Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać produkty?
Owoce najlepiej włożyć do plastikowego pojemnika lub sztywnej przezroczystej torebce. Mięso zawińmy w folię aluminiową i przyklejmy karteczkę z informacją o dacie mrożenia.
Sezon na owoce w pełni, warto więc część z nich zamrozić, by posłużyły w zimie. Pamiętajmy jednak, że im więcej wody w produkcie, tym krótszy czas przechowywania w zamrażalniku.
Ważne jest też opakowanie, w którym będziemy przechowywać żywność. Owoce najlepiej włożyć do plastikowego pojemnika lub sztywnej przezroczystej torebce. Mięso zawińmy w folię aluminiową i przyklejmy karteczkę z informacją o dacie mrożenia.
Nigdy nie zamrażajmy raz rozmrożonych produktów. To bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Nie wrzucajmy też np. mięsa wyciągniętego z zamrażarki do gorącej wody. Najlepiej rozmrażać je stopniowo.