Uzdrawiająca moc iglaków. Młode pędy sosny w domowej apteczce

Zbliża się czas zbioru młodych pędów drzew iglastych – jodły, świerku i oczywiście sosny. Ich właściwości prozdrowotne są nieocenione, a do tego każdy z łatwością może przygotować syrop, nalewkę czy dżem.

Syrop z pędów sosny w słoikachZ pędów sosny można przygotować syrop, nalewkę lub dżem
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pędy sosny – właściwości zdrowotne

Pędy sosny z uwagi na bogactwo witaminy C, a także olejki eteryczne, wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego i są nieocenionym lekarstwem w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Syrop z pędów sosny upłynnia zalegającą wydzielinę, ułatwia odkrztuszanie, a przy tym wykazuje właściwości bakteriobójcze.

Kaszel, chrypka, drapanie w gardle, zapalenie oskrzeli, ale też gorączka i dreszcze – na te dolegliwości syrop z pędów sosny będzie idealny. A co jeszcze zawiera to naturalne lekarstwo prosto z lasu? Flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne i rozkurczowe, a także sole mineralne i kwasy żywiczne.

Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Pędy sosny – jak zbierać?

Przede wszystkim nie wolno zbierać pędów sosny w lasach państwowych – za to grozi grzywna. Na terenie prywatnym, jeśli mamy dostęp do sosen, sięgajmy po pędy młode, jasnozielone – koniecznie niezdrewniałe. Każdy pęd powinien mieć długość około 10 cm, przy czym pamiętajmy, by nie ogołacać drzewa całkowicie z pędów – można obciąć po 1-2 pędy poboczne z każdej gałązki, co gwarantuje pewność, że drzewo nie ucierpi w wyniku naszych zbiorów.

Pędy najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień, układając obcięte sekatorem gałązki w wiklinowym koszu. Po powrocie do domu pędy delikatnie oczyszczamy, ale najlepiej ich nie moczyć w wodzie, by nie straciły swoich cennych właściwości.

Pędy sosny – dżem, nalewka czy syrop?

Z młodych pędów, a nawet szyszek sosny można wykonać syrop, dżem lub nalewkę. Syrop najlepiej stosować doraźnie – gdy sezon infekcyjny jest w natarciu, dżem z kolei będzie świetnym dodatkiem do mięs, ale i deserów, a po nalewkę można sięgać okazjonalnie – rozgrzewa, ułatwia ewakuację wydzieliny z oskrzeli i działa rozkurczowo.

Przygotowanie syropu jest najłatwiejsze, a przy tym najmniej pracochłonne, więc każdy poradzi sobie z nią bez trudu. Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pędów sosny należy zasypać cukrem w proporcji 1:1. Najlepiej sięgnąć po małe słoiki i układać w nich naprzemiennie pędy sosny i kolejne warstwy cukru.

Jeżeli tylko pamiętamy o tym, by pędy były suche, podobnie jak wyparzone słoiczki, to nie ma powodu do obaw – to nie może się nie udać. Po zakręceniu słoik odstawiamy na kilka dni w widoczne miejsce tak, by pamiętać o potrząsaniu nim codziennie. Z czasem cukier się rozpuści, a zawartość słoika stanie się płynna i esencjonalna – wówczas syrop można przenieść do chłodnego i ciemnego miejsca, gdzie może spędzić nawet cały rok.

A jak przygotować nalewkę? Do tego najlepiej wykorzystać syrop z pędów sosny – jeśli pozostał nam zapomniany w spiżarni słoiczek, warto przerobić go na nalewkę. Do syropu należy dodać, w zależności od preferencji, 1 szklankę spirytusu lub wódki na każde 250 ml syropu z pędów sosny. Po wymieszaniu odstawiamy nalewkę na kilka tygodni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym przemieszaniu zawartości. Po upływie około 3-4 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę i zlewamy do butelki. To idealny moment na skosztowanie nalewki – można do niej dodać miód lub przyprawy (cynamon, goździki). Teraz odstawiamy do spiżarni na mniej więcej 2-3 miesiące, w czasie których nalewka dojrzewa i nabiera właściwego aromatu.

Dżem z kolei przygotowujemy tak, jak każdy inny – oczyszczone pędy i zielone szyszki sosny zasypujemy cukrem w takich samych proporcjach, jak na syrop, a następnie przekładamy wszystko do rondla i dusimy, aż pędy zmiękną, a cukier rozpuści się i stanie gęsty. Następnie jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem po szczelnym zakręceniu.

Syrop z pędów sosny
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥