WAŻNE
TERAZ

Awaryjne lądowanie na lotnisku Chopina

Jadłeś kiedyś równie chrupiące ziemniaczki? Ten przepis zyskał rzesze fanów

Chrupiące ziemniaki prosto z pieca to legendarne danie, które kocha każdy – bez wyjątku. Jest niezwykle popularne w sieci – wystarczy zerknąć na to, co się dzieje w mediach społecznościowych. Zdjęcia ziemniaczków z pieca "poruszają serca" i pobudzają do pracy ślinianki internautów z każdego zakątka świata.

Chrupiące pieczone ziemniakiNowy trend w mediach społecznościowych - pieczone ziemniaki
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Nowy trend jedzeniowy w mediach społecznościowych

Co zapoczątkowało ten trend? Wideo udostępnione na Tik Toku przez Jeremy’ego Schecka, którego z kolei zainspirowała Emily Blunt. Brytyjska aktorka w "Barefoot Contessa" produkcji Food Network podzieliła się przepisem na cudowne, klasyczne chrupiące ziemniaki z pieca.

Tym tropem poszedł wspomniany Jeremy, dzieląc się swoim własnym, autorskim przepisem na wyjątkowe pieczone ziemniaki. Na reakcję innych użytkowników internetu nie trzeba było długo czekać. Tak zrodził się nowy jedzeniowy trend – niesamowicie chrupiące ziemniaki z pieca.

Imprezowe przekąski z ziemniaków. Wygoń nudę z kuchni

Przepis na chrupiące pieczone ziemniaki

A z czego wynika fenomen ziemniaków z przepisu użytkownika Tik Toka? Kluczem jest olej z awokado i pozostawienie ziemniaków w skórce, a także mieszanka wyjątkowo aromatycznych przypraw.

Oto i słynna receptura, sprawdźcie, czy faktycznie ziemniaki z tego przepisu wychodzą tak chrupiące, że inne przepisy idą w zapomnienie.

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 100 ml oleju z awokado
  • przyprawy: pieprz cayenne, sól Maldon (można zastąpić zwykłą solą morską), czarny pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, przyprawa cajun (jest to mieszanka takich przypraw, jak: papryka słodka, pieprz cayenne, chili, cebula, oregano, tymianek, pieprz biały)
  1. Ziemniaki oczyścić, umyć dokładnie – nie obierać.
  2. Przełożyć do garnka, obficie posolić, zalać zimną wodą i zagotować.
  3. Po 15 minutach odlać wodę, a ziemniaki podzielić na mniejsze kawałki za pomocą łyżki.
  4. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni Celsjusza i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać ostygnięte ziemniaki.
  5. Polać je olejem z awokado i posypać zmieszanymi ziołami i przyprawami.
  6. Przemieszać ziemniaki tak, by były równomiernie pokryte olejem i przyprawami.
  7. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, w międzyczasie kilkukrotnie mieszając ziemniaki.
  8. Gdy ziemniaki będą już rumiane, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim potrawę na jakieś 15 minut.

Ziemniaki są gotowe do chrupania i rozpływania się nad ich smakiem!

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie