Jak korzystać z ekspresu do kawy? Cztery przydatne wskazówki

Zakup ekspresu automatycznego to z pozoru prosta rzecz - należy określić budżet, wybrać urządzenie, które odpowiada naszym oczekiwaniom i już można się cieszyć pyszną kawą. Sam sprzęt to jednak nie wszystko, ponieważ trzeba jeszcze nauczyć się mądrze go wykorzystywać.

kawa ekspres automatyczny ekspres ciśnieniowy kuchniaKupno ekspresu to połowa sukcesu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawa kawie nierówna

Wydawałoby się, że zakup kawy ziarnistej to proste zadanie, może z wyjątkiem znalezienia odpowiedniego smaku, który zadowoli wszystkich domowników. Pod tym względem będzie to zazwyczaj długa podróż, która poprowadzi was po różnych sklepach i markach. Należy unikać produktów, które mają w składzie różnego rodzaju olejki i tym podobne dodatki. Te mogą zapchać młynek.

Cichy bohater

Młynek jest bohaterem cichym tylko z nazwy, ponieważ ciężko przeoczyć jego odgłosy. Pełni on bardzo ważną rolę i między innymi od jego ustawień zależy, jaki otrzymamy smak i aromat kawy. Choć sam smak jest kwestią indywidualną, to warto wiedzieć, co dają konkretne ustawienia młynka. Jeżeli chcecie, żeby kawa była mocna i aromatyczna, to powinniście iść w kierunku mielenia na drobne ziarna. Wtedy kawa będzie bardziej gorzka, ale zbyt drobno zmielona może zapchać zaparzacz. W instrukcji obsługi ekspresu znajdziecie informację na temat tego, w którym kierunku należy ustawiać pokrętło młynka w celu uzyskania pożądanego efektu. Trzeba tu pamiętać o dwóch rzeczach - regulacji należy dokonywać podczas pracy młynka, a jej efekty poczujecie dopiero po zaparzeniu około dwóch, trzech kaw. Może się zdarzyć, że zamiast płynnej kawy do kubka polecą krople - to oznacza, że ziarna są zbyt drobno mielone.

Delikatna pianka

Na rynku jest wiele modeli ekspresów wyposażonych w dysze do spieniania do mleka i tu ważna jest odpowiednia technika. Jeżeli model, który wybraliście, ma jedynie dyszę, to warto pamiętać o kilu prostych krokach. Najlepiej użyć zimnego mleka z zawartością tłuszczu 3,2 proc. lub wyższej. Jego ilość nie powinna przekraczać 3/4 pojemności dzbanka. Naczynie należy trzymać pod kątem, a w początkowej fazie dysza powinna być zanurzona na głębokość maksymalnie 1 cm. Po kilku sekundach można zanurzyć dyszę głębiej i przechylić dzbanek tak, by uzyskać efekt wirowania. To pozwoli równomiernie rozgrzać całe mleko. Pęcherzyki powietrza powinny być drobne. Jak uzyskać ten efekt? Przede wszystkim temperatura powinna być w okolicach od 65 do 70 stopni Celsjusza. Po spienieniu mleka można zakręcić dzbankiem lub stuknąć nim o blat. Oczywiście należy robić to z wyczuciem.

Sposób podania

Oprócz odpowiedniego przyrządzenia kawy ważne są też naczynia, w których się je podaje. Zaczniemy od matki wszystkich kaw - czyli espresso. Tutaj można pójść w dwóch kierunkach. Pierwszy to purystyczny, zalecany przez Włoski Instytut Espresso (Instituto Espresso Italiano) i tu wytyczne zalecają użycie białej filiżanki, która nie będzie odwracała uwagi od koloru, konsystencji i aromatu kawy. Pojemność powinna mieścić się w przedziale od 50 do 100 ml, a jej kształt powinien być eliptyczny. Drugi to oczywiście wybranie takiego wzoru, jaki wam odpowiada. Na rynku są nawet małe termiczne filiżanki do espresso.

Jeżeli lubicie cappucino to najlepiej wybrać filiżankę o pojemności od 140 do 200 ml. Dla americano - czyli espresso rozcieńczonego gorącą wodą można zastosować filiżankę o grubych ściankach lub kubek. Latte macchiato najlepiej prezentuje się w przeźroczystej i wysokiej szklance, w której może dumnie eksponować swoje warstwy. Żeby zapobiec szybkiej utracie temperatury, warto postawić na szklankę z podwójnym dnem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce