Jak pączki robi Gessler, a jak Makłowicz? Zebraliśmy najlepsze przepisy
Czekacie z niecierpliwością na Tłusty Czwartek? Tego dnia przecież kalorie odkładają się tylko w tych miejscach, w których chcemy, więc bez większych wyrzutów sumienia rozkoszujmy się smakiem pączków i innych słodkości. Jeśli chcecie spróbować swoich sił i wyczarować domowe pączki godne gwiazd polskich kulinariów, poznajcie ich przepisy i bierzcie się do pracy.
Pączki Roberta Makłowicza
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 10 dag cukru,
- 10 dag drożdży,
- 0,5 l mleka,
- 1 jajko,
- 7 żółtek,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 2 łyżki masła,
- 2 kieliszki spirytusu,
- kilka kropli zapachu cytrynowego albo pomarańczowego,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 2 kg smalcu (najlepiej gęsiego),
- 2 słoiki różnego rodzaju marmolady,
- opakowanie skórki pomarańczowej,
- cukier puder albo lukier do obtoczenia.
Składniki na lukier:
- 24 łyżki cukru pudru,
- 8 łyżek soku z cytryny,
- 4 łyżki przegotowane gorącej wody.
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru i dokładnie je ze sobą rozcieramy. Wsypujemy 200 g mąki i dolewamy do tego tyle mleka, by po wymieszaniu uzyskać konsystencję właściwą dla gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- W misce ucieramy jajko, żółtka, cukier i cukier waniliowy. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę z solą. Do mąki dolewamy zaczyn oraz masę jajeczną. Mieszamy do połączenia składników, a następnie dolewamy resztę mleka oraz spirytus.
- Masło rozpuszczamy. Masę wyrabiamy ręką, stopniowo dodając masło. Ciasto uznaje się za wyrobione, jeśli ładnie odchodzi od ręki i nie klei się do niej. Formujemy z niego kulę, oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
- Po godzinie powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie, wałkujemy je i większą szklanką wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładamy pół łyżeczki marmolady. Zalepiamy ją i formujemy kule, które następnie układamy w odstępach na oprószonym mąką blacie, stole lub stolnicy.
- Surowe pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. W głębokim i szerokim garnku roztapiamy na średnim ogniu smalec. Gdy będzie rozgrzany, a pączki wyrośnięte, wkładamy do niego po kilka kul zlepioną stroną ku dołowi.
- Pączki smażymy na rumiano z obu stron. Gdy są gotowe, wyjmujemy je na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
- Aby przygotować lukier, wszystkie potrzebne składniki łączymy ze sobą na jednolitą i gładką masę. Ostudzone pączki pokrywamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową albo obtaczamy w cukrze pudrze.
Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Pączki Kingi Paruzel
Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki,
- 0,75 szkl. ciepłego mleka,
- 7 g suchych drożdży albo 25 g świeżych,
- 0,25 szkl. cukru,
- 3 żółtka,
- 100 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- skórka z limonki i pomarańczy,
- 3-4 szkl. oleju do smażenia – najlepiej rzepakowego,
- dowolna konfitura do nadziewania.
Składniki na lukier:
- 225 g cukru pudru,
- 3 łyżki ciepłej wody,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Mleko o letniej temperaturze mieszamy z łyżką cukru oraz drożdżami. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do masy drożdżowej dodajemy resztę cukru oraz żółtka. Mieszamy wszystko razem.
- W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, sól oraz skórkę z limonki i pomarańczy. Do miski dodajemy zimne masło, które wcześniej kroimy w kostkę. Dokładnie łączymy palcami masło z mąką i dodajemy zaczyn. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę.
- Wyrabiamy je przez ok. 5-6 minut, aż masa będzie gładka i błyszcząca. W trakcie wyrabiania nie dosypujemy już mąki, by pączki nie wyszły zbyt twarde. Miskę smarujemy masłem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią i wyjmujemy na blat. Formujemy z niego niewielkie kulki o średnicy 2-3 cm. Odkładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Można np. nagrzać piekarnik do 50 stopni, włożyć do niego blachę z pączkami, zamknąć i wyłączyć go.
- W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Aby sprawdzić, czy ma już odpowiednią temperaturę, wrzućmy do niego skórkę chleba. Jeśli w ciągu 30 sekund zrobi się brązowa, olej jest dobrze nagrzany i można już na nim smażyć pączki.
- Pączki smażymy z obu stron na rumiano i wykładamy je na papierowy ręcznik. Gdy ostygną, nadziewamy pączki konfiturą, wykorzystując do tego rękaw cukierniczy.
- Składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa wychodzi zbyt twarda, dodajemy odrobinę wody, a jeśli za rzadka – trochę cukru pudru. Pączki lukrujemy, a na ich wierzch ścieramy skórkę z pomarańczy albo limonki.
Pączki Magdy Gessler
Składniki na ciasto:
- 2 kg mąki,
- 300 g cukru,
- 100 g drożdży,
- 10 jajek,
- 20 żółtek,
- 500 ml mleka,
- 500 g masła,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 0,5 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe albo konfitura z płatków róży,
- 2,5 kg smalcu,
- lukier domowej roboty,
- kandyzowana skórka pomarańczowa.
Przygotowanie:
- Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego rozdrobnione drożdże, 100 g cukru oraz 1 szkl. mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
- W garnku umieszczamy jajka, żółtka, pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko podgrzewamy na niewielkim ogniu i mieszamy trzepaczką. Masło rozpuszczamy w rondelku.
- W misce mieszamy zaczyn drożdżowy z 1,2 kg mąki oraz masą jajeczną. Wszystko razem wyrabiamy, w razie konieczności dosypując nieco mąki. Gdy ciasto nie będzie się już lepiło do rąk, dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy.
- Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Na środek drożdżowych kółek nakładamy konfiturę i dokładnie zlepiamy brzegi.
- Gotowe pączki układamy na oprószonym mąką stole lub blacie zlepioną stroną do dołu. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut.
- W szerokim garnku roztapiamy smalec i dobrze go podgrzewamy. Pączki smażymy z obu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik. Po ostygnięciu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórą pomarańczową.
Pączki Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 500 g ziemniaków,
- 0,5 szkl. cukru,
- 3 jajka,
- 125 g masła.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- cukier puder do obsypania.
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Posypujemy je pokruszonymi drożdżami, a następnie dodajemy mąkę, jajka, cukier i roztopione masło.
- Wszystkie składniki łączymy do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy dłońmi niewielkie kulki. Jeśli masa zbyt mocno się lepi, smarujemy dłonie olejem.
- Pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim pączki z obu stron na rumiano. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy, a po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pączki Anny Starmach
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 120 g cukru,
- 500 ml mleka,
- 80 g drożdży,
- 1 jajko,
- 7 żółtek,
- 100 g roztopionego masła,
- 1 kieliszek spirytusu.
Dodatkowo:
- 2 kg smalcu,
- 400 g owocowej konfitury.
Przygotowanie:
- Przygotowujemy zaczyn. Mieszamy drożdże z 30 g cukru, 500 ml mleka oraz 150 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Zaczyn przekładamy do dużej miski i stopniowo dodajemy resztę składników, masło zostawiając na koniec.
- Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie się odklejało od dłoni. Zazwyczaj trwa to ok. 10 minut. Następnie masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, które lekko rozpłaszczamy. Na środek każdego z nich nakładamy po pół łyżeczki konfitury. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Odkładamy na obsypaną mąką stolnicę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
- W szerokim garnku rozgrzewamy smalec do 175-180 stopni Celsjusza. Wkładamy do niego pączki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik, a po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo polewamy domowym lukrem.