Jak oczyścić organizm na wiosnę?

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

/ 87 produktów, które ułatwią naturalny detoks

Obraz
© Pixabay.com

Wiosna to dobry moment, by zadbać o swój organizm. Warto pokusić się o wprowadzenie do codziennej diety produktów, które umożliwią nam usunięcie z organizmu toksyn, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, obniżają odporność i niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Buraki

Obraz
© 123RF

Burak to prawdziwy pogromca toksyn. Jest polecany przy anemii, ma działanie oczyszczające i odkwaszające, zawiera błonnik, który stymuluje pracę jelit. Burak ma w swoim składzie barwnik, betaninę, która ma właściwości antyoksydacyjne i dobrze wpływa na działanie wątroby, co oznacza, że dzięki burakom toksyny są usuwane z organizmu szybciej. Buraki możemy jeść w formie surówek, ale najlepiej robić z nich sok i pić go codziennie.

/ 8Zioła

Obraz
© Fotolia

Wszystkie świeże i suszone zioła pomagają w oczyszczaniu organizmu. Dlatego też od czasu do czasu warto zastąpić kawę kubkiem naparu ziołowego. I tak: ziele skrzypu stymuluje działanie układu moczowego i układu krążenia. Ziele fiołka działa napotnie, pomaga usuwać szkodliwe substancje i jest moczopędne. Mięta z kolei orzeźwia, poprawia apetyt i odkaża układ pokarmowy. Pokrzywa jest natomiast naturalnym składnikiem wszystkich praktycznie diet detoksykacyjnych. Korzystajmy więc z ziół!

/ 8Zielona herbata

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli ziołowe wywary nam nie smakują, pijmy jak najwięcej zielonej herbaty. Liście te są jednym z najskuteczniejszych sposobów na wsparcie oczyszczania organizmu. Zielona herbata reguluje trawienie, wspiera metabolizm. Zawarte w niej polifenole pomagają pozbyć się toksycznych wolnych rodników. Zielona herbata jest także źródłem mikroelementów oraz katechiny, która przyśpiesza spalanie tłuszczów.

/ 8Kiszona kapusta

Obraz
© 123RF

Nikt chyba nie ma wątpliwości, że kiszonki, a szczególnie kiszona kapusta, świetnie wspomagają proces oczyszczania organizmu. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów oraz siarki, która wzmaga pracę wątroby, a dzięki temu pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn. W kapuście znajdziemy także błonnik, ważny dla prawidłowej pracy jelit. Najważniejsze są jednak znajdujące się w kiszonkach probiotyki, dobre dla mikroflory układu pokarmowego, które wzbogacają ją o dobre bakterie.

/ 8Żurawina

Obraz
© Shutterstock.com

Suszone owoce żurawiny zawierają substancje o działaniu antybakteryjnym. Chronią one m.in. ścianki dróg moczowych oraz pęcherza moczowego przed bakteriami. Żurawina działa moczopędnie i przyśpiesza oczyszczanie organizmu. Jest także znakomitym źródłem antyoksydantów. Nie zapominajmy również o dużej zawartości błonnika, pomagającego usunąć z naszego organizmu niepotrzebne złogi.

/ 8Ryby morskie

Obraz
© 123RF

Tłuste, morskie ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź czy halibut to najlepsze źródła kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają pracę układu krążenia i układu nerwowego. Mają one działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Jedząc ryby zamiast mięsa nie tylko tracimy na wadze, ale poprawiamy ogólną kondycję.

/ 8Kasze

Obraz
© 123RF

Bogate w błonnik nasiona zbóż, wykorzystywane do produkcji kaszy mają niebagatelne znaczenie w naszej wiosennej diecie. Regulują pracę układu pokarmowego, prowadząc do usuwania toksyn i rozwoju pożytecznych bakterii. Zapobiegają zaparciom i obniżają wchłanianie tłuszczów. Pomagają również w utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i powodują uczucie sytości, przez co mniej jemy. A to zawsze jest zdrowe.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia