Jajka po chińsku, czyli tajemniczy smak Azji

Gdy myślimy o Wielkanocy, od razu przychodzą nam do głowy jajka, najważniejszy element i symbol świątecznego stołu. Jaja znane są na całym świecie, obecne w kuchniach wszystkich niemal nacji i plemion od zarania dziejów. Jednak są kraje, które oprócz tradycyjnych, dobrze nam znanych sposobów przygotowania tego produktu, powstały też takie, które mogą budzić naprawdę skrajne emocje. Miłośnicy egzotycznych dań są nimi zachwyceni, podczas gdy kulinarni "tradycjonaliści" często boją się ich nawet spróbować. Jednym z takich krajów są Chiny.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Wszyscy słyszeliśmy chyba o stuletnich jajach, pochodzących właśnie z Chin. Prawda jest taka, że żadne z dostępnych dziś w sklepach jajek nie ma stu lat, ba, nie ma nawet roku. To bardzo charakterystyczne dla kuchni chińskiej danie jest zakonserwowanym i przechowywanym od kilku tygodni do kilku miesięcy zwykłym jajkiem na twardo. Proces jego przygotowania jest jednak dość skomplikowany.

Przygotowanie takich jajek rozpoczyna się od włożenia ich do metalowego naczynia wypełnionego roztworem zrobionym z gliny, wapna niegaszonego, soli, herbaty, ryżu i wody. Pojemnik jest następnie szczelnie zamykany i odstawiany na okres trzech miesięcy. W tym czasie jajka nagrzewają się, a następnie stygną. Twarda skorupa, która oblepia jajko, zabezpiecza je przed zepsuciem. Białko robi się brązowe lub czarne i nabiera galaretowatej konsystencji, żółtko natomiast staje się brązowozielone.

Stuletnie jaja podawane są najczęściej z sosem sojowym i tartym imbirem. Można również polać je octem ryżowym. Serwuje się je najczęściej jako przystawkę.
Najlepsze stuletnie jaja to gotowane wcześniej na twardo jajka kacze, choć wykorzystuje się również gęsie i kurze. Ciekawostką jest fakt, że można je kupić nawet w Polsce, choć bardzo rzadko, bo nie cieszą się wielkim powodzeniem. Łatwiej dostać je za granicą, nawet w sklepach internetowych. W Wielkiej Brytanii kosztują około 30 złotych za trzy sztuki.

Chińczycy przygotowują z takich jajek również dania na gorąco. Posiekane dodają np. do smażonych w woku warzyw - nadają ciekawą, gąbczastą konsystencję całemu daniu. Bardzo popularnym gorącym daniem z tym niezwykłym składnikiem, jest makaron z pokrojonym w kostkę i smażonym jajem i tofu oraz sosem sojowym.

Jeśli nie jesteśmy w stanie przemóc się i spróbować galaretowatego i dziwnie wyglądającego stuletniego jajka, na pewno odważymy się na zjedzenie jajka marmurkowego, innej specjalności chińskiej kuchni. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Gotujemy jajka na twardo, lekko studzimy, a następnie uderzamy jajkiem o twardą powierzchnię tak, by skorupka lekko popękała, ale nie odpadła. Dzięki temu po ponownym ugotowaniu w specjalnym wywarze, na ich powierzchni pojawi się delikatna, ciemniejsza siateczka.

Przygotowujemy wywar: do rondla wlewamy wodę i dodajemy trzy łyżki ciemnego sosu sojowego, trzy łyżki czarnej herbaty liściastej, dwie łyżki brązowego cukru, kawałek cynamonu, kilka ziaren pieprzu i gwiazdkę anyżu. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i wkładamy jajka. Gotujemy je na małym ogniu godzinę i studzimy, nie wyjmując. Gdy wystygną, obieramy ze skorupki. Jemy je z ostrym sosem chili lub z sosem sojowym.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać