Jajo kurze – wartości odżywcze, sposoby podania, kategoryzacja, przepisy

Jajo kurze jest najczęściej spożywanym rodzajem jajka w Polsce. To produkt zawierający wiele wartości odżywczych i trafiający na stoły w wielu różnych formach.

Jaja kurze gotowane na miękko (przez 4 minuty) są najzdrowsze
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Marlena Kostyńska

Jajo kurze – wartości odżywcze

Jajo kurze jest bardzo dobrym źródłem białka pełnowartościowego, czyli takiego, które zawiera aminokwasy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka, a dodatkowo dostarcza również aminokwasów, które nie powstają w organizmie ludzkim. Białko jaj kurzych jest jednak bardzo silnym alergenem, drugim zaraz po tym zawartym w mleku krowim. W żółtku jaja kurzego znajduje się dużo tłuszczu o wysokiej zawartości cholesterolu, ale też kwasy omega-3 i lecytynę – budulec błon komórkowych, który pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy, i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Inną ważną substancją pochodzącą z jaj kurzych jest luteina, która ma korzystne działanie na wzrok i zapewnia ochronę przed promieniowaniem słonecznym. Składniki mineralne zawarte w jajach (wapń, żelazo, potas, fosfor i magnez)
korzystnie oddziałują na narządy wewnętrzne i układ kostny. Spośród witamin obecnych w jajach kurzych warto wymienić witaminy B2 i B12, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D, E, K.

Poza alergikami, na jaja kurze powinny uważać osoby z wysokim cholesterolem. Zbyt częste spożywanie jajek może stać się przyczyną zakwaszenia organizmu (warto jeść jaja z dodatkiem warzyw). W surowych jajach znajduje się najwięcej składników odżywczych, ale nie należy spożywać w tej formie równocześnie żółtka i białka. Surowe białko jaj ma silne działanie uczulające i osłabia przyswajanie witaminy B7.

Jajo kurze – sposoby podania

Jaja kurze mogą być podawane jako potrawy samodzielne albo jako składnik innych dań. Spośród jaj smażonych można wyróżnić omlet, jajecznicę i jajko sadzone. Jaja można je też gotować na miękko (ścięte białko i płynne żółtko), półtwardo (gotowane przez 4 minuty), na twardo (białko i żółtko ścięte) lub gotować do uzyskania jajka w koszulce (płynne białko, ścięte żółtko). Jajka w koszulkach mogą być podawane po benedyktyńsku, wiedeńsku lub francusku.

Jaja kurze są jednym z podstawowych składników wielu produktów, np. ciast, budyniów, lodów, kremów, sufletów, pasty jajecznej. Dodaje się je do sosów, panierek, kotletów i zup. Z jaj powstaje też advocaat, czyli likier jajeczny (domowa wersja tego likieru to ajerkoniak).

Jajo kurze – kategoryzacja

Jaja kurze są specjalnie znakowane, dzięki czemu można określić jakość produktu. Wyróżnia się trzy klasy jaj: A, B i C. Klasa A oznacza jaja świeże, które mogą być z produkcji ekologicznej (0), chowu na wolnym wybiegu (1), chowu ściółkowego (2) lub chowu klatkowego (3). Jedynie gospodarstwa ekologiczne hodują kury zielononóżki, które znoszą najzdrowsze jaja o większych żółtkach i trzykrotnie mniejszej zawartości cholesterolu niż te od kur domowych; takie jaja mogą rzadziej uczulać. Im niższy kod systemu hodowli, tym zdrowsze jaja. Jeśli chodzi i jaja klasy B i C, są one wykorzystywane przemyśle użytkowym.

Jajo kurze – przepisy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie