Trwa ładowanie...
d2olq2c
26-10-2022 13:34

Jagnięcina szarpana

Przepis

- Przepis na szarpaną jagnięcinę stworzyłam inspirując się "konfiturą jagnięcą" serwowaną przez Piotra Lenarta koordynatora szlaku "Niech Cie Zakole" i promotora rodzimej jagnięciny - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo garów"​.

d2olq2c
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Składniki
  • 700-800 g jagnięciny (np. łopatka, karkówka, udziec),
  • 6 goździków,
  • 16 ziaren pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki smalcu do smażenia,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 50 g suszonych gruszek,
  • 50 g suszonych jabłek,
  • 1/2 cytryny,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • gałązka rozmarynu,
  • 2 łyżki miodu gryczanego.
Przepis
  • Owoce suszone opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda ma przykryć owoce ale nie wlewajmy jej zbyt dużo, lepiej później dolać przegotowanej wody niż mieć "cienki" kompocik). Zagotować, gotować 5 minut, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Zestawić z ognia.
  • Przyprawy zemleć. Wymieszać z solą.
  • Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 2 godziny.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron.
  • Dodać posiekany czosnek, przesmażyć.
  • Wlać kompot z suszonych owoców, dodać rozmaryn i cynamon, przykryć.
  • Dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, około 4 godzin.
  • Ugotowane owoce suszone pokroić (ja jabłka i gruszki obrałam ze skórki).
  • Gotowe mięso wyjąć i rozdrobnić, powinno się rozdzielać.
  • Płyn z gotowania przecedzić. Potrzebujemy około 100 ml sosu, jeżeli płynu jest zbyt dużo gotować, aż odparuje.
  • Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojone owoce, doprawić do smaku miodem gryczanym, solą i sokiem z cytryny.
  • Zagotować. Przełożyć do miseczki, słoika i odstawić do lodówki.

Polecamy także przepis na ragout z dzika w porterze

   Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Jagnięcina szarpana
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2olq2c
d2olq2c
d2olq2c
d2olq2c
Więcej tematów
d2olq2c

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj