Domowe lody jagodowe – pysze i zdrowe

Przyniosą ochłodę w gorący dzień, zapewnią przyjemne doznania smakowe, a przy okazji dostarczą solidnej dawki cennych składników odżywczych – czy potrzeba więcej argumentów przemawiających za przygotowaniem domowych lodów jagodowych? Chyba nie…

Lody jagodoweLody jagodowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Polacy bardzo lubią lody – co roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju pochłania około 5 litrów zmrożonych przysmaków. Jednak wciąż nam daleko do światowych rekordzistów, choćby mieszkańców Nowej Zelandii, którzy zjadają pięć razy więcej tego typu wyrobów.

Z badania Kantar Public na zlecenie marki Bracia Koral wynika, że kojarzymy je przede wszystkim z latem i wakacjami. Najchętniej wybieramy lody na patyku, zwłaszcza śmietankowe (lubi je 34 proc. ankietowanych), czekoladowe i truskawkowe.

Swoich miłośników mają też lody jagodowe, które oferuje wielu producentów. Jednak ich skład często pozostawia sporo do życzenia. Przykład? Mleko bywa zwykle zastępowane mlekiem w proszku, podczas obróbki tracącym cenne witaminy, za to stającym się bogatym źródłem oksysteroli (ich nadmiar w diecie stanowi jedną z głównych przyczyn miażdżycy tętnic).

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

W sklepowych lodach nie brakuje też dużych dawek cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego – syntetycznego słodzika, który nie żadnych wartości odżywczych, natomiast może podwyższać poziom złego cholesterolu, powodować otyłość i zwiększać ryzyko cukrzycy.

Jakby tego było mało, w takich produktach pojawiają się tylko śladowe ilości… jagód. Czasami nie ma ich w ogóle, gdyż są zastępowane przez sztuczne aromaty i barwniki. Lody wzbogaca się także rozmaitymi stabilizatorami i emulgatorami, które zapewniają kremową konsystencję. Jednym z najpopularniejszych jest karboksymetyloceluloza (oznaczona symbolem E466). Nadmierne spożycie tej substancji może skutkować biegunką, wzdęciami i bólami brzucha.

Po co narażać się na takie nieprzyjemności, skoro lody jagodowe bez trudu przygotujemy w domu?

Jagody – wartości odżywcze

Latem warto jak najczęściej sięgać po jagody, bo trudno znaleźć zdrowsze owoce. Ich zalety wychwalali już starożytni mędrcy, m.in. Dioskurydes. Jednak największą popularność zdobyły wśród Słowian i mieszkańców Skandynawii, gdzie są intensywnie zbierane przynajmniej od XIV wieku.

Jagody stanowią m.in. skarbnicę rozpuszczalnego błonnika – pektyn, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit i poprawiają ich perystaltykę, pobudzają trawienie oraz zapobiegają przewlekłym zaparciom.

Niebiesko-fioletowe kulki są bogatszym źródłem garbników – związków działających ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i powstrzymujących biegunki. Duża dawka witaminy A sprawia, że chronią też przed tzw. kurzą ślepotą, czyli problemem z widzeniem w ciemności. Owoce wzmacniają naczynia krwionośne , dzięki czemu ułatwiają mikrokrążenie w naczyniach oka.

Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie jagód pozwala również zapobiegać nadciśnieniu, czyli coraz powszechniejszemu schorzeniu cywilizacyjnemu, nieprzypadkowo zwanemu "cichym zabójcą".

Jagody dostarczają potężnej dawki antyoksydantów, przede wszystkim antocyjanów – barwników neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i przyczyniających się do rozwoju nowotworów, schorzeń układu krążenia, choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Niewielka kaloryczność, duża dawka błonnika i chromu sprawiają, że jagody wspierają organizm w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Podobne właściwości wykazuje też inny obecny w nich związek – wakcynina, nieprzypadkowo zwany "roślinną insuliną".

Lody jagodowe – jak to zrobić?

Przetwarzając jagody należy pamiętać, by na początku dokładnie je umyć. Jak wszystkie leśne owoce bywają bowiem siedliskiem rozmaitych bakterii i pasożytów, często przenoszonych przez zwierzęta. Konsekwencją zjedzenia zanieczyszczonych jagód jest choćby bardzo poważna choroba – bąblowica.

Do przygotowania pysznych lodów potrzebujemy około 300 g świeżych jagód (dwie szklanki), które blendujemy na dość gładką masę. Niezbędna będzie także śmietana kremówka (300 ml) – schładzamy ją, po czym ubijamy mikserem, na najniższych obrotach. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dosypujemy cukier puder (pół szklanki).

Do śmietanowo- cukrowej masy dodajmy jagody. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i schładzamy. Najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy lody w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu.

Lody jagodowe wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości