Jak przygotować idealnego tatara? 5 prostych porad

Befsztyk tatarski to jedno z najbardziej szlachetnych dań. Popularny tatar znany jest w wielu kuchniach świata. Legenda głosi, że protoplastą befsztyka tatarskiego było mięso, które pod siodłami wozili ze sobą tatarscy wojownicy. Mięso kruszało, ubijało się i można było jeść je na surowo. Jaka jest prawda, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że przygotowanie tego dania, choć pozornie prostego, wymaga spełnienia kilku warunków. Oto nasze wskazówki jak przyrządzić idealnego tatara.

TatarJak zrobić tatara?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Wybierzmy mięso dobrej jakości

Tatara przygotowujemy z wołowiny, najczęściej z polędwicy wołowej. To mięso bardzo drogie, ale nie zawsze odpowiedniej jakości. Kupując polędwicę, wybierajmy mięso lekko różowe, wtedy mamy pewność, że pochodzi z młodych zwierząt. Nie kupujmy mięsa już zmielonego – najczęściej znajdują się w nim tłuszcz i ścięgna, które w befsztyku są niepożądane.

Mięso siekamy, nie mielimy

Dlaczego sposób rozdrobnienia mięsa jest istotny? Przede wszystkim dlatego, że liczy się soczystość tatara. Idealne jest posiekanie mięsa bardzo ostrym nożem. Mielenie mięsa powoduje, że traci ono trochę soku, a w dodatku konsystencja jest niezbyt odpowiednia do przyrządzenia dobrego tatara.

Jajka również są istotne

Jednym z głównych składników tatara jest żółtko jajka. I w tym przypadku bardzo istotna jest jakość jajka. Przede wszystkim musi być ono bardzo świeże i pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Takie jajka mają bardzo wyrazisty smak, odpowiedni kolor i znakomicie uzupełniają smak mięsa.

Zadbajmy o dodatki

Obok jajek, do tatara dodaje się marynowane grzybki, ogórki marynowane i cebulę. Te produkty powinny być posiekane bardzo drobno i podane obok mięsa. Dzięki temu każdy będzie mógł dobrać takie proporcje, jakie najbardziej mu odpowiedają. Wybierając grzyby, zdecydujmy się najlepiej na borowiki, ale równie dobre są podgrzybki czy kurki. Szczególnie te ostatnie mają bardzo specyficzny, ciekawy smak i tatar z ich dodatkiem smakuje trochę inaczej niż np. z prawdziwkami.

Odpowiednie doprawienie

Im mniej przypraw w befsztyku tatarskim, tym lepiej. Oczywista jest sól, ale konieczny jest także czarny pieprz, najlepiej mielony tuż przed podaniem. Często tatara doprawia się również musztardą, szczególnie polecana jest musztarda dijon.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇