Jak korzystać z ekspresu do kawy? Cztery przydatne wskazówki
Zakup ekspresu automatycznego to z pozoru prosta rzecz - należy określić budżet, wybrać urządzenie, które odpowiada naszym oczekiwaniom i już można się cieszyć pyszną kawą. Sam sprzęt to jednak nie wszystko, ponieważ trzeba jeszcze nauczyć się mądrze go wykorzystywać.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kawa kawie nierówna
Wydawałoby się, że zakup kawy ziarnistej to proste zadanie, może z wyjątkiem znalezienia odpowiedniego smaku, który zadowoli wszystkich domowników. Pod tym względem będzie to zazwyczaj długa podróż, która poprowadzi was po różnych sklepach i markach. Należy unikać produktów, które mają w składzie różnego rodzaju olejki i tym podobne dodatki. Te mogą zapchać młynek.
Cichy bohater
Młynek jest bohaterem cichym tylko z nazwy, ponieważ ciężko przeoczyć jego odgłosy. Pełni on bardzo ważną rolę i między innymi od jego ustawień zależy, jaki otrzymamy smak i aromat kawy. Choć sam smak jest kwestią indywidualną, to warto wiedzieć, co dają konkretne ustawienia młynka. Jeżeli chcecie, żeby kawa była mocna i aromatyczna, to powinniście iść w kierunku mielenia na drobne ziarna. Wtedy kawa będzie bardziej gorzka, ale zbyt drobno zmielona może zapchać zaparzacz. W instrukcji obsługi ekspresu znajdziecie informację na temat tego, w którym kierunku należy ustawiać pokrętło młynka w celu uzyskania pożądanego efektu. Trzeba tu pamiętać o dwóch rzeczach - regulacji należy dokonywać podczas pracy młynka, a jej efekty poczujecie dopiero po zaparzeniu około dwóch, trzech kaw. Może się zdarzyć, że zamiast płynnej kawy do kubka polecą krople - to oznacza, że ziarna są zbyt drobno mielone.
Delikatna pianka
Na rynku jest wiele modeli ekspresów wyposażonych w dysze do spieniania do mleka i tu ważna jest odpowiednia technika. Jeżeli model, który wybraliście, ma jedynie dyszę, to warto pamiętać o kilu prostych krokach. Najlepiej użyć zimnego mleka z zawartością tłuszczu 3,2 proc. lub wyższej. Jego ilość nie powinna przekraczać 3/4 pojemności dzbanka. Naczynie należy trzymać pod kątem, a w początkowej fazie dysza powinna być zanurzona na głębokość maksymalnie 1 cm. Po kilku sekundach można zanurzyć dyszę głębiej i przechylić dzbanek tak, by uzyskać efekt wirowania. To pozwoli równomiernie rozgrzać całe mleko. Pęcherzyki powietrza powinny być drobne. Jak uzyskać ten efekt? Przede wszystkim temperatura powinna być w okolicach od 65 do 70 stopni Celsjusza. Po spienieniu mleka można zakręcić dzbankiem lub stuknąć nim o blat. Oczywiście należy robić to z wyczuciem.
Sposób podania
Oprócz odpowiedniego przyrządzenia kawy ważne są też naczynia, w których się je podaje. Zaczniemy od matki wszystkich kaw - czyli espresso. Tutaj można pójść w dwóch kierunkach. Pierwszy to purystyczny, zalecany przez Włoski Instytut Espresso (Instituto Espresso Italiano) i tu wytyczne zalecają użycie białej filiżanki, która nie będzie odwracała uwagi od koloru, konsystencji i aromatu kawy. Pojemność powinna mieścić się w przedziale od 50 do 100 ml, a jej kształt powinien być eliptyczny. Drugi to oczywiście wybranie takiego wzoru, jaki wam odpowiada. Na rynku są nawet małe termiczne filiżanki do espresso.
Jeżeli lubicie cappucino to najlepiej wybrać filiżankę o pojemności od 140 do 200 ml. Dla americano - czyli espresso rozcieńczonego gorącą wodą można zastosować filiżankę o grubych ściankach lub kubek. Latte macchiato najlepiej prezentuje się w przeźroczystej i wysokiej szklance, w której może dumnie eksponować swoje warstwy. Żeby zapobiec szybkiej utracie temperatury, warto postawić na szklankę z podwójnym dnem.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski