Trwa ładowanie...

Jak przygotować idealnego tatara? 5 prostych porad

Befsztyk tatarski to jedno z najbardziej szlachetnych dań. Popularny tatar znany jest w wielu kuchniach świata. Legenda głosi, że protoplastą befsztyka tatarskiego było mięso, które pod siodłami wozili ze sobą tatarscy wojownicy. Mięso kruszało, ubijało się i można było jeść je na surowo. Jaka jest prawda, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że przygotowanie tego dania, choć pozornie prostego, wymaga spełnienia kilku warunków. Oto nasze wskazówki jak przyrządzić idealnego tatara.

Jak zrobić tatara?Jak zrobić tatara?Źródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Wybierzmy mięso dobrej jakości

Tatara przygotowujemy z wołowiny, najczęściej z polędwicy wołowej. To mięso bardzo drogie, ale nie zawsze odpowiedniej jakości. Kupując polędwicę, wybierajmy mięso lekko różowe, wtedy mamy pewność, że pochodzi z młodych zwierząt. Nie kupujmy mięsa już zmielonego – najczęściej znajdują się w nim tłuszcz i ścięgna, które w befsztyku są niepożądane.

Mięso siekamy, nie mielimy

Dlaczego sposób rozdrobnienia mięsa jest istotny? Przede wszystkim dlatego, że liczy się soczystość tatara. Idealne jest posiekanie mięsa bardzo ostrym nożem. Mielenie mięsa powoduje, że traci ono trochę soku, a w dodatku konsystencja jest niezbyt odpowiednia do przyrządzenia dobrego tatara.

Jajka również są istotne

Jednym z głównych składników tatara jest żółtko jajka. I w tym przypadku bardzo istotna jest jakość jajka. Przede wszystkim musi być ono bardzo świeże i pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Takie jajka mają bardzo wyrazisty smak, odpowiedni kolor i znakomicie uzupełniają smak mięsa.

Zadbajmy o dodatki

Obok jajek, do tatara dodaje się marynowane grzybki, ogórki marynowane i cebulę. Te produkty powinny być posiekane bardzo drobno i podane obok mięsa. Dzięki temu każdy będzie mógł dobrać takie proporcje, jakie najbardziej mu odpowiedają. Wybierając grzyby, zdecydujmy się najlepiej na borowiki, ale równie dobre są podgrzybki czy kurki. Szczególnie te ostatnie mają bardzo specyficzny, ciekawy smak i tatar z ich dodatkiem smakuje trochę inaczej niż np. z prawdziwkami.

d21x3o7

Odpowiednie doprawienie

Im mniej przypraw w befsztyku tatarskim, tym lepiej. Oczywista jest sól, ale konieczny jest także czarny pieprz, najlepiej mielony tuż przed podaniem. Często tatara doprawia się również musztardą, szczególnie polecana jest musztarda dijon.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Zobacz też:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj