Trwa ładowanie...

Jajecznica z kurkami. Śniadanie godne mistrzów

Sezon na grzyby w pełni. Aromatyczna i puszysta jajecznica z kurkami króluje więc w niejednej polskiej kuchni. Czy wiecie jak prawidłowo ją przyrządzić? Dziś zdradzamy proste i skuteczne patenty jak sprawić, by jedno z naszych ulubionych dań śniadaniowych było delikatne i po prostu rozpływało się w ustach.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Jajecznica z kurkami. Śniadanie godne mistrzówŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3

Istotnym elementem każdej potrawy z jajek są świeże produkty. Aby sprawdzić, czy jajko, które kupiliśmy nadaje się do spożycia wystarczy włożyć je do naczynia z wodą. Wypłynięcie na powierzchnie oznacza, że jest stare i nie nadaje się już do jedzenia.

Warto też pamiętać o "sekretnym" składniku każdej jajecznicy dzięki której będzie delikatna i kremowa. Mowa oczywiście o mleku. Wystarczy tylko odrobina, by poprawić smak i konsystencję jajecznicy.

Nie mniej ważnym elementem gotowania jest wybór patelni. Najlepszym będzie patelnia teflonowa. Z kolei smażenie na patelni żeliwnej może spowodować, że jajka nabiorą zielonkawego koloru. To efekt reakcji chemicznej związanej z metalami, z których wyprodukowano patelnię.

Pamiętajmy, że zanim wrzucimy kurki na patelnię, musimy je oczyścić. Wbrew pozorom jest to niezwykle proste. Wystarczy, że włożymy grzyby do dużej miski, posypiemy je solą (wystarczy jedna łyżka) i zalejemy wrzątkiem. Po kilku sekundach grzyby będą pływać po powierzchni, a zanieczyszczenia opadną na dno naczynia. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, gdy woda, w której płuczemy kurki będzie czysta.

123RF
Źródło: 123RF

Przepis na jajecznicę z kurkami

*Składniki: *

  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 50 g kurek
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
d39w3z3

Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, aż do momentu gdy zeszkli się. Następnie dodajemy wcześniej oczyszczone i umyte kurki. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy roztrzepane jajka z dodatkiem mleka i soli. Całość smażymy kilka minut starannie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj