WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Jak wykorzystać niedzielny rosół?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kilka pomysłów

Obraz
© Shutterstock.com

Została wam porcja rosołu z niedzieli? W żadnym wypadku jej nie wylewajcie. Poniedziałkowa pomidorówka na bulionie to klasyk w niemal każdym polskim domu. Jednak esencjonalny wywar z mięsa i warzyw można wykorzystać również w inny sposób. Zobaczcie nasze inspiracje i naprawdę prosty przepis na domową bulionetkę - o wiele lepszą niż kostkę rosołową ze sklepu.

Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać

/ 5Baza dla innych zup

Obraz
© Fotolia

Po wstawieniu rosołu do lodówki i zdjęciu z niego tłuszczu, który po jakimś czasie pojawi się na wierzchu, uzyskamy bulion, czyli odtłuszczony rosół, który doskonale sprawdza się jako baza różnych zup – pomidorowej, jarzynowej, pieczarkowej, ogórkowej itd.

/ 5Niezastąpiony do sosów

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarkowy, pomidorowy, koperkowy, cytrynowy, chrzanowy... Co łączy te sosy? Ich podstawą jest esencjonalny bulion. Bez szklanki wywaru nie ugotujemy również gulaszu, potrawki z kurczaka czy risotto.

/ 5Wykorzystaj mięso i warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Z ugotowanego w rosole mięsa można przygotować na przykład farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także mięso w galarecie. Część warzyw można podać w rosole lub przeznaczyć na tradycyjną sałatkę jarzynową.

/ 5Domowe kostki rosołowe

Obraz
© Fotolia

Bulion można przechowywać w lodówce w zamkniętych na gorąco słoikach przez około trzy miesiące. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie domowych kostek rosołowych. W tym celu musimy zredukować bulion na niewielkim ogniu do 1/5 jego objętości. Po odparowaniu wody zyska on galaretowatą konsystencję. Gdy wystygnie, przecedzamy go przez gęste sito lub gazę, przelewamy do foremek na lód i wkładamy do zamrażalnika.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz