7 produktów, które ułatwią naturalny detoks
Wiosna to dobry moment, by zadbać o swój organizm. Warto pokusić się o wprowadzenie do codziennej diety produktów, które umożliwią nam usunięcie z organizmu toksyn, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, obniżają odporność i niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Buraki
Burak to prawdziwy pogromca toksyn. Jest polecany przy anemii, ma działanie oczyszczające i odkwaszające, zawiera błonnik, który stymuluje pracę jelit. Burak ma w swoim składzie barwnik, betaninę, która ma właściwości antyoksydacyjne i dobrze wpływa na działanie wątroby, co oznacza, że dzięki burakom toksyny są usuwane z organizmu szybciej. Buraki możemy jeść w formie surówek, ale najlepiej robić z nich sok i pić go codziennie.
Zioła
Wszystkie świeże i suszone zioła pomagają w oczyszczaniu organizmu. Dlatego też od czasu do czasu warto zastąpić kawę kubkiem naparu ziołowego. I tak: ziele skrzypu stymuluje działanie układu moczowego i układu krążenia. Ziele fiołka działa napotnie, pomaga usuwać szkodliwe substancje i jest moczopędne. Mięta z kolei orzeźwia, poprawia apetyt i odkaża układ pokarmowy. Pokrzywa jest natomiast naturalnym składnikiem wszystkich praktycznie diet detoksykacyjnych. Korzystajmy więc z ziół!
Zielona herbata
Jeśli ziołowe wywary nam nie smakują, pijmy jak najwięcej zielonej herbaty. Liście te są jednym z najskuteczniejszych sposobów na wsparcie oczyszczania organizmu. Zielona herbata reguluje trawienie, wspiera metabolizm. Zawarte w niej polifenole pomagają pozbyć się toksycznych wolnych rodników. Zielona herbata jest także źródłem mikroelementów oraz katechiny, która przyśpiesza spalanie tłuszczów.
Kiszona kapusta
Nikt chyba nie ma wątpliwości, że kiszonki, a szczególnie kiszona kapusta, świetnie wspomagają proces oczyszczania organizmu. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów oraz siarki, która wzmaga pracę wątroby, a dzięki temu pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn. W kapuście znajdziemy także błonnik, ważny dla prawidłowej pracy jelit. Najważniejsze są jednak znajdujące się w kiszonkach probiotyki, dobre dla mikroflory układu pokarmowego, które wzbogacają ją o dobre bakterie.
Żurawina
Suszone owoce żurawiny zawierają substancje o działaniu antybakteryjnym. Chronią one m.in. ścianki dróg moczowych oraz pęcherza moczowego przed bakteriami. Żurawina działa moczopędnie i przyśpiesza oczyszczanie organizmu. Jest także znakomitym źródłem antyoksydantów. Nie zapominajmy również o dużej zawartości błonnika, pomagającego usunąć z naszego organizmu niepotrzebne złogi.
Ryby morskie
Tłuste, morskie ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź czy halibut to najlepsze źródła kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają pracę układu krążenia i układu nerwowego. Mają one działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Jedząc ryby zamiast mięsa nie tylko tracimy na wadze, ale poprawiamy ogólną kondycję.
Kasze
Bogate w błonnik nasiona zbóż, wykorzystywane do produkcji kaszy mają niebagatelne znaczenie w naszej wiosennej diecie. Regulują pracę układu pokarmowego, prowadząc do usuwania toksyn i rozwoju pożytecznych bakterii. Zapobiegają zaparciom i obniżają wchłanianie tłuszczów. Pomagają również w utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i powodują uczucie sytości, przez co mniej jemy. A to zawsze jest zdrowe.