Rumiane kotleciki z tuńczyka. Znikają z talerza jeden po drugim

Kotlety z tuńczyka i ziemniaków to świetny pomysł na wykorzystanie tuńczyka z puszki. Dodatek papryczki chili sprawia, że są wyraziste w smaku i lekko pikantne. Kotleciki możesz podać z sałatką z sezonowych warzyw.

Rumiane kotleciki z tuńczyka. Znikają z talerza jeden po drugimRumiane kotleciki z tuńczyka. Znikają z talerza jeden po drugim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 zielone papryczki chili drobniutko posiekane
  • 25 dag ziemniaków
  • 4-5 listków curry (lub pół łyżeczki curry w proszku)
  • 0,5 limonki
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 jajko
  • 12 dag tartej bułki
  • 1/2 butelki oleju do smażenia

Przepis

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Tuńczyka osączyć, podzielić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i na małym ogniu smażyć cebulę, listki curry i chili, aż do momentu zrumienienia cebuli.
  • Dodać tuńczyka, smażyć przez 5 minut, potem dodać ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z limonki i ponownie dobrze wymieszać.
  • Jajko roztrzepać w miseczce, bułkę wysypać na płaski talerz. Z masy tuńczykowej lepić nieduże kuleczki, panierować w jajku i w tartej bułce.
  • Smażyć na brązowo w głębokim oleju.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany