Już nigdy go nie wyrzucisz. Kiełkujący czosnek – zaskakujące fakty

O tym, że czosnek to naturalny antybiotyk i nasz sprzymierzeniec w walce z patogenami wie niemal każdy. Czosnek jest stałym wyposażeniem naszej lodówki, jednak czy ktokolwiek zastanawia się nad tym, czy i kiedy traci on swoje właściwości?

Kiełkująca główka czosnkuKiełkujący czosnek budzi nasze obawy. Czy słusznie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kiełkujący czosnek – czy jest trujący?

Kupując czosnek, kierujemy się przede wszystkim kilkoma zasadami: czosnek ma być jędrny, twardy i ciężki. Unikamy małych, niepozornych główek, sugerujących, że czosnek jest wyschnięty lub stary. Zarówno na sklepowej półce, jak i w naszej lodówce odrazę budzi również czosnek z zielonymi kiełkami.

Dlaczego? Budzi to przekonanie, że podobnie jak ziemniaki, kiełkujący czosnek jest nie tylko bezwartościowy, ale wręcz niezdrowy, toksyczny dla naszego zdrowia. Taki czosnek ląduje w koszu.

A czy wiecie, że to duży błąd, a kiełkujący czosnek to najzdrowsze i najlepsze, co możecie sobie zafundować?

Czosnek - naturalny sposób na jesienne infekcje

Kiełkujący czosnek – zaskakujące fakty

Jong-Sang Kim i badacze z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej już w 2014 roku dowiedli, że ząbki czosnku, które zaczęły kiełkować, zawierają aż kilkanaście razy więcej przeciwutleniaczy, które to stanowią o wartości rośliny, niż świeży, pozbawiony pędów czosnek. Jakby tego było mało – z każdym kolejnym dniem poziom antyutleniaczy wzrasta.

Co to oznacza? Że powinniśmy pozwolić czosnkowi kiełkować do woli. Moc tej rośliny wzrasta, a spożywanie kiełkującego czosnku zwiększa jego zdrowotny, antyoksydacyjny potencjał, znany pod nazwą "allicyna".

Co więcej, kiełki można chrupać na kanapce, a z kolei smak ząbków czosnku, mimo procesu kiełkowania, wcale nie zmienia się na gorsze.

Zatem smacznego i na zdrowie!

Kiełkujące ząbki czosnku
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm