WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Jak przygotować świeże grzyby, by wydobyć z nich pełnię smaku? Kilka praktycznych porad

Sezon na świeże grzyby trwa w najlepsze. Kiedy już wrócicie z grzybobrania z koszami pełnymi kani, prawdziwków i podgrzybków, część warto ususzyć – będą idealnym dodatkiem do świątecznego bigosu. Można je także ukisić czy zamarynować, ale z reszty przygotujcie coś naprawdę pysznego. Mamy dla was kilka porad, dzięki którym wasze grzybowe dania będą jeszcze lepsze.

Koniec lata i początek jesieni to czas na grzybobranie. Z darów lasu można przygotować wiele smacznych dań.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

Grzyby są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Można je np. udusić, ale niektórych gatunków – kani czy prawdziwków po prostu szkoda traktować w ten sposób. Jeśli chcemy przygotować duszone grzybki, wybierzmy podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wystarczy dodać kilka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek, by wydobyć głębię smaku i aromatu darów lasu. Jednak należy być ostrożnym z ilością dodatków, by nie przytłoczyć nimi grzybów – to one powinny grać pierwsze skrzypce.

Polecamy wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Najprościej i chyba najsmaczniej grzyby można przyrządzić na patelni. Warto pamiętać o tym, że przed smażeniem nie powinno się ich myć w wodzie. Dlaczego? Otóż charakteryzują się taką budową, że są w stanie pochłonąć sporo wody. Dlatego wystarczy je dokładnie oczyścić z piachu wilgotną ściereczką. Aby smażone grzyby smakowały jak najlepiej, najpierw należy je przyprawić, następnie delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć. W przypadku smażenia grzybów warto wiedzieć, że np. przyrządzając prawdziwki, możemy dodać swoje ulubione przyprawy, ale kanie najlepiej smakują tylko z solą i pieprzem.

Przepis na domową tartę z borowikami

Składniki:
Na ciasto:

  • 1¼ szklanki mąki,
  • ¾ kostki masła,
  • szczypta soli,
  • zimna woda.

Na nadzienie:

  • borowiki,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.,
  • jajko.
Domowa tarta z grzybami to świetny pomysł na kolację.
© iStock.com

Przygotowanie: mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej pokrojone masło i sól i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo zacznij dodawać wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję (wystarczy kilka łyżek). Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie grzybowe.
Borowiki pokrój i podsmaż na maśle z dodatkiem poszatkowanej szalotki i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz zalej grzyby śmietanką i rozkłóconym jajkiem.
Teraz wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na placek i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do pieczenia tarty. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie nałóż gotowy farsz na podpieczone ciasto i wstaw je z powrotem do piekarnika na 15 minut.

Zobacz także wideo: Grzyby polskich lasów

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw