Domowe lody jagodowe – pysze i zdrowe

Przyniosą ochłodę w gorący dzień, zapewnią przyjemne doznania smakowe, a przy okazji dostarczą solidnej dawki cennych składników odżywczych – czy potrzeba więcej argumentów przemawiających za przygotowaniem domowych lodów jagodowych? Chyba nie…

Lody jagodoweLody jagodowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Polacy bardzo lubią lody – co roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju pochłania około 5 litrów zmrożonych przysmaków. Jednak wciąż nam daleko do światowych rekordzistów, choćby mieszkańców Nowej Zelandii, którzy zjadają pięć razy więcej tego typu wyrobów.

Z badania Kantar Public na zlecenie marki Bracia Koral wynika, że kojarzymy je przede wszystkim z latem i wakacjami. Najchętniej wybieramy lody na patyku, zwłaszcza śmietankowe (lubi je 34 proc. ankietowanych), czekoladowe i truskawkowe.

Swoich miłośników mają też lody jagodowe, które oferuje wielu producentów. Jednak ich skład często pozostawia sporo do życzenia. Przykład? Mleko bywa zwykle zastępowane mlekiem w proszku, podczas obróbki tracącym cenne witaminy, za to stającym się bogatym źródłem oksysteroli (ich nadmiar w diecie stanowi jedną z głównych przyczyn miażdżycy tętnic).

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

W sklepowych lodach nie brakuje też dużych dawek cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego – syntetycznego słodzika, który nie żadnych wartości odżywczych, natomiast może podwyższać poziom złego cholesterolu, powodować otyłość i zwiększać ryzyko cukrzycy.

Jakby tego było mało, w takich produktach pojawiają się tylko śladowe ilości… jagód. Czasami nie ma ich w ogóle, gdyż są zastępowane przez sztuczne aromaty i barwniki. Lody wzbogaca się także rozmaitymi stabilizatorami i emulgatorami, które zapewniają kremową konsystencję. Jednym z najpopularniejszych jest karboksymetyloceluloza (oznaczona symbolem E466). Nadmierne spożycie tej substancji może skutkować biegunką, wzdęciami i bólami brzucha.

Po co narażać się na takie nieprzyjemności, skoro lody jagodowe bez trudu przygotujemy w domu?

Jagody – wartości odżywcze

Latem warto jak najczęściej sięgać po jagody, bo trudno znaleźć zdrowsze owoce. Ich zalety wychwalali już starożytni mędrcy, m.in. Dioskurydes. Jednak największą popularność zdobyły wśród Słowian i mieszkańców Skandynawii, gdzie są intensywnie zbierane przynajmniej od XIV wieku.

Jagody stanowią m.in. skarbnicę rozpuszczalnego błonnika – pektyn, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit i poprawiają ich perystaltykę, pobudzają trawienie oraz zapobiegają przewlekłym zaparciom.

Niebiesko-fioletowe kulki są bogatszym źródłem garbników – związków działających ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i powstrzymujących biegunki. Duża dawka witaminy A sprawia, że chronią też przed tzw. kurzą ślepotą, czyli problemem z widzeniem w ciemności. Owoce wzmacniają naczynia krwionośne , dzięki czemu ułatwiają mikrokrążenie w naczyniach oka.

Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie jagód pozwala również zapobiegać nadciśnieniu, czyli coraz powszechniejszemu schorzeniu cywilizacyjnemu, nieprzypadkowo zwanemu "cichym zabójcą".

Jagody dostarczają potężnej dawki antyoksydantów, przede wszystkim antocyjanów – barwników neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i przyczyniających się do rozwoju nowotworów, schorzeń układu krążenia, choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Niewielka kaloryczność, duża dawka błonnika i chromu sprawiają, że jagody wspierają organizm w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Podobne właściwości wykazuje też inny obecny w nich związek – wakcynina, nieprzypadkowo zwany "roślinną insuliną".

Lody jagodowe – jak to zrobić?

Przetwarzając jagody należy pamiętać, by na początku dokładnie je umyć. Jak wszystkie leśne owoce bywają bowiem siedliskiem rozmaitych bakterii i pasożytów, często przenoszonych przez zwierzęta. Konsekwencją zjedzenia zanieczyszczonych jagód jest choćby bardzo poważna choroba – bąblowica.

Do przygotowania pysznych lodów potrzebujemy około 300 g świeżych jagód (dwie szklanki), które blendujemy na dość gładką masę. Niezbędna będzie także śmietana kremówka (300 ml) – schładzamy ją, po czym ubijamy mikserem, na najniższych obrotach. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dosypujemy cukier puder (pół szklanki).

Do śmietanowo- cukrowej masy dodajmy jagody. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i schładzamy. Najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy lody w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu.

Lody jagodowe wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów