Przypalony spód patelni. Wiemy, jak go wyczyścić

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Bez chemii i szorowania

Obraz
© 123RF

Wydawać, by się mogło, ze ma nic prostszego niż wyczyszczenie patelni. Niestety często zapominamy umyć jej spód. Czarny i przypalony spód patelni to prawdziwa zmora prawie każdej pani domu. Skąd się biorą takie zabrudzenia? Patelnia ma kontakt z brudnymi palnikami i rusztem patelni. Na szczęście są proste domowe sposoby na to, by nasze patelnie wyglądały jak nowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Soda oczyszczona

Obraz
© 123RF

Łatwą i tanią metodą będzie użycie sody oczyszczonej oraz wody utlenionej. Do miseczki wystarczy przełożyć 6 łyżek sody oczyszczonej, a następnie zalać ją ¼ szklanki wody utlenionej. Po wymieszaniu pastę należy nałożyć na spód patelni, zostawić na około 10 minut i dokładnie spłukać. Następnie powinniśmy umyć patelnię i wytrzeć ją do sucha.

/ 4Kwasek cytrynowy

Obraz
© Adobe Stock

Równie dobrym i niedrogim sposobem jest przygotowanie specjalnego roztworu z kwasku cytrynowego. Wystarczy rozpuścić w wodzie 1 łyżeczkę kwasku, a następnie doprowadzić wodę do wrzenia. Patelnię możemy włożyć do gotowej mieszanki. Najlepszy efekt osiągniemy, jeżeli zostawimy ją w roztworze na kilka godzin.

/ 4Ocet

Obraz
© Adobe Stock

Skuteczna jest także metoda z octem. Gorącą wodę wylewamy na patelnię, a następnie polewamy ją 4 łyżkami octu i odkładamy na kilka minut. Potem dodajemy 2 łyżki sody oczyszczonej i dokładnie czyścimy gąbką przypalone miejsca.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki