Jak przygotować świeże grzyby, by wydobyć z nich pełnię smaku? Kilka praktycznych porad

Sezon na świeże grzyby trwa w najlepsze. Kiedy już wrócicie z grzybobrania z koszami pełnymi kani, prawdziwków i podgrzybków, część warto ususzyć – będą idealnym dodatkiem do świątecznego bigosu. Można je także ukisić czy zamarynować, ale z reszty przygotujcie coś naprawdę pysznego. Mamy dla was kilka porad, dzięki którym wasze grzybowe dania będą jeszcze lepsze.

Koniec lata i początek jesieni to czas na grzybobranie. Z darów lasu można przygotować wiele smacznych dań.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

Grzyby są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Można je np. udusić, ale niektórych gatunków – kani czy prawdziwków po prostu szkoda traktować w ten sposób. Jeśli chcemy przygotować duszone grzybki, wybierzmy podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wystarczy dodać kilka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek, by wydobyć głębię smaku i aromatu darów lasu. Jednak należy być ostrożnym z ilością dodatków, by nie przytłoczyć nimi grzybów – to one powinny grać pierwsze skrzypce.

Polecamy wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Najprościej i chyba najsmaczniej grzyby można przyrządzić na patelni. Warto pamiętać o tym, że przed smażeniem nie powinno się ich myć w wodzie. Dlaczego? Otóż charakteryzują się taką budową, że są w stanie pochłonąć sporo wody. Dlatego wystarczy je dokładnie oczyścić z piachu wilgotną ściereczką. Aby smażone grzyby smakowały jak najlepiej, najpierw należy je przyprawić, następnie delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć. W przypadku smażenia grzybów warto wiedzieć, że np. przyrządzając prawdziwki, możemy dodać swoje ulubione przyprawy, ale kanie najlepiej smakują tylko z solą i pieprzem.

Przepis na domową tartę z borowikami

Składniki:
Na ciasto:

  • 1¼ szklanki mąki,
  • ¾ kostki masła,
  • szczypta soli,
  • zimna woda.

Na nadzienie:

  • borowiki,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.,
  • jajko.
Domowa tarta z grzybami to świetny pomysł na kolację.
© iStock.com

Przygotowanie: mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej pokrojone masło i sól i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo zacznij dodawać wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję (wystarczy kilka łyżek). Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie grzybowe.
Borowiki pokrój i podsmaż na maśle z dodatkiem poszatkowanej szalotki i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz zalej grzyby śmietanką i rozkłóconym jajkiem.
Teraz wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na placek i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do pieczenia tarty. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie nałóż gotowy farsz na podpieczone ciasto i wstaw je z powrotem do piekarnika na 15 minut.

Zobacz także wideo: Grzyby polskich lasów

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg