Wybrane dla Ciebie

Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo