Jajecznica z kurkami. Śniadanie godne mistrzów

Sezon na grzyby w pełni. Aromatyczna i puszysta jajecznica z kurkami króluje więc w niejednej polskiej kuchni. Czy wiecie jak prawidłowo ją przyrządzić? Dziś zdradzamy proste i skuteczne patenty jak sprawić, by jedno z naszych ulubionych dań śniadaniowych było delikatne i po prostu rozpływało się w ustach.

Jajecznica z kurkami to obowiązkowe danie do przygotowania w lecie
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Istotnym elementem każdej potrawy z jajek są świeże produkty. Aby sprawdzić, czy jajko, które kupiliśmy nadaje się do spożycia wystarczy włożyć je do naczynia z wodą. Wypłynięcie na powierzchnie oznacza, że jest stare i nie nadaje się już do jedzenia.

Warto też pamiętać o "sekretnym" składniku każdej jajecznicy dzięki której będzie delikatna i kremowa. Mowa oczywiście o mleku. Wystarczy tylko odrobina, by poprawić smak i konsystencję jajecznicy.

Nie mniej ważnym elementem gotowania jest wybór patelni. Najlepszym będzie patelnia teflonowa. Z kolei smażenie na patelni żeliwnej może spowodować, że jajka nabiorą zielonkawego koloru. To efekt reakcji chemicznej związanej z metalami, z których wyprodukowano patelnię.

Pamiętajmy, że zanim wrzucimy kurki na patelnię, musimy je oczyścić. Wbrew pozorom jest to niezwykle proste. Wystarczy, że włożymy grzyby do dużej miski, posypiemy je solą (wystarczy jedna łyżka) i zalejemy wrzątkiem. Po kilku sekundach grzyby będą pływać po powierzchni, a zanieczyszczenia opadną na dno naczynia. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, gdy woda, w której płuczemy kurki będzie czysta.

Obraz
© 123RF

Przepis na jajecznicę z kurkami

*Składniki: *

  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 50 g kurek
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, aż do momentu gdy zeszkli się. Następnie dodajemy wcześniej oczyszczone i umyte kurki. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy roztrzepane jajka z dodatkiem mleka i soli. Całość smażymy kilka minut starannie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości