Przypalony spód patelni. Wiemy, jak go wyczyścić

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Bez chemii i szorowania

Obraz
© 123RF

Wydawać, by się mogło, ze ma nic prostszego niż wyczyszczenie patelni. Niestety często zapominamy umyć jej spód. Czarny i przypalony spód patelni to prawdziwa zmora prawie każdej pani domu. Skąd się biorą takie zabrudzenia? Patelnia ma kontakt z brudnymi palnikami i rusztem patelni. Na szczęście są proste domowe sposoby na to, by nasze patelnie wyglądały jak nowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Soda oczyszczona

Obraz
© 123RF

Łatwą i tanią metodą będzie użycie sody oczyszczonej oraz wody utlenionej. Do miseczki wystarczy przełożyć 6 łyżek sody oczyszczonej, a następnie zalać ją ¼ szklanki wody utlenionej. Po wymieszaniu pastę należy nałożyć na spód patelni, zostawić na około 10 minut i dokładnie spłukać. Następnie powinniśmy umyć patelnię i wytrzeć ją do sucha.

/ 4Kwasek cytrynowy

Obraz
© Adobe Stock

Równie dobrym i niedrogim sposobem jest przygotowanie specjalnego roztworu z kwasku cytrynowego. Wystarczy rozpuścić w wodzie 1 łyżeczkę kwasku, a następnie doprowadzić wodę do wrzenia. Patelnię możemy włożyć do gotowej mieszanki. Najlepszy efekt osiągniemy, jeżeli zostawimy ją w roztworze na kilka godzin.

/ 4Ocet

Obraz
© Adobe Stock

Skuteczna jest także metoda z octem. Gorącą wodę wylewamy na patelnię, a następnie polewamy ją 4 łyżkami octu i odkładamy na kilka minut. Potem dodajemy 2 łyżki sody oczyszczonej i dokładnie czyścimy gąbką przypalone miejsca.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień