Joanna Przetakiewicz pokazała przepis na pierogi z jagodami. My mamy dla was własny przepis na pyszne pierogi!

Znana projektantka mody i właścicielka marki LaMania podzieliła się na swoim profilu na Instagramie przepisem na pierogi z jagodami. "Szał i obłęd. Na stole i na talerzu. Rozkosz warta wszystkiego. Mój ulubiony smak z dzieciństwa do teraz" - pisze celebrytka. Wypróbuj nasz przepis!

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved

Wielu z nas pierogi z jagodami kojarzą się właśnie z okresem dorastania; ze słonecznymi, letnimi dniami i mamą krzątająca się po kuchni od wczesnego ranka. Może nawet sami zbieraliście leśne jagody na pierogi? Nasze pierogi przeniosą was z powrotem do tych pięknych, beztroskich dni.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Nadzienie:

  • ½ litra jagód
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 190 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • odrobina soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do momentu, aż będzie ono jednolite i elastyczne. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15-20 minut.
  2. Podsypując stolnicę odrobiną mąki, ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinamy z niego kółka. Opłukane i osuszone jagody posypujemy cukrem.
  3. Na każdy krążek nakładamy mniej więcej jedną łyżeczkę jagód (ilość jagód zależy od średnicy waszych krążków). Zlepiamy brzegi pieroga. Pozostałe okrawki łączymy, ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy czynności z poprzedniego kroku.
  4. Nasze pierogi wrzucamy do zagotowanej, lekko osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi z jagodami możemy podać z bitą śmietaną lub roztopionym masłem i cukrem.

A może macie już swój sprawdzony przepis na pierogi z jagodami? Koniecznie podzielcie się nim w komentarzu!

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇