Jajecznica z kurkami. Śniadanie godne mistrzów

Sezon na grzyby w pełni. Aromatyczna i puszysta jajecznica z kurkami króluje więc w niejednej polskiej kuchni. Czy wiecie jak prawidłowo ją przyrządzić? Dziś zdradzamy proste i skuteczne patenty jak sprawić, by jedno z naszych ulubionych dań śniadaniowych było delikatne i po prostu rozpływało się w ustach.

Jajecznica z kurkami to obowiązkowe danie do przygotowania w lecie
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Istotnym elementem każdej potrawy z jajek są świeże produkty. Aby sprawdzić, czy jajko, które kupiliśmy nadaje się do spożycia wystarczy włożyć je do naczynia z wodą. Wypłynięcie na powierzchnie oznacza, że jest stare i nie nadaje się już do jedzenia.

Warto też pamiętać o "sekretnym" składniku każdej jajecznicy dzięki której będzie delikatna i kremowa. Mowa oczywiście o mleku. Wystarczy tylko odrobina, by poprawić smak i konsystencję jajecznicy.

Nie mniej ważnym elementem gotowania jest wybór patelni. Najlepszym będzie patelnia teflonowa. Z kolei smażenie na patelni żeliwnej może spowodować, że jajka nabiorą zielonkawego koloru. To efekt reakcji chemicznej związanej z metalami, z których wyprodukowano patelnię.

Pamiętajmy, że zanim wrzucimy kurki na patelnię, musimy je oczyścić. Wbrew pozorom jest to niezwykle proste. Wystarczy, że włożymy grzyby do dużej miski, posypiemy je solą (wystarczy jedna łyżka) i zalejemy wrzątkiem. Po kilku sekundach grzyby będą pływać po powierzchni, a zanieczyszczenia opadną na dno naczynia. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, gdy woda, w której płuczemy kurki będzie czysta.

Obraz
© 123RF

Przepis na jajecznicę z kurkami

*Składniki: *

  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 50 g kurek
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, aż do momentu gdy zeszkli się. Następnie dodajemy wcześniej oczyszczone i umyte kurki. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy roztrzepane jajka z dodatkiem mleka i soli. Całość smażymy kilka minut starannie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie