Jak przygotować idealnego tatara? 5 prostych porad

Befsztyk tatarski to jedno z najbardziej szlachetnych dań. Popularny tatar znany jest w wielu kuchniach świata. Legenda głosi, że protoplastą befsztyka tatarskiego było mięso, które pod siodłami wozili ze sobą tatarscy wojownicy. Mięso kruszało, ubijało się i można było jeść je na surowo. Jaka jest prawda, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że przygotowanie tego dania, choć pozornie prostego, wymaga spełnienia kilku warunków. Oto nasze wskazówki jak przyrządzić idealnego tatara.

TatarJak zrobić tatara?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Wybierzmy mięso dobrej jakości

Tatara przygotowujemy z wołowiny, najczęściej z polędwicy wołowej. To mięso bardzo drogie, ale nie zawsze odpowiedniej jakości. Kupując polędwicę, wybierajmy mięso lekko różowe, wtedy mamy pewność, że pochodzi z młodych zwierząt. Nie kupujmy mięsa już zmielonego – najczęściej znajdują się w nim tłuszcz i ścięgna, które w befsztyku są niepożądane.

Mięso siekamy, nie mielimy

Dlaczego sposób rozdrobnienia mięsa jest istotny? Przede wszystkim dlatego, że liczy się soczystość tatara. Idealne jest posiekanie mięsa bardzo ostrym nożem. Mielenie mięsa powoduje, że traci ono trochę soku, a w dodatku konsystencja jest niezbyt odpowiednia do przyrządzenia dobrego tatara.

Jajka również są istotne

Jednym z głównych składników tatara jest żółtko jajka. I w tym przypadku bardzo istotna jest jakość jajka. Przede wszystkim musi być ono bardzo świeże i pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Takie jajka mają bardzo wyrazisty smak, odpowiedni kolor i znakomicie uzupełniają smak mięsa.

Zadbajmy o dodatki

Obok jajek, do tatara dodaje się marynowane grzybki, ogórki marynowane i cebulę. Te produkty powinny być posiekane bardzo drobno i podane obok mięsa. Dzięki temu każdy będzie mógł dobrać takie proporcje, jakie najbardziej mu odpowiedają. Wybierając grzyby, zdecydujmy się najlepiej na borowiki, ale równie dobre są podgrzybki czy kurki. Szczególnie te ostatnie mają bardzo specyficzny, ciekawy smak i tatar z ich dodatkiem smakuje trochę inaczej niż np. z prawdziwkami.

Odpowiednie doprawienie

Im mniej przypraw w befsztyku tatarskim, tym lepiej. Oczywista jest sól, ale konieczny jest także czarny pieprz, najlepiej mielony tuż przed podaniem. Często tatara doprawia się również musztardą, szczególnie polecana jest musztarda dijon.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯