WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Już nigdy go nie wyrzucisz. Kiełkujący czosnek – zaskakujące fakty

O tym, że czosnek to naturalny antybiotyk i nasz sprzymierzeniec w walce z patogenami wie niemal każdy. Czosnek jest stałym wyposażeniem naszej lodówki, jednak czy ktokolwiek zastanawia się nad tym, czy i kiedy traci on swoje właściwości?

Kiełkująca główka czosnkuKiełkujący czosnek budzi nasze obawy. Czy słusznie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kiełkujący czosnek – czy jest trujący?

Kupując czosnek, kierujemy się przede wszystkim kilkoma zasadami: czosnek ma być jędrny, twardy i ciężki. Unikamy małych, niepozornych główek, sugerujących, że czosnek jest wyschnięty lub stary. Zarówno na sklepowej półce, jak i w naszej lodówce odrazę budzi również czosnek z zielonymi kiełkami.

Dlaczego? Budzi to przekonanie, że podobnie jak ziemniaki, kiełkujący czosnek jest nie tylko bezwartościowy, ale wręcz niezdrowy, toksyczny dla naszego zdrowia. Taki czosnek ląduje w koszu.

A czy wiecie, że to duży błąd, a kiełkujący czosnek to najzdrowsze i najlepsze, co możecie sobie zafundować?

Czosnek - naturalny sposób na jesienne infekcje

Kiełkujący czosnek – zaskakujące fakty

Jong-Sang Kim i badacze z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej już w 2014 roku dowiedli, że ząbki czosnku, które zaczęły kiełkować, zawierają aż kilkanaście razy więcej przeciwutleniaczy, które to stanowią o wartości rośliny, niż świeży, pozbawiony pędów czosnek. Jakby tego było mało – z każdym kolejnym dniem poziom antyutleniaczy wzrasta.

Co to oznacza? Że powinniśmy pozwolić czosnkowi kiełkować do woli. Moc tej rośliny wzrasta, a spożywanie kiełkującego czosnku zwiększa jego zdrowotny, antyoksydacyjny potencjał, znany pod nazwą "allicyna".

Co więcej, kiełki można chrupać na kanapce, a z kolei smak ząbków czosnku, mimo procesu kiełkowania, wcale nie zmienia się na gorsze.

Zatem smacznego i na zdrowie!

Kiełkujące ząbki czosnku
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw