Jajo kurze – wartości odżywcze, sposoby podania, kategoryzacja, przepisy

Jajo kurze jest najczęściej spożywanym rodzajem jajka w Polsce. To produkt zawierający wiele wartości odżywczych i trafiający na stoły w wielu różnych formach.

Jaja kurze gotowane na miękko (przez 4 minuty) są najzdrowsze
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Marlena Kostyńska

Jajo kurze – wartości odżywcze

Jajo kurze jest bardzo dobrym źródłem białka pełnowartościowego, czyli takiego, które zawiera aminokwasy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka, a dodatkowo dostarcza również aminokwasów, które nie powstają w organizmie ludzkim. Białko jaj kurzych jest jednak bardzo silnym alergenem, drugim zaraz po tym zawartym w mleku krowim. W żółtku jaja kurzego znajduje się dużo tłuszczu o wysokiej zawartości cholesterolu, ale też kwasy omega-3 i lecytynę – budulec błon komórkowych, który pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy, i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Inną ważną substancją pochodzącą z jaj kurzych jest luteina, która ma korzystne działanie na wzrok i zapewnia ochronę przed promieniowaniem słonecznym. Składniki mineralne zawarte w jajach (wapń, żelazo, potas, fosfor i magnez)
korzystnie oddziałują na narządy wewnętrzne i układ kostny. Spośród witamin obecnych w jajach kurzych warto wymienić witaminy B2 i B12, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D, E, K.

Poza alergikami, na jaja kurze powinny uważać osoby z wysokim cholesterolem. Zbyt częste spożywanie jajek może stać się przyczyną zakwaszenia organizmu (warto jeść jaja z dodatkiem warzyw). W surowych jajach znajduje się najwięcej składników odżywczych, ale nie należy spożywać w tej formie równocześnie żółtka i białka. Surowe białko jaj ma silne działanie uczulające i osłabia przyswajanie witaminy B7.

Jajo kurze – sposoby podania

Jaja kurze mogą być podawane jako potrawy samodzielne albo jako składnik innych dań. Spośród jaj smażonych można wyróżnić omlet, jajecznicę i jajko sadzone. Jaja można je też gotować na miękko (ścięte białko i płynne żółtko), półtwardo (gotowane przez 4 minuty), na twardo (białko i żółtko ścięte) lub gotować do uzyskania jajka w koszulce (płynne białko, ścięte żółtko). Jajka w koszulkach mogą być podawane po benedyktyńsku, wiedeńsku lub francusku.

Jaja kurze są jednym z podstawowych składników wielu produktów, np. ciast, budyniów, lodów, kremów, sufletów, pasty jajecznej. Dodaje się je do sosów, panierek, kotletów i zup. Z jaj powstaje też advocaat, czyli likier jajeczny (domowa wersja tego likieru to ajerkoniak).

Jajo kurze – kategoryzacja

Jaja kurze są specjalnie znakowane, dzięki czemu można określić jakość produktu. Wyróżnia się trzy klasy jaj: A, B i C. Klasa A oznacza jaja świeże, które mogą być z produkcji ekologicznej (0), chowu na wolnym wybiegu (1), chowu ściółkowego (2) lub chowu klatkowego (3). Jedynie gospodarstwa ekologiczne hodują kury zielononóżki, które znoszą najzdrowsze jaja o większych żółtkach i trzykrotnie mniejszej zawartości cholesterolu niż te od kur domowych; takie jaja mogą rzadziej uczulać. Im niższy kod systemu hodowli, tym zdrowsze jaja. Jeśli chodzi i jaja klasy B i C, są one wykorzystywane przemyśle użytkowym.

Jajo kurze – przepisy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm