Trwa ładowanie...

Jak przygotować świeże grzyby, by wydobyć z nich pełnię smaku? Kilka praktycznych porad

Sezon na świeże grzyby trwa w najlepsze. Kiedy już wrócicie z grzybobrania z koszami pełnymi kani, prawdziwków i podgrzybków, część warto ususzyć – będą idealnym dodatkiem do świątecznego bigosu. Można je także ukisić czy zamarynować, ale z reszty przygotujcie coś naprawdę pysznego. Mamy dla was kilka porad, dzięki którym wasze grzybowe dania będą jeszcze lepsze.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Jak przygotować świeże grzyby, by wydobyć z nich pełnię smaku? Kilka praktycznych poradŹródło: Fotolia
d434bi3

Grzyby są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Można je np. udusić, ale niektórych gatunków – kani czy prawdziwków po prostu szkoda traktować w ten sposób. Jeśli chcemy przygotować duszone grzybki, wybierzmy podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wystarczy dodać kilka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek, by wydobyć głębię smaku i aromatu darów lasu. Jednak należy być ostrożnym z ilością dodatków, by nie przytłoczyć nimi grzybów – to one powinny grać pierwsze skrzypce.

Polecamy wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Najprościej i chyba najsmaczniej grzyby można przyrządzić na patelni. Warto pamiętać o tym, że przed smażeniem nie powinno się ich myć w wodzie. Dlaczego? Otóż charakteryzują się taką budową, że są w stanie pochłonąć sporo wody. Dlatego wystarczy je dokładnie oczyścić z piachu wilgotną ściereczką. Aby smażone grzyby smakowały jak najlepiej, najpierw należy je przyprawić, następnie delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć. W przypadku smażenia grzybów warto wiedzieć, że np. przyrządzając prawdziwki, możemy dodać swoje ulubione przyprawy, ale kanie najlepiej smakują tylko z solą i pieprzem.

Przepis na domową tartę z borowikami

Składniki:
Na ciasto:

  • 1¼ szklanki mąki,
  • ¾ kostki masła,
  • szczypta soli,
  • zimna woda.

Na nadzienie:

  • borowiki,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.,
  • jajko.
Domowa tarta z grzybami to świetny pomysł na kolację. iStock.com
Domowa tarta z grzybami to świetny pomysł na kolację. Źródło: iStock.com

Przygotowanie: mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej pokrojone masło i sól i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo zacznij dodawać wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję (wystarczy kilka łyżek). Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie grzybowe.
Borowiki pokrój i podsmaż na maśle z dodatkiem poszatkowanej szalotki i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz zalej grzyby śmietanką i rozkłóconym jajkiem.
Teraz wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na placek i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do pieczenia tarty. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie nałóż gotowy farsz na podpieczone ciasto i wstaw je z powrotem do piekarnika na 15 minut.

Zobacz także wideo: Grzyby polskich lasów

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d434bi3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d434bi3
Więcej tematów