Joanna Przetakiewicz pokazała przepis na pierogi z jagodami. My mamy dla was własny przepis na pyszne pierogi!

Znana projektantka mody i właścicielka marki LaMania podzieliła się na swoim profilu na Instagramie przepisem na pierogi z jagodami. "Szał i obłęd. Na stole i na talerzu. Rozkosz warta wszystkiego. Mój ulubiony smak z dzieciństwa do teraz" - pisze celebrytka. Wypróbuj nasz przepis!

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved

Wielu z nas pierogi z jagodami kojarzą się właśnie z okresem dorastania; ze słonecznymi, letnimi dniami i mamą krzątająca się po kuchni od wczesnego ranka. Może nawet sami zbieraliście leśne jagody na pierogi? Nasze pierogi przeniosą was z powrotem do tych pięknych, beztroskich dni.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Nadzienie:

  • ½ litra jagód
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 190 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • odrobina soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do momentu, aż będzie ono jednolite i elastyczne. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15-20 minut.
  2. Podsypując stolnicę odrobiną mąki, ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinamy z niego kółka. Opłukane i osuszone jagody posypujemy cukrem.
  3. Na każdy krążek nakładamy mniej więcej jedną łyżeczkę jagód (ilość jagód zależy od średnicy waszych krążków). Zlepiamy brzegi pieroga. Pozostałe okrawki łączymy, ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy czynności z poprzedniego kroku.
  4. Nasze pierogi wrzucamy do zagotowanej, lekko osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi z jagodami możemy podać z bitą śmietaną lub roztopionym masłem i cukrem.

A może macie już swój sprawdzony przepis na pierogi z jagodami? Koniecznie podzielcie się nim w komentarzu!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna