Jagnięcina szarpana
- Przepis na szarpaną jagnięcinę stworzyłam inspirując się "konfiturą jagnięcą" serwowaną przez Piotra Lenarta koordynatora szlaku "Niech Cie Zakole" i promotora rodzimej jagnięciny - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 700-800 g jagnięciny (np. łopatka, karkówka, udziec),
- 6 goździków,
- 16 ziaren pieprzu,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki smalcu do smażenia,
- 50 g suszonych śliwek,
- 50 g suszonych gruszek,
- 50 g suszonych jabłek,
- 1/2 cytryny,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1/2 laski cynamonu,
- gałązka rozmarynu,
- 2 łyżki miodu gryczanego.
- Owoce suszone opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda ma przykryć owoce ale nie wlewajmy jej zbyt dużo, lepiej później dolać przegotowanej wody niż mieć "cienki" kompocik). Zagotować, gotować 5 minut, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Zestawić z ognia.
- Przyprawy zemleć. Wymieszać z solą.
- Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 2 godziny.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron.
- Dodać posiekany czosnek, przesmażyć.
- Wlać kompot z suszonych owoców, dodać rozmaryn i cynamon, przykryć.
- Dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, około 4 godzin.
- Ugotowane owoce suszone pokroić (ja jabłka i gruszki obrałam ze skórki).
- Gotowe mięso wyjąć i rozdrobnić, powinno się rozdzielać.
- Płyn z gotowania przecedzić. Potrzebujemy około 100 ml sosu, jeżeli płynu jest zbyt dużo gotować, aż odparuje.
- Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojone owoce, doprawić do smaku miodem gryczanym, solą i sokiem z cytryny.
- Zagotować. Przełożyć do miseczki, słoika i odstawić do lodówki.
Polecamy także przepis na ragout z dzika w porterze
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze