Joanna Przetakiewicz pokazała przepis na pierogi z jagodami. My mamy dla was własny przepis na pyszne pierogi!
Znana projektantka mody i właścicielka marki LaMania podzieliła się na swoim profilu na Instagramie przepisem na pierogi z jagodami. "Szał i obłęd. Na stole i na talerzu. Rozkosz warta wszystkiego. Mój ulubiony smak z dzieciństwa do teraz" - pisze celebrytka. Wypróbuj nasz przepis!
Wielu z nas pierogi z jagodami kojarzą się właśnie z okresem dorastania; ze słonecznymi, letnimi dniami i mamą krzątająca się po kuchni od wczesnego ranka. Może nawet sami zbieraliście leśne jagody na pierogi? Nasze pierogi przeniosą was z powrotem do tych pięknych, beztroskich dni.
Pierogi z jagodami
Składniki:
Nadzienie:
- ½ litra jagód
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 190 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- odrobina soli
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie
Sposób przygotowania:
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do momentu, aż będzie ono jednolite i elastyczne. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15-20 minut.
- Podsypując stolnicę odrobiną mąki, ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinamy z niego kółka. Opłukane i osuszone jagody posypujemy cukrem.
- Na każdy krążek nakładamy mniej więcej jedną łyżeczkę jagód (ilość jagód zależy od średnicy waszych krążków). Zlepiamy brzegi pieroga. Pozostałe okrawki łączymy, ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy czynności z poprzedniego kroku.
- Nasze pierogi wrzucamy do zagotowanej, lekko osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi z jagodami możemy podać z bitą śmietaną lub roztopionym masłem i cukrem.
A może macie już swój sprawdzony przepis na pierogi z jagodami? Koniecznie podzielcie się nim w komentarzu!
Trwa ładowanie wpisu: instagram