Uzdrawiająca moc iglaków. Młode pędy sosny w domowej apteczce

Zbliża się czas zbioru młodych pędów drzew iglastych – jodły, świerku i oczywiście sosny. Ich właściwości prozdrowotne są nieocenione, a do tego każdy z łatwością może przygotować syrop, nalewkę czy dżem.

Syrop z pędów sosny w słoikachZ pędów sosny można przygotować syrop, nalewkę lub dżem
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pędy sosny – właściwości zdrowotne

Pędy sosny z uwagi na bogactwo witaminy C, a także olejki eteryczne, wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego i są nieocenionym lekarstwem w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Syrop z pędów sosny upłynnia zalegającą wydzielinę, ułatwia odkrztuszanie, a przy tym wykazuje właściwości bakteriobójcze.

Kaszel, chrypka, drapanie w gardle, zapalenie oskrzeli, ale też gorączka i dreszcze – na te dolegliwości syrop z pędów sosny będzie idealny. A co jeszcze zawiera to naturalne lekarstwo prosto z lasu? Flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne i rozkurczowe, a także sole mineralne i kwasy żywiczne.

Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Pędy sosny – jak zbierać?

Przede wszystkim nie wolno zbierać pędów sosny w lasach państwowych – za to grozi grzywna. Na terenie prywatnym, jeśli mamy dostęp do sosen, sięgajmy po pędy młode, jasnozielone – koniecznie niezdrewniałe. Każdy pęd powinien mieć długość około 10 cm, przy czym pamiętajmy, by nie ogołacać drzewa całkowicie z pędów – można obciąć po 1-2 pędy poboczne z każdej gałązki, co gwarantuje pewność, że drzewo nie ucierpi w wyniku naszych zbiorów.

Pędy najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień, układając obcięte sekatorem gałązki w wiklinowym koszu. Po powrocie do domu pędy delikatnie oczyszczamy, ale najlepiej ich nie moczyć w wodzie, by nie straciły swoich cennych właściwości.

Pędy sosny – dżem, nalewka czy syrop?

Z młodych pędów, a nawet szyszek sosny można wykonać syrop, dżem lub nalewkę. Syrop najlepiej stosować doraźnie – gdy sezon infekcyjny jest w natarciu, dżem z kolei będzie świetnym dodatkiem do mięs, ale i deserów, a po nalewkę można sięgać okazjonalnie – rozgrzewa, ułatwia ewakuację wydzieliny z oskrzeli i działa rozkurczowo.

Przygotowanie syropu jest najłatwiejsze, a przy tym najmniej pracochłonne, więc każdy poradzi sobie z nią bez trudu. Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pędów sosny należy zasypać cukrem w proporcji 1:1. Najlepiej sięgnąć po małe słoiki i układać w nich naprzemiennie pędy sosny i kolejne warstwy cukru.

Jeżeli tylko pamiętamy o tym, by pędy były suche, podobnie jak wyparzone słoiczki, to nie ma powodu do obaw – to nie może się nie udać. Po zakręceniu słoik odstawiamy na kilka dni w widoczne miejsce tak, by pamiętać o potrząsaniu nim codziennie. Z czasem cukier się rozpuści, a zawartość słoika stanie się płynna i esencjonalna – wówczas syrop można przenieść do chłodnego i ciemnego miejsca, gdzie może spędzić nawet cały rok.

A jak przygotować nalewkę? Do tego najlepiej wykorzystać syrop z pędów sosny – jeśli pozostał nam zapomniany w spiżarni słoiczek, warto przerobić go na nalewkę. Do syropu należy dodać, w zależności od preferencji, 1 szklankę spirytusu lub wódki na każde 250 ml syropu z pędów sosny. Po wymieszaniu odstawiamy nalewkę na kilka tygodni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym przemieszaniu zawartości. Po upływie około 3-4 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę i zlewamy do butelki. To idealny moment na skosztowanie nalewki – można do niej dodać miód lub przyprawy (cynamon, goździki). Teraz odstawiamy do spiżarni na mniej więcej 2-3 miesiące, w czasie których nalewka dojrzewa i nabiera właściwego aromatu.

Dżem z kolei przygotowujemy tak, jak każdy inny – oczyszczone pędy i zielone szyszki sosny zasypujemy cukrem w takich samych proporcjach, jak na syrop, a następnie przekładamy wszystko do rondla i dusimy, aż pędy zmiękną, a cukier rozpuści się i stanie gęsty. Następnie jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem po szczelnym zakręceniu.

Syrop z pędów sosny
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce