Jak korzystać z ekspresu do kawy? Cztery przydatne wskazówki

Zakup ekspresu automatycznego to z pozoru prosta rzecz - należy określić budżet, wybrać urządzenie, które odpowiada naszym oczekiwaniom i już można się cieszyć pyszną kawą. Sam sprzęt to jednak nie wszystko, ponieważ trzeba jeszcze nauczyć się mądrze go wykorzystywać.

kawa ekspres automatyczny ekspres ciśnieniowy kuchniaKupno ekspresu to połowa sukcesu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawa kawie nierówna

Wydawałoby się, że zakup kawy ziarnistej to proste zadanie, może z wyjątkiem znalezienia odpowiedniego smaku, który zadowoli wszystkich domowników. Pod tym względem będzie to zazwyczaj długa podróż, która poprowadzi was po różnych sklepach i markach. Należy unikać produktów, które mają w składzie różnego rodzaju olejki i tym podobne dodatki. Te mogą zapchać młynek.

Cichy bohater

Młynek jest bohaterem cichym tylko z nazwy, ponieważ ciężko przeoczyć jego odgłosy. Pełni on bardzo ważną rolę i między innymi od jego ustawień zależy, jaki otrzymamy smak i aromat kawy. Choć sam smak jest kwestią indywidualną, to warto wiedzieć, co dają konkretne ustawienia młynka. Jeżeli chcecie, żeby kawa była mocna i aromatyczna, to powinniście iść w kierunku mielenia na drobne ziarna. Wtedy kawa będzie bardziej gorzka, ale zbyt drobno zmielona może zapchać zaparzacz. W instrukcji obsługi ekspresu znajdziecie informację na temat tego, w którym kierunku należy ustawiać pokrętło młynka w celu uzyskania pożądanego efektu. Trzeba tu pamiętać o dwóch rzeczach - regulacji należy dokonywać podczas pracy młynka, a jej efekty poczujecie dopiero po zaparzeniu około dwóch, trzech kaw. Może się zdarzyć, że zamiast płynnej kawy do kubka polecą krople - to oznacza, że ziarna są zbyt drobno mielone.

Delikatna pianka

Na rynku jest wiele modeli ekspresów wyposażonych w dysze do spieniania do mleka i tu ważna jest odpowiednia technika. Jeżeli model, który wybraliście, ma jedynie dyszę, to warto pamiętać o kilu prostych krokach. Najlepiej użyć zimnego mleka z zawartością tłuszczu 3,2 proc. lub wyższej. Jego ilość nie powinna przekraczać 3/4 pojemności dzbanka. Naczynie należy trzymać pod kątem, a w początkowej fazie dysza powinna być zanurzona na głębokość maksymalnie 1 cm. Po kilku sekundach można zanurzyć dyszę głębiej i przechylić dzbanek tak, by uzyskać efekt wirowania. To pozwoli równomiernie rozgrzać całe mleko. Pęcherzyki powietrza powinny być drobne. Jak uzyskać ten efekt? Przede wszystkim temperatura powinna być w okolicach od 65 do 70 stopni Celsjusza. Po spienieniu mleka można zakręcić dzbankiem lub stuknąć nim o blat. Oczywiście należy robić to z wyczuciem.

Sposób podania

Oprócz odpowiedniego przyrządzenia kawy ważne są też naczynia, w których się je podaje. Zaczniemy od matki wszystkich kaw - czyli espresso. Tutaj można pójść w dwóch kierunkach. Pierwszy to purystyczny, zalecany przez Włoski Instytut Espresso (Instituto Espresso Italiano) i tu wytyczne zalecają użycie białej filiżanki, która nie będzie odwracała uwagi od koloru, konsystencji i aromatu kawy. Pojemność powinna mieścić się w przedziale od 50 do 100 ml, a jej kształt powinien być eliptyczny. Drugi to oczywiście wybranie takiego wzoru, jaki wam odpowiada. Na rynku są nawet małe termiczne filiżanki do espresso.

Jeżeli lubicie cappucino to najlepiej wybrać filiżankę o pojemności od 140 do 200 ml. Dla americano - czyli espresso rozcieńczonego gorącą wodą można zastosować filiżankę o grubych ściankach lub kubek. Latte macchiato najlepiej prezentuje się w przeźroczystej i wysokiej szklance, w której może dumnie eksponować swoje warstwy. Żeby zapobiec szybkiej utracie temperatury, warto postawić na szklankę z podwójnym dnem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany