Trwa ładowanie...
d36g9o4
02-11-2020 13:27

Jajecznica z kurkami według przepisu Magdy Gessler

Przepis

Nic tak nie smakuje w niedzielny poranek, jak przygotowana dla rodziny żółta, kremowa jajecznica z pysznymi grzybami. Posypana szczypiorkiem i podana ze świeżym, wiejskim chlebem cieszy oko i syci na długie godziny. Dodatek kurek sprawia, że jajecznica staje się prawdziwym królem jesiennej biesiady.

d36g9o4
3.4
(35 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 12 wiejskich jaj od zielononóżek (lub sklepowych oznaczonych numerem 0 czy 1)
  • 2 średnie cebule
  • 1 niewielki pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 500 g kurek
  • 50 g masła
  • 4 solidne łyżki śmietany 18 proc.
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przepis
  • Rozpoczynamy od przygotowania kurek – grzyby najlepiej starannie oczyścić z piachu i innych zanieczyszczeń za pomocą pędzelka. Kurki, podobnie jak inne grzyby, nie lubią długiego moczenia w wodzie czy szorowania, bo tracą wówczas swój niepowtarzalny smak i jędrność.
  • Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę siekamy w drobną kostkę. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło.
  • Kiedy masło się już roztopi, wrzucamy cebulę i dusimy ją kilka minut. Gdy zeszkli się, można dodać kurki. Mieszamy je z cebulą i pozostawiamy na średnim ogniu przez 5-8 minut, aż wyparuje woda i składniki dania się zrumienią. Pamiętajmy, by nie mieszać cebuli i kurek zbyt często.
  • Czas na przyprawy – składniki jajecznicy doprawiamy sowicie solą i pieprzem.
  • W międzyczasie ubijamy jaja ze śmietaną na gładką, napowietrzoną masę. Do niej dodajemy drobno posiekane zioła.
  • Wlewamy jajeczną masę na patelnię i mieszamy ją energicznie, by połączyła się z cebulą i kurkami. Ogień zmniejszamy, by móc kontrolować proces ścinania się jaj – idealna jajecznica powinna pozostać kremowa i wilgotna.
  • Na koniec przekładamy gotową potrawę na półmisek, by zatrzymać proces gotowania i nie dopuścić do wyschnięcia dania. Jajecznicę z kurkami można dodatkowo oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem czy trybulą. Pajda chleba sowicie posmarowana masłem i okraszona malinowym pomidorem powinny dopełnić całości.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jajecznica z kurkami według przepisu Magdy Gessler
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
23

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj