Jak przygotować idealnego tatara? 5 prostych porad

Befsztyk tatarski to jedno z najbardziej szlachetnych dań. Popularny tatar znany jest w wielu kuchniach świata. Legenda głosi, że protoplastą befsztyka tatarskiego było mięso, które pod siodłami wozili ze sobą tatarscy wojownicy. Mięso kruszało, ubijało się i można było jeść je na surowo. Jaka jest prawda, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że przygotowanie tego dania, choć pozornie prostego, wymaga spełnienia kilku warunków. Oto nasze wskazówki jak przyrządzić idealnego tatara.

TatarJak zrobić tatara?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Wybierzmy mięso dobrej jakości

Tatara przygotowujemy z wołowiny, najczęściej z polędwicy wołowej. To mięso bardzo drogie, ale nie zawsze odpowiedniej jakości. Kupując polędwicę, wybierajmy mięso lekko różowe, wtedy mamy pewność, że pochodzi z młodych zwierząt. Nie kupujmy mięsa już zmielonego – najczęściej znajdują się w nim tłuszcz i ścięgna, które w befsztyku są niepożądane.

Mięso siekamy, nie mielimy

Dlaczego sposób rozdrobnienia mięsa jest istotny? Przede wszystkim dlatego, że liczy się soczystość tatara. Idealne jest posiekanie mięsa bardzo ostrym nożem. Mielenie mięsa powoduje, że traci ono trochę soku, a w dodatku konsystencja jest niezbyt odpowiednia do przyrządzenia dobrego tatara.

Jajka również są istotne

Jednym z głównych składników tatara jest żółtko jajka. I w tym przypadku bardzo istotna jest jakość jajka. Przede wszystkim musi być ono bardzo świeże i pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Takie jajka mają bardzo wyrazisty smak, odpowiedni kolor i znakomicie uzupełniają smak mięsa.

Zadbajmy o dodatki

Obok jajek, do tatara dodaje się marynowane grzybki, ogórki marynowane i cebulę. Te produkty powinny być posiekane bardzo drobno i podane obok mięsa. Dzięki temu każdy będzie mógł dobrać takie proporcje, jakie najbardziej mu odpowiedają. Wybierając grzyby, zdecydujmy się najlepiej na borowiki, ale równie dobre są podgrzybki czy kurki. Szczególnie te ostatnie mają bardzo specyficzny, ciekawy smak i tatar z ich dodatkiem smakuje trochę inaczej niż np. z prawdziwkami.

Odpowiednie doprawienie

Im mniej przypraw w befsztyku tatarskim, tym lepiej. Oczywista jest sól, ale konieczny jest także czarny pieprz, najlepiej mielony tuż przed podaniem. Często tatara doprawia się również musztardą, szczególnie polecana jest musztarda dijon.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟