Nazywana "owocem wiecznej młodości". Wzmacnia serce i pomaga obniżać cholesterol

Jagoda kamczacka, znana jako "owoc wiecznej młodości", jest rzadko spożywana w Polsce, mimo że to właśnie nasz kraj jest jej największym producentem na świecie. Dlaczego warto sięgać po ten owoc?

Jagoda kamczacka i jej właściwościJagoda kamczacka i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kumulugma
Karol Wiak

Jagoda kamczacka, zwana również haskap, to owoc o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Choć Polska jest największym producentem tego owocu na świecie, rzadko gości on na naszych stołach. Jagoda kamczacka jest bogata w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, które wspierają zdrowie serca i układu krwionośnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić

Jagoda kamczacka właściwości

Jagoda kamczacka zawiera polifenole i flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Regularne spożywanie tego owocu może poprawić ostrość widzenia, obniżyć poziom złego cholesterolu oraz kontrolować ciśnienie krwi. Dodatkowo jagoda kamczacka wspomaga funkcjonowanie mózgu i wzmacnia potencję.

Sezon na jagodę kamczacką rozpoczyna się już w połowie maja i trwa do lipca. Owoc ten można spożywać na surowo, mrozić lub suszyć. Jego słodko-kwaśny smak z nutą goryczki sprawia, że jest idealnym dodatkiem do owsianki, a także bazą do dżemów, soków i nalewek.

Jagoda kamaczacka w kuchni

Jagoda kamczacka, znana również jako "jagoda syberyjska", to owoc o wyjątkowym smaku i licznych właściwościach zdrowotnych, który zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Jej intensywnie fioletowy kolor i lekko kwaśny smak doskonale komponują się w różnych daniach, zarówno deserowych, jak i wytrawnych.

Jagodę kamczacką można wykorzystać na wiele smacznych sposobów
Jagodę kamczacką można wykorzystać na wiele smacznych sposobów © Adobe Stock | Katarzyna

Jagoda kamczacka świetnie sprawdza się w dżemach, kompotach czy sokach, a także jako składnik ciast i babeczek. Można ją także wykorzystać w sałatkach, dodając orzeźwiający akcent do codziennych posiłków.

Przepis na dżem z jagody kamczackiej

Przetwory z jagody kamczackiej są niezwykle smaczne i pełne wartości odżywczych. Do najpopularniejszych zalicza się sok z jagody kamczackiej oraz dżem z jagody kamczackiej.

Aby przygotować zdrowy dżem z jagody kamczackiej, potrzebujesz tylko trzech składników: jagód, cukru i wody. Owoce należy umyć, gotować z cukrem i wodą, a następnie przełożyć do słoików.

Jagoda kamczacka to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do diety. Warto włączyć ją do codziennego menu, aby czerpać korzyści z jej licznych właściwości zdrowotnych.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się