Rumiane kotleciki z tuńczyka. Znikają z talerza jeden po drugim

Kotlety z tuńczyka i ziemniaków to świetny pomysł na wykorzystanie tuńczyka z puszki. Dodatek papryczki chili sprawia, że są wyraziste w smaku i lekko pikantne. Kotleciki możesz podać z sałatką z sezonowych warzyw.

Rumiane kotleciki z tuńczyka. Znikają z talerza jeden po drugimRumiane kotleciki z tuńczyka. Znikają z talerza jeden po drugim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 zielone papryczki chili drobniutko posiekane
  • 25 dag ziemniaków
  • 4-5 listków curry (lub pół łyżeczki curry w proszku)
  • 0,5 limonki
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 jajko
  • 12 dag tartej bułki
  • 1/2 butelki oleju do smażenia

Przepis

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Tuńczyka osączyć, podzielić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i na małym ogniu smażyć cebulę, listki curry i chili, aż do momentu zrumienienia cebuli.
  • Dodać tuńczyka, smażyć przez 5 minut, potem dodać ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z limonki i ponownie dobrze wymieszać.
  • Jajko roztrzepać w miseczce, bułkę wysypać na płaski talerz. Z masy tuńczykowej lepić nieduże kuleczki, panierować w jajku i w tartej bułce.
  • Smażyć na brązowo w głębokim oleju.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości