Jajka-grzybki
Jajka-grzybki to doskonała propozycja na świąteczny stół, szczególnie dla dzieci, które będą mogły pomóc w przygotowaniu tych zabawnych form. Zobacz, jak je zrobić.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 6 jajek,
- 3 małe pomidorki,
- sos chrzanowy,
- majonez,
- szczypiorek,
- Natka pietruszki,
- koperek,
- kilka liści karbowanej sałaty,,
- sól i pieprz,
Jajka ugotować na twardo (włożyć je do zimnej wody, zagotować i od tego momentu gotować 10 minut). Po zdjęciu z ognia zalać zimną wodą, odstawić na około 10 minut. Jajka obrać. Odciąć kawałek wierzchołka, aby można je było postawić na talerzu.
Pomidorki umyć, przekroić na pół, wyjąć miąższ i nałożyć "czapeczki" na jajka. Sos chrzanowy wymieszać z majonezem. Włożyć do szprycy i na każdym pomidorku zrobić białe kropeczki, tak by powstał muchomorek. Podawać na liściach sałaty z koprem i szczypiorkiem.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze