Jak przygotować idealnego tatara? 5 prostych porad

Befsztyk tatarski to jedno z najbardziej szlachetnych dań. Popularny tatar znany jest w wielu kuchniach świata. Legenda głosi, że protoplastą befsztyka tatarskiego było mięso, które pod siodłami wozili ze sobą tatarscy wojownicy. Mięso kruszało, ubijało się i można było jeść je na surowo. Jaka jest prawda, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że przygotowanie tego dania, choć pozornie prostego, wymaga spełnienia kilku warunków. Oto nasze wskazówki jak przyrządzić idealnego tatara.

TatarJak zrobić tatara?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Wybierzmy mięso dobrej jakości

Tatara przygotowujemy z wołowiny, najczęściej z polędwicy wołowej. To mięso bardzo drogie, ale nie zawsze odpowiedniej jakości. Kupując polędwicę, wybierajmy mięso lekko różowe, wtedy mamy pewność, że pochodzi z młodych zwierząt. Nie kupujmy mięsa już zmielonego – najczęściej znajdują się w nim tłuszcz i ścięgna, które w befsztyku są niepożądane.

Mięso siekamy, nie mielimy

Dlaczego sposób rozdrobnienia mięsa jest istotny? Przede wszystkim dlatego, że liczy się soczystość tatara. Idealne jest posiekanie mięsa bardzo ostrym nożem. Mielenie mięsa powoduje, że traci ono trochę soku, a w dodatku konsystencja jest niezbyt odpowiednia do przyrządzenia dobrego tatara.

Jajka również są istotne

Jednym z głównych składników tatara jest żółtko jajka. I w tym przypadku bardzo istotna jest jakość jajka. Przede wszystkim musi być ono bardzo świeże i pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Takie jajka mają bardzo wyrazisty smak, odpowiedni kolor i znakomicie uzupełniają smak mięsa.

Zadbajmy o dodatki

Obok jajek, do tatara dodaje się marynowane grzybki, ogórki marynowane i cebulę. Te produkty powinny być posiekane bardzo drobno i podane obok mięsa. Dzięki temu każdy będzie mógł dobrać takie proporcje, jakie najbardziej mu odpowiedają. Wybierając grzyby, zdecydujmy się najlepiej na borowiki, ale równie dobre są podgrzybki czy kurki. Szczególnie te ostatnie mają bardzo specyficzny, ciekawy smak i tatar z ich dodatkiem smakuje trochę inaczej niż np. z prawdziwkami.

Odpowiednie doprawienie

Im mniej przypraw w befsztyku tatarskim, tym lepiej. Oczywista jest sól, ale konieczny jest także czarny pieprz, najlepiej mielony tuż przed podaniem. Często tatara doprawia się również musztardą, szczególnie polecana jest musztarda dijon.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇