Jajka sadzone na 10 sposobów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Domyślny opis zdjęcia na stronę główną

Obraz
© 123RF

Świetny pomysł na pożywne śniadanie, a także smaczny dodatek do obiadu. Jajko sadzone pojawia się na naszych stołach bardzo często, jednak zazwyczaj w najprostszej wersji, po usmażeniu na patelni. Warto jednak trochę z nim pokombinować…

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Jajka sadzone z grzybami suszonymi i wątróbką drobiową

Obraz
© 123RF

Solidna porcja smaków i aromatów. Do przygotowania pysznej potrawy będziemy potrzebować około 5 dag suszonych grzybów leśnych oraz 10 dag wątróbki drobiowej, najlepiej kaczej. Grzyby moczymy w wodzie, a następnie gotujemy i kroimy w paseczki. Wątróbkę płuczemy, obieramy z błon, kroimy na małe plasterki i podsmażamy. Dodajemy grzyby i śmietanę (2/3 szklanki), doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy do jednoporcjowych naczyń żaroodpornych. Na wierzch każdego delikatnie wbijamy jajko, posypujemy białym pieprzem i szczyptą startego jałowca. Zapiekamy w piekarniku aż białko się zetnie.

/ 11Jajka sadzone z tartym chrzanem

Obraz
© 123RF

Chrzan powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. Zawarte w nim olejki eteryczne działają jak antybiotyk. Produkt dostarcza kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, kryje w sobie również mnóstwo fitoncydów, czyli naturalnych substancji niszczących bakterie. Jeśli chcemy przygotować pyszne danie, do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wbijmy jajko, a następnie polejmy je sosem ze śmietany zmieszanej ze świeżo startym chrzanem i startą skórką cytrynową. Zapiekajmy, aż białko się zetnie, podajmy z ziemniakami i sałatą.

/ 11Jajka sadzone z pomidorami i fetą

Obraz
© 123RF

Prosta i smaczna potrawa, świetny pomysł na wartościowe śniadanie. Dużego i dojrzałego pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle klarowanym, unikając mieszania. Następnie wbijamy 1-2 jajka, posypujemy solą, pieprzem i oregano, dodajemy trochę pokruszonego sera feta. Smażymy 3-4 minuty, aż białko się dobrze zetnie.

/ 11Jajka sadzone z boczkiem i ryżem

Obraz
© 123RF

Trudno znaleźć lepsze połączenie niż jajko z boczkiem. Ten przepis jest tego potwierdzeniem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak 15 dag boczku. Oba składniki podsmażamy razem, a później dodajemy do nich 25 dag ugotowanego wcześniej ryżu. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Przekładamy do naczyń żaroodpornych, wbijamy jajka, polewamy śmietaną (1/2 szklanki) i zapiekamy.

/ 11Jajka sadzone z anchois

Obraz
© 123RF

Fileciki z sardeli są słone i rozpływają się w ustach, stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Dobrze komponują się również z jajkami. Jak to wykorzystać? W banalny sposób – pokrojone w paseczki anchois podsmażamy chwilę na rozgrzanym maśle, a następnie na patelnię wbijamy jajka, i obkładamy je pokrojonymi na pół oliwkami nadziewanymi sardelami. Posypujemy pieprzem i estragonem (z solą nie przesadzamy, bo anchois i oliwką są słone), smażymy na małym ogniu. Serwujemy ze świeżym pieczywem.

/ 11Jajka sadzone z fasolą, orzechami i śliwkami

Obraz
© 123RF

Szukasz pomysłu na pożywny i smaczny posiłek? 10 dag fasoli perłowej zalej zimną wodą, zagotuj i pozostaw na dwie godziny. Po tym czasie ugotuj aż do miękkości. 2-3 dag orzechów włoskich sparz, obierz ze skórki i posiekaj, zaś 6-8 marynowanych śliwek wypestkuj i pokrój w paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, przełóż do naczyń żaroodpornych, wbij delikatnie jajka, posyp solą i pieprzem, skrop keczupem i zapiekaj w piekarniku aż do ścięcia białka. Serwuj z kluseczkami lub pieczywem.

/ 11Jajka sadzone z awokado i wędzonym łososiem

Obraz
© 123RF

Awokado jest produktem o bardzo dużych właściwościach odżywczych. Ze względu na tłustą konsystencję miąższu Aztekowie nazywali ten owoc "masłem Boga", co warto wykorzystać do przygotowania smacznej i prostej potrawy –miąższ z dojrzałego awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany lub starty na tarce ząbek czosnku i trochę soku z limonki. Pastę wykładamy na talerz, a na nią odrobinę posiekanego łososia. Smażymy jajko sadzone i przekładamy je na talerz z awokado i łososiem.

/ 11Jajka sadzone z ziemniakami i pieczarkami

Obraz
© 123RF

Pieczarki chętnie dodajemy do jajecznicy, ale mogą być też ciekawym dodatkiem do jajek sadzonych. 10 dag grzybów czyścimy, opłukujemy, bardzo drobno kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną (2/3 szklanki) i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. 30 dag ziemniaków kroimy w plasterki, smażymy w gorącym oleju, osączamy i przekładamy do naczyń żaroodpornych. Wbijamy jajka i polewamy sosem śmietankowo-pieczarkowym. Zapiekamy w piekarniku.

10 / 11Jajka sadzone z wieprzowiną i migdałami

Obraz
© 123RF

Pożywne danie, które zapewni nam mnóstwo doznań smakowych. 20 dag zmielonej szynki wieprzowej podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Pod koniec dodajemy 3-4 łyżki keczupu oraz sparzone i posiekane migdały (2-3 dag). Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (może być suszony, ale lepszym rozwiązaniem są 2-3 ząbki świeżo przeciśnięte przez praskę). Na patelnię z mięsem wbijamy jajka i smażymy, aż białko się zetnie. Podajemy ze świeżym pieczywem.

11 / 11Jajko sadzone z chorizo i papryką

Obraz
© iStock.com

Propozycja dla miłośników bardziej pikantnych doznań kulinarnych. By przygotować meksykańską potrawę potrzebujemy 20-25 dag aromatycznej kiełbasy chorizo wytwarzanej z grubo mielonej wieprzowiny, obficie doprawionej papryką, czosnkiem i pieprzem. Kroimy ją na cienkie plasterki i podsmażamy na patelni, później dodając pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i paprykę. By złagodzić trochę smak na koniec dolewamy szklankę śmietany. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Przekładamy do małych naczyń żaroodpornych, do każdego wbijamy jajka i zapiekamy w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie