Jagnięcina szarpana
- Przepis na szarpaną jagnięcinę stworzyłam inspirując się "konfiturą jagnięcą" serwowaną przez Piotra Lenarta koordynatora szlaku "Niech Cie Zakole" i promotora rodzimej jagnięciny - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Przekąski
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 700-800 g jagnięciny (np. łopatka, karkówka, udziec),
 - 6 goździków,
 - 16 ziaren pieprzu,
 - 1,5 łyżeczki soli,
 - 5 ziaren ziela angielskiego,
 - 2 łyżki smalcu do smażenia,
 - 50 g suszonych śliwek,
 - 50 g suszonych gruszek,
 - 50 g suszonych jabłek,
 - 1/2 cytryny,
 - 4-5 ząbków czosnku,
 - 1/2 laski cynamonu,
 - gałązka rozmarynu,
 - 2 łyżki miodu gryczanego.
 
Przepis
- Owoce suszone opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda ma przykryć owoce ale nie wlewajmy jej zbyt dużo, lepiej później dolać przegotowanej wody niż mieć "cienki" kompocik). Zagotować, gotować 5 minut, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Zestawić z ognia.
 - Przyprawy zemleć. Wymieszać z solą.
 - Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 2 godziny.
 - W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron.
 - Dodać posiekany czosnek, przesmażyć.
 - Wlać kompot z suszonych owoców, dodać rozmaryn i cynamon, przykryć.
 - Dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, około 4 godzin.
 - Ugotowane owoce suszone pokroić (ja jabłka i gruszki obrałam ze skórki).
 - Gotowe mięso wyjąć i rozdrobnić, powinno się rozdzielać.
 - Płyn z gotowania przecedzić. Potrzebujemy około 100 ml sosu, jeżeli płynu jest zbyt dużo gotować, aż odparuje.
 - Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojone owoce, doprawić do smaku miodem gryczanym, solą i sokiem z cytryny.
 - Zagotować. Przełożyć do miseczki, słoika i odstawić do lodówki.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl