Już nigdy go nie wyrzucisz. Kiełkujący czosnek – zaskakujące fakty

O tym, że czosnek to naturalny antybiotyk i nasz sprzymierzeniec w walce z patogenami wie niemal każdy. Czosnek jest stałym wyposażeniem naszej lodówki, jednak czy ktokolwiek zastanawia się nad tym, czy i kiedy traci on swoje właściwości?

Kiełkująca główka czosnkuKiełkujący czosnek budzi nasze obawy. Czy słusznie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kiełkujący czosnek – czy jest trujący?

Kupując czosnek, kierujemy się przede wszystkim kilkoma zasadami: czosnek ma być jędrny, twardy i ciężki. Unikamy małych, niepozornych główek, sugerujących, że czosnek jest wyschnięty lub stary. Zarówno na sklepowej półce, jak i w naszej lodówce odrazę budzi również czosnek z zielonymi kiełkami.

Dlaczego? Budzi to przekonanie, że podobnie jak ziemniaki, kiełkujący czosnek jest nie tylko bezwartościowy, ale wręcz niezdrowy, toksyczny dla naszego zdrowia. Taki czosnek ląduje w koszu.

A czy wiecie, że to duży błąd, a kiełkujący czosnek to najzdrowsze i najlepsze, co możecie sobie zafundować?

Czosnek - naturalny sposób na jesienne infekcje

Kiełkujący czosnek – zaskakujące fakty

Jong-Sang Kim i badacze z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej już w 2014 roku dowiedli, że ząbki czosnku, które zaczęły kiełkować, zawierają aż kilkanaście razy więcej przeciwutleniaczy, które to stanowią o wartości rośliny, niż świeży, pozbawiony pędów czosnek. Jakby tego było mało – z każdym kolejnym dniem poziom antyutleniaczy wzrasta.

Co to oznacza? Że powinniśmy pozwolić czosnkowi kiełkować do woli. Moc tej rośliny wzrasta, a spożywanie kiełkującego czosnku zwiększa jego zdrowotny, antyoksydacyjny potencjał, znany pod nazwą "allicyna".

Co więcej, kiełki można chrupać na kanapce, a z kolei smak ząbków czosnku, mimo procesu kiełkowania, wcale nie zmienia się na gorsze.

Zatem smacznego i na zdrowie!

Kiełkujące ząbki czosnku
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze