Trwa ładowanie...

Jak gotować szparagi i do czego je podawać?

Szparagi oprócz dobrego smaku, mają liczne właściwości odżywcze, a przy tym bardzo mało kalorii, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby na diecie. Konsumowanie ich może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Szparagi ponadto to jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Jak je gotować? Z czym podawać?

Jak gotować szparagi i do czego je podawać?Źródło: 123RF
d1zwlqc
d1zwlqc

Szparagi - właściwości

Szparagi to cenne źródło witamin i substancji odżywczych. Szczególnie polecane są osobom, które chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów. W 100 gramach szparagów znajdują się tylko 22 kalorie. Dodatkowo w 95 proc. składają się z wody.

Bogate są między innymi w kwas foliowy, witaminy C i E, beta - karoten. Zawierają również asparaginę, potas, wapń i fosfor. Dzięki zawartości tych składników, jedzenie szparagów poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, a także kości i zębów. Warzywo to wykazuje właściwości moczopędne.

Szparagi - jak je gotować?

Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy tylko odciąć zdrewniałą końcówkę. Aby to zrobić, delikatnie odginamy łodygę, po czym przełamujemy ją tam, gdzie zaczyna się cześć łykowata.

d1zwlqc

Białe szparagi obieramy z włókien przy pomocy obieraczki do warzyw lub małego nożyka. Szparagi obieramy, rozpoczynając od główki i kierując się w stronę końca. Zdrewniałe końcówki odcinamy. Aby ugotować szparagi potrzebny nam będzie wąski i wysoki garnek. Można zainwestować w specjalne naczynie do gotowania tylko tego warzywa. Takie garnki mają idealną formę, a do tego mają sitko, które ułatwia wyciągniecie szparagów z garnka.

W czasie gotowania warzywo to powinno być ułożone pionowo, główki zaś powinny znajdować się poniżej linii wody. Główki najszybciej robią się miękkie, więc w zupełności wystarczy ugotowanie ich na parze. Aby utrzymały się w tej pozycji, warto je związać nitką.

Do gotowania szparagów zielonych, należy osolić wodę do gotowania, można też dodać nieco mleka i cukru. Powinny się gotować na średnim ogniu, pod przykrywką. Czas gotowania zielonych szparagów to około 8 minut, a białych 10 -15 minut. Przez cały czas gotowania musimy pilnować, aby ich nie przegotować. Po ugotowaniu powinny mieć cały czas intensywny kolor, być chrupkie i jędrne.

123RF
Źródło: 123RF

Co można zrobić ze szparagów?

Szparagi podajemy jako dodatek do drugiego dania lub przystawkę. Najczęściej przyrządzamy z nich zupy - kremy, tarty, zapiekanki, omlety. Mogą też być doskonałym składnikiem sałatek.
Tradycyjnie podajemy na swojsko - z bułką tartą zarumienioną na maśle.

d1zwlqc

Szparagi dobrze się komponują z sosami, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepsze będą te, które kontrastują z delikatnym smakiem szparagów, czyli winegret, musztardowym, beszamelowym, ziołowym czy holenderskim. Aby były smaczne, można je nawet skropić lekko sokiem z cytryny lub odrobiną dobrej oliwy. Szparagi możemy też posypać tymiankiem lub innym ziołem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj