Jak jedli w starożytnym Egipcie? Poznaj przeszłość jedzenia!

Dzisiaj egipska kuchnia kojarzy nam się najbardziej z shoarmą… i to w zasadzie tyle. Jednak posiada ona znacznie więcej przepysznych potraw, które są tam spożywane już od starożytności. Egipcjanie doskonale potrafili wykorzystać wszystkie bogactwa naturalne. Hodowali rośliny, polowali i z tego, co udało im się zebrać lub złapać szykowali wyborne uczty. Oto krótki przewodnik po kuchni egipskiej od samej jej początków.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Dzisiaj możemy przeczytać o potrawach jedzonych w starożytnym Egipcie, ale nie dzięki zostawionym przepisom, czy też recepturom ówczesnych mieszkańców. Nie mieli oni w zwyczaju zapisywania składu ani sposobu wykonania, którejkolwiek potrawy. Skąd, więc wiemy, co jedli? Otóż, zmarłym wkładano do grobu naczynia z daniami, jednak tysiące lat zrobiły swoje i większość z nich nieprzetrwana. Naukowcy zawsze znajdą sposób i podobnie było tym razem. Zbadali osad, który pozostał na naczyniach i tak poznali skład potraw zostawionych zmarłym na ich ostatnią podróż.

Egipski chlebek

Egipcjanie byli narodem rolniczym, i w swoim menu na pierwszym miejscu mieli chleb. Nic w tym dziwnego gdyż najwięcej uprawiano wtedy pszenicy, żyta, jęczmienia a nawet lotos, z którego również powstawał chleb. Biały czy też razowy chleb przygotowywano na słono jak i na słodko z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Aby chleb szybko się nie znudził Egipcjanie wypiekali go w przeróżnych kształtach; podłużnym, trójkątnym, okrągłym, kwadratowym. Cukiernicy piekli ciasta i ciasteczka, podobnie do chleba, na słodko, słono a nawet pikantnie.

Warzywa i owoce

Chleb jest dobry, ale sam szybko się nudzi. Egipcjanie, jako naród rolniczy uprawiali również owoce i warzywa, bardzo wzbogacające ich dietę. Zajadali się granatami, figami, daktylami, melonami w wersji suszonej jak i świeżej. Zakładali specjalne sady owocowe na skraju pól. Z warzyw jedzono soczewicę, czosnek, pora, kapustę, sałatę, ogórki i cebulę, którą wtedy uważano za afrodyzjak. Te wszystkie warzywa są nam doskonale znane, ale w Egipcie jedzono również takie rzeczy jak pędy lotosu, owoce Lilli wodnych oraz pieczone łodygi papirusu, co daleko odbiega od znanych nam smaków.

Mięsna dieta

Jak na lud starożytny, Egipcjanie jedli dużo mięsa. Nie wszystkich było na nie stać, ale mimo wszystko można ich uznać ogólnie za mięsożerców. Zajadali się głównie wołowiną. Hodowali oddzielnie bydło do pracy i takie, które miało później trafić na stół. Na drugim miejscu była baranina, choć nie miała ona najlepszej opinii i była traktowana, jako mięso drugiego sortu dla biednych. Dzisiejsi Egipcjanie nie tykają wieprzowiny, co może dziwić, gdyż była ona w stałej diecie ich przodków. Drób też miała swoje miejsce na egipskim stole. Trafiały tam upolowane ptaki i to tylko do tych zamożnych domów.

Ryba w Nilu pływa

Egipcjanie mieli to szczęście, że ich kraj jest położony przy drugiej najdłuższej rzece świata, więc nigdy nie brakowało im świeżych ryb. Nie wszyscy byli wielbicielami wodnych przysmaków, jednak Ci, co się na nie skusili jedli pieczone, suszone, zasolone lub surowe ryby. Egzotyczny smak, którego już nigdy nie poznamy, a zajadali się nim Egipcjanie to hipopotam, który również były przysmakiem prosto z Nilu. Większość potraw przyrządzano natychmiast, gotowano je lub pieczono bezpośrednio nad ogniem. Gdy jednak zachodził potrzeby odłożenia jakiegoś jedzenia na później, konserwowane je, susząc lub marynując w solance. Głównymi przyprawami były: kmin rzymski, kolendra, koperek, tymianek oraz majeranek.

Pora to wszystko popić

Narodowym napojem, który był serwowany praktycznie do każdej potrawy było piwo. Co ciekawe podawano je nawet dzieciom do wszystkich ich posiłków. Zaczyn na piwo był wykonywany z roztartego, niedopieczonego chleba. Piwa były smakowe za sprawą dodatków jak np. daktyli, miodu czy też ziół. Nie miało ono smaku dzisiejszego piwa, raczej sfermentowanego kwasu chlebowego. Na drugim miejscu, zaraz po piwie, znajduje się mleko. Pito je w ogromnych ilościach. Wino też się pojawiało, ale tylko w kielichach najbogatszych.

Tak właśnie wyglądała kuchnia starożytnych Egipcjan. Jeżeli chcesz, przenieść się w czasie by skosztować ich przysmaków, zamów z restauracji Sphinx poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom