Trwa ładowanie...
d3dpi8k

Grzyby suszone najbardziej popularne na święta. Dlaczego warto na nie postawić?

Wigilia kojarzy mi się z cudownymi zapachami, wśród których często króluje aromat suszonych grzybów. Najczęściej wykorzystuję je, by przygotować farsz do uszek. Z kolei moja bratowa, Beata, robi z nich doskonałą zupę, wzbogacając ją zakwasem na żur. Do czego jeszcze można je wykorzystać i czy naprawdę warto to robić? Dla mnie odpowiedź jest oczywista!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Grzyby suszone najbardziej popularne na święta. Dlaczego warto na nie postawić?
Grzyby suszone najbardziej popularne na święta. Dlaczego warto na nie postawić? (Archiwum prywatne)
d3dpi8k

Grzyby suszone a świeże. Czy różnią się aż tak bardzo?

I tak i nie. Z jednej strony aromat i smak świeżych, leśnych grzybów, jest nie do przecenienia. Z drugiej jednak strony te suszone można wykorzystać kulinarnie dokładnie w ten sam sposób. Co więcej, są dostępne przez cały rok! Zachowują one wszystkie walory świeżych, a do tego są banalnie proste w przechowywaniu. Możemy trzymać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez wiele miesięcy. W jaki sposób sprawić, by produkt ten smakował odpowiednio i nadawał się do dalszej obróbki kulinarnej? Grzyby należy zalać uprzednio przegotowaną wodą i odstawić na około 30 minut, by zmiękły. Musimy jednak pamiętać o tym, by nie zanurzać ich we wrzątku – wtedy twardnieją.

Woda, jaka z nich pozostaje, tak zwany leśny susz, może się sprawdzić na wiele różnych sposobów. Można go wykorzystać jako dodatek do kapusty, gulaszu czy też barszczu. Swoim aromatem podkręca smak i nadaje charakteru każdej potrawie.

d3dpi8k

Jeśli chodzi o wykorzystanie suszonych grzybów, to gorąco polecam wam przygotowanie kaszy z ich dodatkiem. To jedno z dań, które króluje podczas naszych rodzinnych wigilii. Możecie też przygotować suszone grzyby w cieście naleśnikowym. Przepis na tę przekąskę jest niezwykle prosty. Należy namoczyć w wodzie kapelusze suszonych grzybów, ugotować - najlepiej wraz z warzywami – i odsączone obtoczyć w cieście naleśnikowym. Następnie usmażyć na patelni i gotowe!

Zobacz też: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy

Suszone grzyby możemy kupić w sklepie, ale warto też zrobić to samodzielnie. To też doskonała okazja ku temu, by udać się na jesienny (tak, niestety nie teraz, a nieco wcześniej!) spacer wraz z rodziną. Pamiętajcie o tym, że do suszenia najlepiej nadają się okazy o twardych kapeluszach z dużą ilością miąższu. Moje ulubione to prawdziwki oraz podgrzybki, które są stosunkowo popularne.

d3dpi8k

Wartości odżywcze grzybów. Jest ich więcej, niż może nam się wydawać

Na pewno niejednokrotnie słyszeliście o tym, że leśne grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych. To jednak nie do końca prawda! Składają się głównie z wody i są ciężkostrawne, ale są też bogatym źródłem aminokwasów i składników mineralnych. O jakich mowa? To między innymi wapń, potas, miedź, mangan czy też jod. Zawarta jest w nich także chityna, która pełni podobną funkcję, co błonnik roślinny. Nie jesteśmy w stanie jej strawić, ale ma ona pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Co więcej, zmniejsza łaknienie!

Archiwum prywatne

Prawdą jednak jest również fakt, że grzyby zalegają w naszym żołądku dłużej, niż inne produkty. Istnieją jednak sposoby, by się z tym uporać. Pod żadnym pozorem nie możemy jeść grzybów na surowo. Powinny być obrane, rozdrobnione i ugotowane.

d3dpi8k

Jako że święta za pasem, podzielę się z wami przepisem na farsz do uszek, składający się z suszonych prawdziwków i kapusty. Trudno mu się oprzeć! Możecie też nadziać nim ciasto francuskie bądź naleśnikowe.

Niezbędne składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g kapusty białej
  • 1 duża cebula
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie: farsz kapuściany może być zrobiony tylko na kapuście kiszonej. Ja jednak wolę nadzienie na dwóch kapustach – kwaśnej i słodkiej. Grzyby, by się namoczyły, zalewam wodą na noc (szklanka wystarczy). Następnie gotuję do miękkości w tej samej wodzie (ok. 30 minut). Kapelusze wyciągam i drobniutko siekam. Białą kapustę drobno szatkuję i też siekam. Przekładam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję przez ok. 15 minut. Odcedzam i lekko odciskam. Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru soku i bardzo drobno siekam. W garnku podsmażam na maśle drobno pokrojoną cebulę. Gdy stanie się złocista, dodaję obie kapusty oraz prawdziwki i zalewam wodą z gotowania grzybów (trzeba wlewać delikatnie, by do farszu nie dostał się piasek). Doprawiam solą i pieprzem. Duszę przez ok. 25 minut, odparowując cały płyn. Zostawiam do wystudzenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3dpi8k

Podziel się opinią

Share

d3dpi8k

d3dpi8k