Jagnięcina szarpana

- Przepis na szarpaną jagnięcinę stworzyłam inspirując się "konfiturą jagnięcą" serwowaną przez Piotra Lenarta koordynatora szlaku "Niech Cie Zakole" i promotora rodzimej jagnięciny - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo garów"​.

Jagnięcina szarpanaJagnięcina szarpana
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 700-800 g jagnięciny (np. łopatka, karkówka, udziec),
  • 6 goździków,
  • 16 ziaren pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki smalcu do smażenia,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 50 g suszonych gruszek,
  • 50 g suszonych jabłek,
  • 1/2 cytryny,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • gałązka rozmarynu,
  • 2 łyżki miodu gryczanego.

Przepis

  • Owoce suszone opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda ma przykryć owoce ale nie wlewajmy jej zbyt dużo, lepiej później dolać przegotowanej wody niż mieć "cienki" kompocik). Zagotować, gotować 5 minut, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Zestawić z ognia.
  • Przyprawy zemleć. Wymieszać z solą.
  • Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 2 godziny.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron.
  • Dodać posiekany czosnek, przesmażyć.
  • Wlać kompot z suszonych owoców, dodać rozmaryn i cynamon, przykryć.
  • Dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, około 4 godzin.
  • Ugotowane owoce suszone pokroić (ja jabłka i gruszki obrałam ze skórki).
  • Gotowe mięso wyjąć i rozdrobnić, powinno się rozdzielać.
  • Płyn z gotowania przecedzić. Potrzebujemy około 100 ml sosu, jeżeli płynu jest zbyt dużo gotować, aż odparuje.
  • Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojone owoce, doprawić do smaku miodem gryczanym, solą i sokiem z cytryny.
  • Zagotować. Przełożyć do miseczki, słoika i odstawić do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯