Rumiane kotleciki z tuńczyka. Znikają z talerza jeden po drugim
Kotlety z tuńczyka i ziemniaków to świetny pomysł na wykorzystanie tuńczyka z puszki. Dodatek papryczki chili sprawia, że są wyraziste w smaku i lekko pikantne. Kotleciki możesz podać z sałatką z sezonowych warzyw.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 duża posiekana cebula
- 2 zielone papryczki chili drobniutko posiekane
- 25 dag ziemniaków
- 4-5 listków curry (lub pół łyżeczki curry w proszku)
- 0,5 limonki
- sól
- pieprz cytrynowy
- 1 jajko
- 12 dag tartej bułki
- 1/2 butelki oleju do smażenia
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Tuńczyka osączyć, podzielić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i na małym ogniu smażyć cebulę, listki curry i chili, aż do momentu zrumienienia cebuli.
- Dodać tuńczyka, smażyć przez 5 minut, potem dodać ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z limonki i ponownie dobrze wymieszać.
- Jajko roztrzepać w miseczce, bułkę wysypać na płaski talerz. Z masy tuńczykowej lepić nieduże kuleczki, panierować w jajku i w tartej bułce.
- Smażyć na brązowo w głębokim oleju.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze