Wciąż niedocenianie. Tajemnice pestek owoców

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Pestki awokado

Obraz
© 123RF

Przez lata wyrzucane i uważane za niejadalne, pestki owoców kryją w sobie wiele odżywczych właściwości. Część z nich jest równie wartościowa jak sam miąższ. Awokado, winogrona, a nawet arbuzy. Gwarantujemy, że nic się z nich nie zmarnuje. Odkryj wartość pestek i sprawdź, jak można wykorzystać je w kuchni.

O wartościach odżywczych awokado pisaliśmy nieraz. Warto jednak zwrócić uwagę na niedocenianą przez wielu część tego owocu – pestkę. Pestka awokado jest źródłem m.in. antyoksydantów (posiada ich więcej niż miąższ), błonnika, potasu, wapnia, magnezu i luteiny. Co ciekawe, składniki zawarte w pestkach awokado mają właściwości rozkurczające. Sprawdzą się więc jako naturalny lek na bóle menstruacyjne. Jak jeść pestkę awokado? Trzeba ją wysuszyć, a potem zmielić na proszek. Możemy go wykorzystać nie tylko jako składnik koktajli, smoothie, jogurtów i ciast. Proszek z pestki awokado świetnie sprawdzi się też do zaparzenia odżywczego naparu.

/ 5Pestki arbuza

Obraz
© 123RF

Pestki arbuza, niepozorne i przez wielu nielubiane, mają wiele wartościowych właściwości. Są m.in. źródłem magnezu, żelaza i kwasu foliowego, niezbędnego m.on. w diecie kobiet w ciąży. Pestki arbuza może wykorzystać na kilka sposób. Jednym z nich jest ich uprażenie i dodawanie do sałatek lub owsianki. Z tych niepozornych pestek wytwarza się też olej, a nawet mąkę.

/ 5Pestki winogron

Obraz
© 123RF

Wiele osób nie przepada za pestkami winogron ze względu na ich gorzki smak. Jednak unikanie ich to błąd. Pestki winogron bowiem zawierają wiele wartości odżywczych m.in. antyoksydanty, beta-karoten i witaminę C. Jeżeli nie chcemy jeść owocu pestkami, rozwiązaniem dla nas może być olej z pestek z winogron.

/ 5Pestki jabłek

Obraz
© 123RF

Chociaż pestki jabłek zawierają m.in. cyjanek, ich połknięcie nie jest szkodliwe dla zdrowia. Co ciekawe, zawierają także witaminę B17, czyli amigdalinę. Chociaż to wciąż temat, który wzbudza kontrowersje, wielu zwolenników medycyny naturalnej twierdzi, że witamina ta jest świetnie sprawdza się w walce z rakiem.

/ 5Pestki moreli gorzkiej

Obraz
© 123RF

Pestki moreli gorzkiej, podobnie jak pestki jabłek zawierają amigdalinę, przez wielu uważaną za naturalny lek na raka. Są różne sposoby na wykorzystanie ich w kuchni. Możemy np. zrobić z nich proszek i dodawać do potraw. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy też olej z pestek moreli gorzkiej. Zaleca się jednak, aby w codziennej diecie, dorosła osoba nie jadła więcej niż 2 pestki. Co więcej, pestek moreli powinny unikać kobiety w ciąży i dzieci.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości