Jak przechowywać kaszę, mąkę i ryż? Dzięki tym wskazówkom nie będą dokuczać ci mole

Podpowiadamy, jak należy przechowywać mąkę, kaszę i ryż, aby jak najdłuższej zachowały świeżość. Dzięki tym prostym i sprawdzonym sposobom nie będziesz mieć problemu z molami.

Ryż, mąka, kasza. Sposoby przechowywania sypkich produktów
Źródło zdjęć: © 123RF

Odpowiednie przechowywanie produktów jest kluczowe, gdy chcemy, aby jak najdłużej zachowały świeżość, wygląd i aromat. Chociaż większość osób zdaje sobie sprawę z ryzyka zalęgnięcia się moli spożywczych, nie każdy wie, że od doboru odpowiednich pojemników będzie zależał smak naszych potraw. Oto sprawdzone sposoby na przechowywanie mąki, ryżu i kaszy.

Jak przechowywać mąkę?

Czynnikami, które niekorzystnie wpływają na jakość mąki, są wilgoć oraz wysoka temperatura, która zwiększa ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Mąkę powinno się przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej przesypać ją z opakowana do szczelnie zamykanego szklanego lub plastikowego pojemnika. Mąkę typu 450, 500, 550, 750 można przechowywać pięć miesięcy, mąkę pszenną typu 1400, 1850, 2000 trzy miesiące, natomiast mąkę żytnią cztery miesiące.

Jak przechowywać kaszę i ryż?

Kasza i ryż również powinny być przechowane w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Najlepiej przesypać je do szklanego pojemnika. Dobrze, jeżeli będzie on przezroczysty, gdyż dzięki temu zaoszczędzimy czas na szukanie konkretnego rodzaju produktu. Kaszę gryczaną oraz jęczmienną możemy przechowywać dziesięć miesięcy, kaszę mannę pięć miesięcy, a ryż maksymalnie sześć miesięcy.

Zobacz także: Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce