WAŻNE
TERAZ

Mamy najnowszy sondaż. Jedna partia znacząco zyskuje

Grzyby suszone najbardziej popularne na święta. Dlaczego warto na nie postawić?

Wigilia kojarzy mi się z cudownymi zapachami, wśród których często króluje aromat suszonych grzybów. Najczęściej wykorzystuję je, by przygotować farsz do uszek. Z kolei moja bratowa, Beata, robi z nich doskonałą zupę, wzbogacając ją zakwasem na żur. Do czego jeszcze można je wykorzystać i czy naprawdę warto to robić? Dla mnie odpowiedź jest oczywista!

Grzyby suszone najbardziej popularne na święta. Dlaczego warto na nie postawić?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Grzyby suszone a świeże. Czy różnią się aż tak bardzo?

I tak i nie. Z jednej strony aromat i smak świeżych, leśnych grzybów, jest nie do przecenienia. Z drugiej jednak strony te suszone można wykorzystać kulinarnie dokładnie w ten sam sposób. Co więcej, są dostępne przez cały rok! Zachowują one wszystkie walory świeżych, a do tego są banalnie proste w przechowywaniu. Możemy trzymać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez wiele miesięcy. W jaki sposób sprawić, by produkt ten smakował odpowiednio i nadawał się do dalszej obróbki kulinarnej? Grzyby należy zalać uprzednio przegotowaną wodą i odstawić na około 30 minut, by zmiękły. Musimy jednak pamiętać o tym, by nie zanurzać ich we wrzątku – wtedy twardnieją.

Woda, jaka z nich pozostaje, tak zwany leśny susz, może się sprawdzić na wiele różnych sposobów. Można go wykorzystać jako dodatek do kapusty, gulaszu czy też barszczu. Swoim aromatem podkręca smak i nadaje charakteru każdej potrawie.

Jeśli chodzi o wykorzystanie suszonych grzybów, to gorąco polecam wam przygotowanie kaszy z ich dodatkiem. To jedno z dań, które króluje podczas naszych rodzinnych wigilii. Możecie też przygotować suszone grzyby w cieście naleśnikowym. Przepis na tę przekąskę jest niezwykle prosty. Należy namoczyć w wodzie kapelusze suszonych grzybów, ugotować - najlepiej wraz z warzywami – i odsączone obtoczyć w cieście naleśnikowym. Następnie usmażyć na patelni i gotowe!

Zobacz też: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy

Suszone grzyby możemy kupić w sklepie, ale warto też zrobić to samodzielnie. To też doskonała okazja ku temu, by udać się na jesienny (tak, niestety nie teraz, a nieco wcześniej!) spacer wraz z rodziną. Pamiętajcie o tym, że do suszenia najlepiej nadają się okazy o twardych kapeluszach z dużą ilością miąższu. Moje ulubione to prawdziwki oraz podgrzybki, które są stosunkowo popularne.

Wartości odżywcze grzybów. Jest ich więcej, niż może nam się wydawać

Na pewno niejednokrotnie słyszeliście o tym, że leśne grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych. To jednak nie do końca prawda! Składają się głównie z wody i są ciężkostrawne, ale są też bogatym źródłem aminokwasów i składników mineralnych. O jakich mowa? To między innymi wapń, potas, miedź, mangan czy też jod. Zawarta jest w nich także chityna, która pełni podobną funkcję, co błonnik roślinny. Nie jesteśmy w stanie jej strawić, ale ma ona pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Co więcej, zmniejsza łaknienie!

Obraz
© Archiwum prywatne

Prawdą jednak jest również fakt, że grzyby zalegają w naszym żołądku dłużej, niż inne produkty. Istnieją jednak sposoby, by się z tym uporać. Pod żadnym pozorem nie możemy jeść grzybów na surowo. Powinny być obrane, rozdrobnione i ugotowane.

Jako że święta za pasem, podzielę się z wami przepisem na farsz do uszek, składający się z suszonych prawdziwków i kapusty. Trudno mu się oprzeć! Możecie też nadziać nim ciasto francuskie bądź naleśnikowe.

Niezbędne składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g kapusty białej
  • 1 duża cebula
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie: farsz kapuściany może być zrobiony tylko na kapuście kiszonej. Ja jednak wolę nadzienie na dwóch kapustach – kwaśnej i słodkiej. Grzyby, by się namoczyły, zalewam wodą na noc (szklanka wystarczy). Następnie gotuję do miękkości w tej samej wodzie (ok. 30 minut). Kapelusze wyciągam i drobniutko siekam. Białą kapustę drobno szatkuję i też siekam. Przekładam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję przez ok. 15 minut. Odcedzam i lekko odciskam. Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru soku i bardzo drobno siekam. W garnku podsmażam na maśle drobno pokrojoną cebulę. Gdy stanie się złocista, dodaję obie kapusty oraz prawdziwki i zalewam wodą z gotowania grzybów (trzeba wlewać delikatnie, by do farszu nie dostał się piasek). Doprawiam solą i pieprzem. Duszę przez ok. 25 minut, odparowując cały płyn. Zostawiam do wystudzenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀