Pokrzywa i jej korzeń – parzące zdrowie

Podnosi witalność i kondycję zdrowotną. Ma intensywne działanie regeneracyjne, dlatego może leczyć uszkodzone tkanki. Pokrzywa oczyszcza krew z toksycznych substancji, wspomaga działanie nerek i wątroby.

Pokrzywa idealnie nadaje się do parzenia.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Aleksandra Hangel

Nasi przodkowie wykorzystywali pokrzywę głównie jako pożywienie dla ludzi i zwierząt, które na przednówku niejednokrotnie ratowało ludzi od niedożywienia czy śmierci głodowej. Jest ona jedną z najbardziej zasobnych w białko roślin (w suchej masie ma go około 20%, podobnie jak niektóre rośliny strączkowe, np. fasola). Pokrzywa była też szeroko wykorzystywana jako roślina włóknista – z jej włókien powstaje bardzo trwały materiał, który wykorzystywany był m.in. do produkcji mundurów w czasie pierwszej wojny światowej. Włókien pokrzywy używać można również do produkcji papieru.

Minerały i witaminy w pokrzywach

W pokrzywie występuje wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu. W jej liściach znajdują się kwasy organiczne (m.in. glikolowy i glicerowy), witaminy C, K, witaminy z grupy B, witaminy D i K, beta-karoten, kwas pantotenowy, flawonoidy, garbniki, karotenoidy, wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan, jod, krzem, ditlenek krzemu, sodu i siarki. Pokrzywa zawiera też chlorofil, taninę oraz dobrze przyswajalne aminokwasy.

Dwumiesięcznik Żyj Naturalnie dostępny w sprzedaży.

Obraz
© Materiały prasowe

Współcześnie i dawniej pokrzywę wykorzystywano przy leczeniu przerostu prostaty, cukrzycy, reumatyzmu, w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych i przewodu pokarmowego, w biegunkach i skąpomoczu oraz pomocniczo w leczeniu anemii. Napar z pokrzywy zaleca się w niektórych schorzeniach skórnych, zwłaszcza wieku młodzieńczego.

Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą witamin i związków mineralnych, dlatego szczególnie pomocna okaże się na przednówku, gdy zmęczony zimą organizm potrzebuje zastrzyku energii i witalności. W porównaniu ze szpinakiem zawiera 29 razy więcej wapnia, 14 razy więcej żelaza, 8 razy więcej magnezu i 4 razy więcej potasu.

Lecznicze działanie pokrzywy

Stosowana jest do:

  • leczenia anemii,
  • aktywizowania systemu immunologicznego,
  • dostarczania do ciała składników odżywczych,
  • leczenia astmy, kaszlu, zaflegmienia, przeziębień,
  • zwalczania stanów zapalnych pęcherza moczowego,
  • wsparcia w leczeniu artretyzmu,
  • usuwania kamieni nerkowych,
  • stymulacji laktacji u matek karmiących,
  • wspomagania funkcji wątroby i woreczka żółciowego.

Ciekawostka o pokrzywie

Niemieccy naukowcy, prowadzący badania nad wyciągiem z korzenia pokrzywy dowiedli, że ma on korzystne działanie antynowotworowe (np. w przypadku raka prostaty). Grupa rosyjskich badaczy z powodzeniem eksperymentowała nad zastosowaniem tinktury z liści pokrzywy w leczeniu zapalenia wątroby i woreczka żółciowego.

Leczniczy korzeń pokrzywy

Korzeń pokrzywy bogaty jest w sole mineralne, kwasy organiczne, lecytynę, śluzy, fitosterole i lignany. Wyciągi działają przeciwzapalnie i zwiększają odporność. Wzmagają też wydzielanie moczu i potu, żółci oraz ksenobiotyków oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Zmniejszą ból, obrzęk, stan zapalny chorego gruczołu krokowego, regulują przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu, lipidów i glukozy we krwi. Pobudzają krążenie krwi, poprawiają samopoczucie psychiczne.

Zobacz także: Zioła, które wspomagają układ trawienny

Wodne wyciągi z pokrzywy zapobiegają kamicy moczowej oraz wzmagają oczyszczanie nabłonka oddechowego, zapobiegają krwawym wybroczynom, suchemu kaszlowi, wspomagają oczyszczanie zatok obocznych nosa. Wykorzystywane są również w fitoterapii chorób reumatycznych i dermatologicznych ze względu na właściwości odtruwające, przeciwzapalne i regenerujące. Stosowanie korzenia i kłączy pokrzywy wpływa na poprawę procesu oddawania moczu u chorych na przerost gruczołu krokowego – poprawia opróżnianie pęcherza, zmniejsza obrzęk i dolegliwości bólowe przy oddawaniu moczu. Zauważono też, że chorzy w większym stopniu kontrolują oddawanie i trzymanie moczu, a także zmniejsza się częstość mimowolnego moczenia. Korzeń pokrzywy przyspiesza też proces wzrostu włosów. Reguluje pracę gruczołów łojowych i wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit. Napar z korzenia pokrzywy wykorzystywany jest jako naturalny środek łagodzący objawy alergii, takie jak katar sienny. Dawniej zalecano pokrzywę w leczeniu gruźlicy, krwioplucia, nieżytu żołądka, nadmiernych krwawień miesiączkowych, puchliny wodnej, żółtaczki, gorączki i osłabienia.

Napar z korzenia pokrzywy

2 łyżki suszonych korzeni pokrzywy wsypać do garnka i zalać litrem wody. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Napar odstawić do ostygnięcia i odcedzić. Pić dwa razy dziennie po jednej szklance. Smak naparu można wzbogacić dodając odrobinę miodu.

Pokrzywa w kuchni

Od wieków pokrzywa używana była jako dodatek do dań i napojów. Z uwagi na swoje właściwości zdrowotne stosowana była jako dodatek do potraw, który uzupełniał niedobory witamin i soli mineralnych. Służyła jako składnik zup, farszy warzywnych czy jako jarzynka do dań głównych. Młode liście pokrzywy używane były jako składnik surówek. Pokrzywa z powodzeniem może służyć jako składnik pesto – idealnego dodatku do makaronów i kanapek. Liście pokrzyw wykorzystywane były też do konserwowania żywności.

Mimo powszechnego podejścia do pokrzywy jak do chwastu, warto włączyć tę roślinę do swojej codziennej diety, szczególnie w czasie osłabienia organizmu, kiedy potrzebuje on odnowy, oczyszczenia i wzmocnienia.

Przepisy z pokrzywą

Pesto z pokrzywy z makaronem (4 porcje)
500 g (opakowanie) makaronu orkiszowego typu spaghetti lub wstążki
60 g suszonych liści pokrzywy
garść nasion słonecznika
6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
200 g sera długodojrzewajacego, np. Dziugas

Makaron ugotować wg przepisu. Pokrzywę zalać na pół godziny szklanką wody, a następnie zblendować na pesto ze słonecznikiem, czosnkiem i oliwą, pod koniec dodać garść startego sera. Pesto wymieszać z makaronem i posypać startym serem.
Czas przygotowania 10 min.

Pokrzywowa moc – koktajl zdrowia

2 łyżki sproszkowanej pokrzywy
plasterek imbiru
1 banan
pół awokado
1 świeży ogórek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu

Wszystko razem zmiksować na gładki koktajl przy użyciu blendera lub innego urządzenia miksująco-blendującego. Koktajl wzmocni skórę, paznokcie, włosy, kości i naczynia krwionośne.

Smacznego!

Barbara Fołda - technolog żywienia z ponad 30 letnim stażem. Wykładowca w ZSG w Poznaniu. Organizatorka licznych konkursów i egzaminator. Pasjonatka zdrowego odżywiania permanentnie udoskonalająca i poszerzająca swoją wiedzę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika