Jajecznica z kurkami według przepisu Magdy Gessler
Nic tak nie smakuje w niedzielny poranek, jak przygotowana dla rodziny żółta, kremowa jajecznica z pysznymi grzybami. Posypana szczypiorkiem i podana ze świeżym, wiejskim chlebem cieszy oko i syci na długie godziny. Dodatek kurek sprawia, że jajecznica staje się prawdziwym królem jesiennej biesiady.
Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rozpoczynamy od przygotowania kurek – grzyby najlepiej starannie oczyścić z piachu i innych zanieczyszczeń za pomocą pędzelka. Kurki, podobnie jak inne grzyby, nie lubią długiego moczenia w wodzie czy szorowania, bo tracą wówczas swój niepowtarzalny smak i jędrność.
- Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę siekamy w drobną kostkę. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło.
- Kiedy masło się już roztopi, wrzucamy cebulę i dusimy ją kilka minut. Gdy zeszkli się, można dodać kurki. Mieszamy je z cebulą i pozostawiamy na średnim ogniu przez 5-8 minut, aż wyparuje woda i składniki dania się zrumienią. Pamiętajmy, by nie mieszać cebuli i kurek zbyt często.
- Czas na przyprawy – składniki jajecznicy doprawiamy sowicie solą i pieprzem.
- W międzyczasie ubijamy jaja ze śmietaną na gładką, napowietrzoną masę. Do niej dodajemy drobno posiekane zioła.
- Wlewamy jajeczną masę na patelnię i mieszamy ją energicznie, by połączyła się z cebulą i kurkami. Ogień zmniejszamy, by móc kontrolować proces ścinania się jaj – idealna jajecznica powinna pozostać kremowa i wilgotna.
- Na koniec przekładamy gotową potrawę na półmisek, by zatrzymać proces gotowania i nie dopuścić do wyschnięcia dania. Jajecznicę z kurkami można dodatkowo oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem czy trybulą. Pajda chleba sowicie posmarowana masłem i okraszona malinowym pomidorem powinny dopełnić całości.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl