Trwa ładowanie...

Jadłeś kiedyś równie chrupiące ziemniaczki? Ten przepis zyskał rzesze fanów

Chrupiące ziemniaki prosto z pieca to legendarne danie, które kocha każdy – bez wyjątku. Jest niezwykle popularne w sieci – wystarczy zerknąć na to, co się dzieje w mediach społecznościowych. Zdjęcia ziemniaczków z pieca "poruszają serca" i pobudzają do pracy ślinianki internautów z każdego zakątka świata.

Nowy trend w mediach społecznościowych - pieczone ziemniakiNowy trend w mediach społecznościowych - pieczone ziemniakiŹródło: 123RF
d1zetuf
d1zetuf

Nowy trend jedzeniowy w mediach społecznościowych

Co zapoczątkowało ten trend? Wideo udostępnione na Tik Toku przez Jeremy’ego Schecka, którego z kolei zainspirowała Emily Blunt. Brytyjska aktorka w "Barefoot Contessa" produkcji Food Network podzieliła się przepisem na cudowne, klasyczne chrupiące ziemniaki z pieca.

Tym tropem poszedł wspomniany Jeremy, dzieląc się swoim własnym, autorskim przepisem na wyjątkowe pieczone ziemniaki. Na reakcję innych użytkowników internetu nie trzeba było długo czekać. Tak zrodził się nowy jedzeniowy trend – niesamowicie chrupiące ziemniaki z pieca.

Imprezowe przekąski z ziemniaków. Wygoń nudę z kuchni

Przepis na chrupiące pieczone ziemniaki

A z czego wynika fenomen ziemniaków z przepisu użytkownika Tik Toka? Kluczem jest olej z awokado i pozostawienie ziemniaków w skórce, a także mieszanka wyjątkowo aromatycznych przypraw.

d1zetuf

Oto i słynna receptura, sprawdźcie, czy faktycznie ziemniaki z tego przepisu wychodzą tak chrupiące, że inne przepisy idą w zapomnienie.

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 100 ml oleju z awokado
  • przyprawy: pieprz cayenne, sól Maldon (można zastąpić zwykłą solą morską), czarny pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, przyprawa cajun (jest to mieszanka takich przypraw, jak: papryka słodka, pieprz cayenne, chili, cebula, oregano, tymianek, pieprz biały)
  1. Ziemniaki oczyścić, umyć dokładnie – nie obierać.
  2. Przełożyć do garnka, obficie posolić, zalać zimną wodą i zagotować.
  3. Po 15 minutach odlać wodę, a ziemniaki podzielić na mniejsze kawałki za pomocą łyżki.
  4. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni Celsjusza i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać ostygnięte ziemniaki.
  5. Polać je olejem z awokado i posypać zmieszanymi ziołami i przyprawami.
  6. Przemieszać ziemniaki tak, by były równomiernie pokryte olejem i przyprawami.
  7. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, w międzyczasie kilkukrotnie mieszając ziemniaki.
  8. Gdy ziemniaki będą już rumiane, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim potrawę na jakieś 15 minut.

Ziemniaki są gotowe do chrupania i rozpływania się nad ich smakiem!

d1zetuf

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zetuf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zetuf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj