Jak gotować szparagi i do czego je podawać?

Szparagi oprócz dobrego smaku, mają liczne właściwości odżywcze, a przy tym bardzo mało kalorii, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby na diecie. Konsumowanie ich może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Szparagi ponadto to jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Jak je gotować? Z czym podawać?

Szparagi podajemy jako dodatek do drugiego dania lub przystawkę
Źródło zdjęć: © 123RF

Szparagi - właściwości

Szparagi to cenne źródło witamin i substancji odżywczych. Szczególnie polecane są osobom, które chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów. W 100 gramach szparagów znajdują się tylko 22 kalorie. Dodatkowo w 95 proc. składają się z wody.

Bogate są między innymi w kwas foliowy, witaminy C i E, beta - karoten. Zawierają również asparaginę, potas, wapń i fosfor. Dzięki zawartości tych składników, jedzenie szparagów poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, a także kości i zębów. Warzywo to wykazuje właściwości moczopędne.

Szparagi pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, wspomagają wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.* Pomagają zapobiegać chorobie Alzheimera. Obecność błonnika wspomaga pracę jelit, przyspiesza przemianę materii.* Zawarta w szparagach inulina - prebiotyk zawierający dobre bakterie jelitowe, zapewnia właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Szparagi - jak je gotować?

Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy tylko odciąć zdrewniałą końcówkę. Aby to zrobić, delikatnie odginamy łodygę, po czym przełamujemy ją tam, gdzie zaczyna się cześć łykowata.

Białe szparagi obieramy z włókien przy pomocy obieraczki do warzyw lub małego nożyka. Szparagi obieramy, rozpoczynając od główki i kierując się w stronę końca. Zdrewniałe końcówki odcinamy. Aby ugotować szparagi potrzebny nam będzie wąski i wysoki garnek. Można zainwestować w specjalne naczynie do gotowania tylko tego warzywa. Takie garnki mają idealną formę, a do tego mają sitko, które ułatwia wyciągniecie szparagów z garnka.

W czasie gotowania warzywo to powinno być ułożone pionowo, główki zaś powinny znajdować się poniżej linii wody. Główki najszybciej robią się miękkie, więc w zupełności wystarczy ugotowanie ich na parze. Aby utrzymały się w tej pozycji, warto je związać nitką.

Do gotowania szparagów zielonych, należy osolić wodę do gotowania, można też dodać nieco mleka i cukru. Powinny się gotować na średnim ogniu, pod przykrywką. Czas gotowania zielonych szparagów to około 8 minut, a białych 10 -15 minut. Przez cały czas gotowania musimy pilnować, aby ich nie przegotować. Po ugotowaniu powinny mieć cały czas intensywny kolor, być chrupkie i jędrne.

Obraz
© 123RF

Co można zrobić ze szparagów?

Szparagi podajemy jako dodatek do drugiego dania lub przystawkę. Najczęściej przyrządzamy z nich zupy - kremy, tarty, zapiekanki, omlety. Mogą też być doskonałym składnikiem sałatek.
Tradycyjnie podajemy na swojsko - z bułką tartą zarumienioną na maśle.

Szparagi dobrze się komponują z sosami, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepsze będą te, które kontrastują z delikatnym smakiem szparagów, czyli winegret, musztardowym, beszamelowym, ziołowym czy holenderskim. Aby były smaczne, można je nawet skropić lekko sokiem z cytryny lub odrobiną dobrej oliwy. Szparagi możemy też posypać tymiankiem lub innym ziołem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę