Jak obrać jajka w 15 sekund? Ten sposób stał się wiralem
Jajka to nieodłączny element w polskiej kuchni. Pojawiają się nie tylko na śniadaniu, ale również wykorzystujemy je w wielu sałatkach, pieczeniach czy przystawkach. Na pewno nieraz zdarzyło nam się męczyć z obieraniem świeżych jaj, dlatego, jeśli brakuje nam cierpliwości, ten sposób może okazać się dla nas zbawienny.
Obieranie jajka wydaje się banalne, jednak każdy z nas wie, że czasem jest to trudniejsze, niż wygląda. Niektóre jajka obierają się prosto, a inne wręcz przeciwnie. Piotr Stanisławski, jeden z autorów bloga popularnonaukowego CrazyNauka.pl, uważa, że wszystko zależy od kwasowości białka. W skrócie - im świeższe jajko, tym trudniej się obiera. Jak sobie z tym poradzić szybko i "bezboleśnie"?
Jak obrać jajka w 15 sekund?
W internecie popularność zdobywa filmik, na którym mężczyzna zdradza swój patent na ekspresowe obieranie jajek. Wystarczy czysta, wysoka szklanka, ugotowane jajka, zimna woda i odrobina energii. Przygotowane jajka wkładamy do naczynia zalanego wodą i potrząsamy przez kilkanaście sekund.
Przy potrząsaniu skorupka jajka pęka, a zimna woda ułatwia oddzielenie się warstw. Dzięki temu jajka są gotowe w kilkanaście sekund, a my nawet nie pobrudzimy sobie rąk. Radzimy jednak, by robić to nad zlewem, żeby nasze blaty kuchenne pozostały równie czyste, co dłonie.