Przypalony spód patelni. Wiemy, jak go wyczyścić

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Bez chemii i szorowania

Obraz
© 123RF

Wydawać, by się mogło, ze ma nic prostszego niż wyczyszczenie patelni. Niestety często zapominamy umyć jej spód. Czarny i przypalony spód patelni to prawdziwa zmora prawie każdej pani domu. Skąd się biorą takie zabrudzenia? Patelnia ma kontakt z brudnymi palnikami i rusztem patelni. Na szczęście są proste domowe sposoby na to, by nasze patelnie wyglądały jak nowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Soda oczyszczona

Obraz
© 123RF

Łatwą i tanią metodą będzie użycie sody oczyszczonej oraz wody utlenionej. Do miseczki wystarczy przełożyć 6 łyżek sody oczyszczonej, a następnie zalać ją ¼ szklanki wody utlenionej. Po wymieszaniu pastę należy nałożyć na spód patelni, zostawić na około 10 minut i dokładnie spłukać. Następnie powinniśmy umyć patelnię i wytrzeć ją do sucha.

/ 4Kwasek cytrynowy

Obraz
© Adobe Stock

Równie dobrym i niedrogim sposobem jest przygotowanie specjalnego roztworu z kwasku cytrynowego. Wystarczy rozpuścić w wodzie 1 łyżeczkę kwasku, a następnie doprowadzić wodę do wrzenia. Patelnię możemy włożyć do gotowej mieszanki. Najlepszy efekt osiągniemy, jeżeli zostawimy ją w roztworze na kilka godzin.

/ 4Ocet

Obraz
© Adobe Stock

Skuteczna jest także metoda z octem. Gorącą wodę wylewamy na patelnię, a następnie polewamy ją 4 łyżkami octu i odkładamy na kilka minut. Potem dodajemy 2 łyżki sody oczyszczonej i dokładnie czyścimy gąbką przypalone miejsca.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości