Jak przygotować świeże grzyby, by wydobyć z nich pełnię smaku? Kilka praktycznych porad

Sezon na świeże grzyby trwa w najlepsze. Kiedy już wrócicie z grzybobrania z koszami pełnymi kani, prawdziwków i podgrzybków, część warto ususzyć – będą idealnym dodatkiem do świątecznego bigosu. Można je także ukisić czy zamarynować, ale z reszty przygotujcie coś naprawdę pysznego. Mamy dla was kilka porad, dzięki którym wasze grzybowe dania będą jeszcze lepsze.

Koniec lata i początek jesieni to czas na grzybobranie. Z darów lasu można przygotować wiele smacznych dań.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

Grzyby są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Można je np. udusić, ale niektórych gatunków – kani czy prawdziwków po prostu szkoda traktować w ten sposób. Jeśli chcemy przygotować duszone grzybki, wybierzmy podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wystarczy dodać kilka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek, by wydobyć głębię smaku i aromatu darów lasu. Jednak należy być ostrożnym z ilością dodatków, by nie przytłoczyć nimi grzybów – to one powinny grać pierwsze skrzypce.

Polecamy wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Najprościej i chyba najsmaczniej grzyby można przyrządzić na patelni. Warto pamiętać o tym, że przed smażeniem nie powinno się ich myć w wodzie. Dlaczego? Otóż charakteryzują się taką budową, że są w stanie pochłonąć sporo wody. Dlatego wystarczy je dokładnie oczyścić z piachu wilgotną ściereczką. Aby smażone grzyby smakowały jak najlepiej, najpierw należy je przyprawić, następnie delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć. W przypadku smażenia grzybów warto wiedzieć, że np. przyrządzając prawdziwki, możemy dodać swoje ulubione przyprawy, ale kanie najlepiej smakują tylko z solą i pieprzem.

Przepis na domową tartę z borowikami

Składniki:
Na ciasto:

  • 1¼ szklanki mąki,
  • ¾ kostki masła,
  • szczypta soli,
  • zimna woda.

Na nadzienie:

  • borowiki,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.,
  • jajko.
Domowa tarta z grzybami to świetny pomysł na kolację.
© iStock.com

Przygotowanie: mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej pokrojone masło i sól i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo zacznij dodawać wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję (wystarczy kilka łyżek). Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie grzybowe.
Borowiki pokrój i podsmaż na maśle z dodatkiem poszatkowanej szalotki i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz zalej grzyby śmietanką i rozkłóconym jajkiem.
Teraz wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na placek i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do pieczenia tarty. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie nałóż gotowy farsz na podpieczone ciasto i wstaw je z powrotem do piekarnika na 15 minut.

Zobacz także wideo: Grzyby polskich lasów

Wybrane dla Ciebie
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką