Joanna Przetakiewicz pokazała przepis na pierogi z jagodami. My mamy dla was własny przepis na pyszne pierogi!

Znana projektantka mody i właścicielka marki LaMania podzieliła się na swoim profilu na Instagramie przepisem na pierogi z jagodami. "Szał i obłęd. Na stole i na talerzu. Rozkosz warta wszystkiego. Mój ulubiony smak z dzieciństwa do teraz" - pisze celebrytka. Wypróbuj nasz przepis!

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved

Wielu z nas pierogi z jagodami kojarzą się właśnie z okresem dorastania; ze słonecznymi, letnimi dniami i mamą krzątająca się po kuchni od wczesnego ranka. Może nawet sami zbieraliście leśne jagody na pierogi? Nasze pierogi przeniosą was z powrotem do tych pięknych, beztroskich dni.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Nadzienie:

  • ½ litra jagód
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 190 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • odrobina soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do momentu, aż będzie ono jednolite i elastyczne. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15-20 minut.
  2. Podsypując stolnicę odrobiną mąki, ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinamy z niego kółka. Opłukane i osuszone jagody posypujemy cukrem.
  3. Na każdy krążek nakładamy mniej więcej jedną łyżeczkę jagód (ilość jagód zależy od średnicy waszych krążków). Zlepiamy brzegi pieroga. Pozostałe okrawki łączymy, ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy czynności z poprzedniego kroku.
  4. Nasze pierogi wrzucamy do zagotowanej, lekko osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi z jagodami możemy podać z bitą śmietaną lub roztopionym masłem i cukrem.

A może macie już swój sprawdzony przepis na pierogi z jagodami? Koniecznie podzielcie się nim w komentarzu!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce