Trwa ładowanie...

Katarzyna Bosacka się nie popisała. Kardynalny błąd gwiazdy "Wiem, co jem"

Katarzyna Bosacka, ciesząca się niesłabnącą popularnością wśród wszystkich tych, którym nie jest obojętne, co wrzucają do sklepowego koszyka, inspiruje swych fanów w mediach społecznościowych. Z okazji świąt dodała dwie smakowite propozycje na wielkanocny stół. Niestety zaliczyła też wpadkę…
Share
Katarzyna Bosacka od lat uczy Polaków, jak kupować i jak jeść, by było zdrowo
Katarzyna Bosacka od lat uczy Polaków, jak kupować i jak jeść, by było zdrowoŹródło: AKPA
d298o5y

Cielęcina po włosku na wielkanocnym stole Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka to niekwestionowany ekspert w dziedzinie żywności – od lat uczy Polaków, jak kupować i jak jeść, by było zdrowo. W swojej ostatniej publikacji "Cuda w kuchni" pokazuje także, jak nie marnować żywności w czasach pandemii. Tym razem jednak zdecydowanie się nie popisała.

W swoich ostatnich postach na Instagramie Katarzyna Bosacka dzieli się przepisem na danie, które jest hitem na jej wielkanocnym stole. Odchodząc od tradycji, sięga aż do inspiracji włoskich i prezentuje nieco spolszczoną wersję vitello tonnato, czyli cielęciny w sosie z tuńczyka i kaparów.

d298o5y

To słynne danie rodem z Piemontu ma kilka wariacji, opiera się jednak na duszonej w białym winie cielęcinie, finalnie polanej sosem na bazie żółtek, tuńczyka lub filetów sardeli (anchois) i kaparów. Wyborne, delikatne mięso serwuje się na zimno z majonezowym sosem jako przystawkę.

W wersji Katarzyny Bosackiej cielęcina zostaje zastąpiona schabem i ta propozycja spotyka się z ogromnym uznaniem ze strony fanów, nieszczędzących pochwał Bosackiej. Do schabu celebrytka podaje prostszą wersję włoskiego sosu na bazie żółtek – wystarczy zmiksować 2 puszki tuńczyka, 1 łyżkę majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, a następnie przybrać całe danie kaparami.

Vitello tonnato w wersji polskiej to jednak nie wszystko…

Udziec cielęcy duszony w czerwonym winie i pomidorach

"A co dla wegetarian na Święta"? Wpadka Katarzyny Bosackiej

Kolejny post na instagramowym koncie gwiazdy "Wiem, co jem" zawiera propozycję wielkanocnej przystawki dla tych, którym ze schabem nie po drodze – czyli dla wegetarian. Niestety Katarzyna Bosacka zaliczyła spektakularną wpadkę, która fanom diety roślinnej może być wyjątkowo nie w smak…

d298o5y

Bezmięsną przystawką dla wegetarian, zdaniem Bosackiej, może być sałatka z jajkami na twardo z sosem. Faktycznie, jajka to nieodzowny element świąt i niejeden wegetarianin z pewnością nie odmówi sobie kilku jajek w niedzielny poranek.

  Instagram
Źródło: Instagram

Stąd, propozycja Bosackiej byłaby trafiona, gdyby nie pomyłka celebrytki. – A co dla wegetarian na Święta? Proponuję tym samym pysznym sosem tuńczykowym, na który przepis podawałam wczoraj polać wielkanocną sałatkę – radzi gwiazda.

Katarzyna Bosacka nie popisała się wiedzą na temat wegetariańskiej diety, która wyklucza zarówno mięso, jak i ryby, będące notabene również mięsem.

d298o5y

Jakkolwiek sałatka z jajkami z sosem tuńczykowym brzmi i wygląda niebywale apetycznie, to niestety ta propozycja wegetarianom raczej do gustu nie przypadnie. Być może jednak inspirująca będzie dla pescowegetarian, kontrowersyjnego dla radykalnych amatorów diet roślinnych, odłamu wegetarianizmu, który dopuszcza jedzenie mięsa ryb, wykluczając każde inne.

Zobacz także:

Domowe flaczki wołowe. Jak przygotować tradycyjne flaki?

Prawdziwy żurek wielkanocny. Wyjątkowa receptura Magdy Gessler

Rumiane i chrupiące placuszki z cukinią i kurczakiem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d298o5y

Podziel się opinią

Share
d298o5y
d298o5y
Więcej tematów