Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Świetny pomysł na pożywne śniadanie, a także smaczny dodatek do obiadu. Jajko sadzone pojawia się na naszych stołach bardzo często, jednak zazwyczaj w najprostszej wersji, po usmażeniu na patelni. Warto jednak trochę z nim pokombinować…
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jajka sadzone z grzybami suszonymi i wątróbką drobiową
Solidna porcja smaków i aromatów. Do przygotowania pysznej potrawy będziemy potrzebować około 5 dag suszonych grzybów leśnych oraz 10 dag wątróbki drobiowej, najlepiej kaczej. Grzyby moczymy w wodzie, a następnie gotujemy i kroimy w paseczki. Wątróbkę płuczemy, obieramy z błon, kroimy na małe plasterki i podsmażamy. Dodajemy grzyby i śmietanę (2/3 szklanki), doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy do jednoporcjowych naczyń żaroodpornych. Na wierzch każdego delikatnie wbijamy jajko, posypujemy białym pieprzem i szczyptą startego jałowca. Zapiekamy w piekarniku aż białko się zetnie.
Jajka sadzone z tartym chrzanem
Chrzan powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. Zawarte w nim olejki eteryczne działają jak antybiotyk. Produkt dostarcza kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, kryje w sobie również mnóstwo fitoncydów, czyli naturalnych substancji niszczących bakterie. Jeśli chcemy przygotować pyszne danie, do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wbijmy jajko, a następnie polejmy je sosem ze śmietany zmieszanej ze świeżo startym chrzanem i startą skórką cytrynową. Zapiekajmy, aż białko się zetnie, podajmy z ziemniakami i sałatą.
Jajka sadzone z pomidorami i fetą
Prosta i smaczna potrawa, świetny pomysł na wartościowe śniadanie. Dużego i dojrzałego pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle klarowanym, unikając mieszania. Następnie wbijamy 1-2 jajka, posypujemy solą, pieprzem i oregano, dodajemy trochę pokruszonego sera feta. Smażymy 3-4 minuty, aż białko się dobrze zetnie.
Jajka sadzone z boczkiem i ryżem
Trudno znaleźć lepsze połączenie niż jajko z boczkiem. Ten przepis jest tego potwierdzeniem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak 15 dag boczku. Oba składniki podsmażamy razem, a później dodajemy do nich 25 dag ugotowanego wcześniej ryżu. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Przekładamy do naczyń żaroodpornych, wbijamy jajka, polewamy śmietaną (1/2 szklanki) i zapiekamy.
Jajka sadzone z anchois
Fileciki z sardeli są słone i rozpływają się w ustach, stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Dobrze komponują się również z jajkami. Jak to wykorzystać? W banalny sposób – pokrojone w paseczki anchois podsmażamy chwilę na rozgrzanym maśle, a następnie na patelnię wbijamy jajka, i obkładamy je pokrojonymi na pół oliwkami nadziewanymi sardelami. Posypujemy pieprzem i estragonem (z solą nie przesadzamy, bo anchois i oliwką są słone), smażymy na małym ogniu. Serwujemy ze świeżym pieczywem.
Jajka sadzone z fasolą, orzechami i śliwkami
Szukasz pomysłu na pożywny i smaczny posiłek? 10 dag fasoli perłowej zalej zimną wodą, zagotuj i pozostaw na dwie godziny. Po tym czasie ugotuj aż do miękkości. 2-3 dag orzechów włoskich sparz, obierz ze skórki i posiekaj, zaś 6-8 marynowanych śliwek wypestkuj i pokrój w paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, przełóż do naczyń żaroodpornych, wbij delikatnie jajka, posyp solą i pieprzem, skrop keczupem i zapiekaj w piekarniku aż do ścięcia białka. Serwuj z kluseczkami lub pieczywem.
Jajka sadzone z awokado i wędzonym łososiem
Awokado jest produktem o bardzo dużych właściwościach odżywczych. Ze względu na tłustą konsystencję miąższu Aztekowie nazywali ten owoc "masłem Boga", co warto wykorzystać do przygotowania smacznej i prostej potrawy –miąższ z dojrzałego awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany lub starty na tarce ząbek czosnku i trochę soku z limonki. Pastę wykładamy na talerz, a na nią odrobinę posiekanego łososia. Smażymy jajko sadzone i przekładamy je na talerz z awokado i łososiem.
Jajka sadzone z ziemniakami i pieczarkami
Pieczarki chętnie dodajemy do jajecznicy, ale mogą być też ciekawym dodatkiem do jajek sadzonych. 10 dag grzybów czyścimy, opłukujemy, bardzo drobno kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną (2/3 szklanki) i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. 30 dag ziemniaków kroimy w plasterki, smażymy w gorącym oleju, osączamy i przekładamy do naczyń żaroodpornych. Wbijamy jajka i polewamy sosem śmietankowo-pieczarkowym. Zapiekamy w piekarniku.
Jajka sadzone z wieprzowiną i migdałami
Pożywne danie, które zapewni nam mnóstwo doznań smakowych. 20 dag zmielonej szynki wieprzowej podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Pod koniec dodajemy 3-4 łyżki keczupu oraz sparzone i posiekane migdały (2-3 dag). Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (może być suszony, ale lepszym rozwiązaniem są 2-3 ząbki świeżo przeciśnięte przez praskę). Na patelnię z mięsem wbijamy jajka i smażymy, aż białko się zetnie. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Jajko sadzone z chorizo i papryką
Propozycja dla miłośników bardziej pikantnych doznań kulinarnych. By przygotować meksykańską potrawę potrzebujemy 20-25 dag aromatycznej kiełbasy chorizo wytwarzanej z grubo mielonej wieprzowiny, obficie doprawionej papryką, czosnkiem i pieprzem. Kroimy ją na cienkie plasterki i podsmażamy na patelni, później dodając pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i paprykę. By złagodzić trochę smak na koniec dolewamy szklankę śmietany. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Przekładamy do małych naczyń żaroodpornych, do każdego wbijamy jajka i zapiekamy w piekarniku.