Rumiane i chrupiące placuszki z cukinią i kurczakiem
Placki z cukinii już na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni i z powodzeniem konkurują z tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi. Placuszki z cukinii są delikatne i pyszne. Doskonale smakują zarówno solo jak i z dipem czosnkowym lub surówką. Aby nieco pokręcić przepis, możecie dodać do warzywnej masy pierś z kurczaka. Jaki będzie efekt? Przekonajcie się sami!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dzień lub przynajmniej 2 godziny wcześniej zmielić pierś kurczaka lub drobno posiekać.
- Wymieszać z przyprawą, dodać drobniutko pokrojoną i leciutko przyrumienioną na maśle cebulkę, wymieszać, szczelnie przykryć i schować do lodówki.
- Cukinię obrać, zetrzeć na średnich oczkach, odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wbić jajo, wlać maślankę i miksować do uzyskania gęstej masy.
- Ciasto musi być gęściejsze niż kwaśna śmietana. Raczej jak na kluski kładzione. Jeśli za rzadkie, wymiksować jeszcze troszkę mąki.
- Dodać odciśniętą z soku cukinię i mięso z kurczaka. Wymieszać na jednolitą masę. Jeśli trzeba, to trochę dosolić. Odstawić na chwilę.
- Rozgrzać olej, kłaść łyżką placki (mniej więcej takie jak ziemniaczane lub wg uznania), smażyć na rumiano z jednej strony, obrócić i przykręcając trochę dopływ ciepła smażyć po drugiej stronie. Razem ok. 7-8 minut (sprawdzić jeden, czy w środku nie surowy).
- Usmażoną porcję przechowywać w nagrzanym piekarniku. Podawać z surówkami (np. 3 marchewki i 2 jabłka utrzeć na średnich oczkach, skroić drobno kawałek pora, dodać sok z 1/2 cytryny, szczyptę soli i łyżkę oleju, wymieszać) lub sosami, np. śmietanowo - czosnkowym lub wg uznania. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl