Katarzyna Bosacka się nie popisała. Kardynalny błąd gwiazdy "Wiem, co jem"

Katarzyna Bosacka, ciesząca się niesłabnącą popularnością wśród wszystkich tych, którym nie jest obojętne, co wrzucają do sklepowego koszyka, inspiruje swych fanów w mediach społecznościowych. Z okazji świąt dodała dwie smakowite propozycje na wielkanocny stół. Niestety zaliczyła też wpadkę…

Katarzyna Bosacka Katarzyna Bosacka od lat uczy Polaków, jak kupować i jak jeść, by było zdrowo
Źródło zdjęć: © AKPA
Karolina Rozmus

Cielęcina po włosku na wielkanocnym stole Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka to niekwestionowany ekspert w dziedzinie żywności – od lat uczy Polaków, jak kupować i jak jeść, by było zdrowo. W swojej ostatniej publikacji "Cuda w kuchni" pokazuje także, jak nie marnować żywności w czasach pandemii. Tym razem jednak zdecydowanie się nie popisała.

W swoich ostatnich postach na Instagramie Katarzyna Bosacka dzieli się przepisem na danie, które jest hitem na jej wielkanocnym stole. Odchodząc od tradycji, sięga aż do inspiracji włoskich i prezentuje nieco spolszczoną wersję vitello tonnato, czyli cielęciny w sosie z tuńczyka i kaparów.

To słynne danie rodem z Piemontu ma kilka wariacji, opiera się jednak na duszonej w białym winie cielęcinie, finalnie polanej sosem na bazie żółtek, tuńczyka lub filetów sardeli (anchois) i kaparów. Wyborne, delikatne mięso serwuje się na zimno z majonezowym sosem jako przystawkę.

W wersji Katarzyny Bosackiej cielęcina zostaje zastąpiona schabem i ta propozycja spotyka się z ogromnym uznaniem ze strony fanów, nieszczędzących pochwał Bosackiej. Do schabu celebrytka podaje prostszą wersję włoskiego sosu na bazie żółtek – wystarczy zmiksować 2 puszki tuńczyka, 1 łyżkę majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, a następnie przybrać całe danie kaparami.

Vitello tonnato w wersji polskiej to jednak nie wszystko…

Udziec cielęcy duszony w czerwonym winie i pomidorach

"A co dla wegetarian na Święta"? Wpadka Katarzyny Bosackiej

Kolejny post na instagramowym koncie gwiazdy "Wiem, co jem" zawiera propozycję wielkanocnej przystawki dla tych, którym ze schabem nie po drodze – czyli dla wegetarian. Niestety Katarzyna Bosacka zaliczyła spektakularną wpadkę, która fanom diety roślinnej może być wyjątkowo nie w smak…

Bezmięsną przystawką dla wegetarian, zdaniem Bosackiej, może być sałatka z jajkami na twardo z sosem. Faktycznie, jajka to nieodzowny element świąt i niejeden wegetarianin z pewnością nie odmówi sobie kilku jajek w niedzielny poranek.

Przepis na sałatkę z sosem z tuńczyka
© Instagram

Stąd, propozycja Bosackiej byłaby trafiona, gdyby nie pomyłka celebrytki. –  A co dla wegetarian na Święta? Proponuję tym samym pysznym sosem tuńczykowym, na który przepis podawałam wczoraj polać wielkanocną sałatkę – radzi gwiazda.

Katarzyna Bosacka nie popisała się wiedzą na temat wegetariańskiej diety, która wyklucza zarówno mięso, jak i ryby, będące notabene również mięsem.

Jakkolwiek sałatka z jajkami z sosem tuńczykowym brzmi i wygląda niebywale apetycznie, to niestety ta propozycja wegetarianom raczej do gustu nie przypadnie. Być może jednak inspirująca będzie dla pescowegetarian, kontrowersyjnego dla radykalnych amatorów diet roślinnych, odłamu wegetarianizmu, który dopuszcza jedzenie mięsa ryb, wykluczając każde inne.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany