Jajecznica z kurkami. Śniadanie godne mistrzów

Sezon na grzyby w pełni. Aromatyczna i puszysta jajecznica z kurkami króluje więc w niejednej polskiej kuchni. Czy wiecie jak prawidłowo ją przyrządzić? Dziś zdradzamy proste i skuteczne patenty jak sprawić, by jedno z naszych ulubionych dań śniadaniowych było delikatne i po prostu rozpływało się w ustach.

Jajecznica z kurkami to obowiązkowe danie do przygotowania w lecie
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Istotnym elementem każdej potrawy z jajek są świeże produkty. Aby sprawdzić, czy jajko, które kupiliśmy nadaje się do spożycia wystarczy włożyć je do naczynia z wodą. Wypłynięcie na powierzchnie oznacza, że jest stare i nie nadaje się już do jedzenia.

Warto też pamiętać o "sekretnym" składniku każdej jajecznicy dzięki której będzie delikatna i kremowa. Mowa oczywiście o mleku. Wystarczy tylko odrobina, by poprawić smak i konsystencję jajecznicy.

Nie mniej ważnym elementem gotowania jest wybór patelni. Najlepszym będzie patelnia teflonowa. Z kolei smażenie na patelni żeliwnej może spowodować, że jajka nabiorą zielonkawego koloru. To efekt reakcji chemicznej związanej z metalami, z których wyprodukowano patelnię.

Pamiętajmy, że zanim wrzucimy kurki na patelnię, musimy je oczyścić. Wbrew pozorom jest to niezwykle proste. Wystarczy, że włożymy grzyby do dużej miski, posypiemy je solą (wystarczy jedna łyżka) i zalejemy wrzątkiem. Po kilku sekundach grzyby będą pływać po powierzchni, a zanieczyszczenia opadną na dno naczynia. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, gdy woda, w której płuczemy kurki będzie czysta.

Obraz
© 123RF

Przepis na jajecznicę z kurkami

*Składniki: *

  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 50 g kurek
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, aż do momentu gdy zeszkli się. Następnie dodajemy wcześniej oczyszczone i umyte kurki. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy roztrzepane jajka z dodatkiem mleka i soli. Całość smażymy kilka minut starannie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć