Pestki awokado
Przez lata wyrzucane i uważane za niejadalne, pestki owoców kryją w sobie wiele odżywczych właściwości. Część z nich jest równie wartościowa jak sam miąższ. Awokado, winogrona, a nawet arbuzy. Gwarantujemy, że nic się z nich nie zmarnuje. Odkryj wartość pestek i sprawdź, jak można wykorzystać je w kuchni.
O wartościach odżywczych awokado pisaliśmy nieraz. Warto jednak zwrócić uwagę na niedocenianą przez wielu część tego owocu – pestkę. Pestka awokado jest źródłem m.in. antyoksydantów (posiada ich więcej niż miąższ), błonnika, potasu, wapnia, magnezu i luteiny. Co ciekawe, składniki zawarte w pestkach awokado mają właściwości rozkurczające. Sprawdzą się więc jako naturalny lek na bóle menstruacyjne. Jak jeść pestkę awokado? Trzeba ją wysuszyć, a potem zmielić na proszek. Możemy go wykorzystać nie tylko jako składnik koktajli, smoothie, jogurtów i ciast. Proszek z pestki awokado świetnie sprawdzi się też do zaparzenia odżywczego naparu.
Pestki arbuza
Pestki arbuza, niepozorne i przez wielu nielubiane, mają wiele wartościowych właściwości. Są m.in. źródłem magnezu, żelaza i kwasu foliowego, niezbędnego m.on. w diecie kobiet w ciąży. Pestki arbuza może wykorzystać na kilka sposób. Jednym z nich jest ich uprażenie i dodawanie do sałatek lub owsianki. Z tych niepozornych pestek wytwarza się też olej, a nawet mąkę.
Pestki winogron
Wiele osób nie przepada za pestkami winogron ze względu na ich gorzki smak. Jednak unikanie ich to błąd. Pestki winogron bowiem zawierają wiele wartości odżywczych m.in. antyoksydanty, beta-karoten i witaminę C. Jeżeli nie chcemy jeść owocu pestkami, rozwiązaniem dla nas może być olej z pestek z winogron.
Pestki jabłek
Chociaż pestki jabłek zawierają m.in. cyjanek, ich połknięcie nie jest szkodliwe dla zdrowia. Co ciekawe, zawierają także witaminę B17, czyli amigdalinę. Chociaż to wciąż temat, który wzbudza kontrowersje, wielu zwolenników medycyny naturalnej twierdzi, że witamina ta jest świetnie sprawdza się w walce z rakiem.
Pestki moreli gorzkiej
Pestki moreli gorzkiej, podobnie jak pestki jabłek zawierają amigdalinę, przez wielu uważaną za naturalny lek na raka. Są różne sposoby na wykorzystanie ich w kuchni. Możemy np. zrobić z nich proszek i dodawać do potraw. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy też olej z pestek moreli gorzkiej. Zaleca się jednak, aby w codziennej diecie, dorosła osoba nie jadła więcej niż 2 pestki. Co więcej, pestek moreli powinny unikać kobiety w ciąży i dzieci.