Jak przechowywać i obierać awokado? Sprawdzone patenty

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Zostań mistrzem w kuchni

Obraz
© 123RF

Awokado to jeden z najmodniejszych owoców. Może zastąpić masło, sprawdza się jako dodatek do tostów, sałatek, jajecznicy, a nawet deserów. Najlepiej smakuje, kiedy jest mocno dojrzałe i miękkie. Po przyniesieniu owocu do domu wkładamy go do lodówki. To duży błąd. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie na kolejnych slajdach.

/ 6Kup wcześniej

Obraz
© 123RF

Awokado warto kupić kilka dni wcześniej. Owoce, które znajdziemy w sklepach, są jeszcze twarde i mało dojrzałe. Po przyniesieniu do domu nie wkładamy ich do lodówki, ponieważ nie zmiękną. Aby awokado nadawało się do jedzenia, należy zapakować je w papierową torbę razem z bananem albo jabłkiem. Oba owoce oddychają gazem – etylenem, który przyspiesza proces dojrzewania.

/ 6A może w piekarniku?

Obraz
© 123RF

Chcesz jeszcze bardziej skrócić proces dojrzewania awokado? Zawiń je w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 95 stopni na 10 minut. Sprawdzaj postęp w dojrzewaniu awokado i zostaw je tam, aż poczujesz, że jest miękkie. W zależności od stopnia jego dojrzałości może to być nawet wcześniej niż 10 minut.

/ 6Kiedy do lodówki?

Obraz
© 123RF

Jeśli awokado dojrzewa zbyt szybko, możesz włożyć je do lodówki. Co prawda niska temperatura nie zatrzyma dojrzewania owocu, ale znacznie go spowolni.

/ 6Aby awokado nie ściemniało

Obraz
© 123RF

Awokado, podobnie jak jabłka czy banany. Szybko ciemnieje po przekrojeniu lub obraniu ze skórki. Jest to skutek utleniania. Nie wpływa on na smak czy wartości odżywcze, jednak sprawia, że owoc wygląda mało apetycznie. By temu zapobiec, warto skropić przekrojone awokado sokiem z limonki lub cytryny. Natomiast do miseczki z guacamole warto włożyć pestkę. To przedłuży świeżość pasty oraz zapobiegnie jej ciemnieniu.

/ 6Jak obrać i pokroić?

Obraz
© 123RF

Opłucz owoc i przekrój na pół, prowadząc nóż w stronę pestki. Chwyć za obie połówki i lekko je przekręć. Pestka zostanie w jednej połówce. Wbij w nią ostry nóż i wyjmij. Miąższ wyjmij za pomocą łyżki lub natnij do skórki nożem w obu kierunkach i wyjmij delikatnie do miseczki. Prawda, że proste?

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany