Joanna Przetakiewicz pokazała przepis na pierogi z jagodami. My mamy dla was własny przepis na pyszne pierogi!

Znana projektantka mody i właścicielka marki LaMania podzieliła się na swoim profilu na Instagramie przepisem na pierogi z jagodami. "Szał i obłęd. Na stole i na talerzu. Rozkosz warta wszystkiego. Mój ulubiony smak z dzieciństwa do teraz" - pisze celebrytka. Wypróbuj nasz przepis!

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved

Wielu z nas pierogi z jagodami kojarzą się właśnie z okresem dorastania; ze słonecznymi, letnimi dniami i mamą krzątająca się po kuchni od wczesnego ranka. Może nawet sami zbieraliście leśne jagody na pierogi? Nasze pierogi przeniosą was z powrotem do tych pięknych, beztroskich dni.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Nadzienie:

  • ½ litra jagód
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 190 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • odrobina soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do momentu, aż będzie ono jednolite i elastyczne. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15-20 minut.
  2. Podsypując stolnicę odrobiną mąki, ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinamy z niego kółka. Opłukane i osuszone jagody posypujemy cukrem.
  3. Na każdy krążek nakładamy mniej więcej jedną łyżeczkę jagód (ilość jagód zależy od średnicy waszych krążków). Zlepiamy brzegi pieroga. Pozostałe okrawki łączymy, ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy czynności z poprzedniego kroku.
  4. Nasze pierogi wrzucamy do zagotowanej, lekko osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi z jagodami możemy podać z bitą śmietaną lub roztopionym masłem i cukrem.

A może macie już swój sprawdzony przepis na pierogi z jagodami? Koniecznie podzielcie się nim w komentarzu!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja