Bez chemii i szorowania
Wydawać, by się mogło, ze ma nic prostszego niż wyczyszczenie patelni. Niestety często zapominamy umyć jej spód. Czarny i przypalony spód patelni to prawdziwa zmora prawie każdej pani domu. Skąd się biorą takie zabrudzenia? Patelnia ma kontakt z brudnymi palnikami i rusztem patelni. Na szczęście są proste domowe sposoby na to, by nasze patelnie wyglądały jak nowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Soda oczyszczona
Łatwą i tanią metodą będzie użycie sody oczyszczonej oraz wody utlenionej. Do miseczki wystarczy przełożyć 6 łyżek sody oczyszczonej, a następnie zalać ją ¼ szklanki wody utlenionej. Po wymieszaniu pastę należy nałożyć na spód patelni, zostawić na około 10 minut i dokładnie spłukać. Następnie powinniśmy umyć patelnię i wytrzeć ją do sucha.
Kwasek cytrynowy
Równie dobrym i niedrogim sposobem jest przygotowanie specjalnego roztworu z kwasku cytrynowego. Wystarczy rozpuścić w wodzie 1 łyżeczkę kwasku, a następnie doprowadzić wodę do wrzenia. Patelnię możemy włożyć do gotowej mieszanki. Najlepszy efekt osiągniemy, jeżeli zostawimy ją w roztworze na kilka godzin.
Ocet
Skuteczna jest także metoda z octem. Gorącą wodę wylewamy na patelnię, a następnie polewamy ją 4 łyżkami octu i odkładamy na kilka minut. Potem dodajemy 2 łyżki sody oczyszczonej i dokładnie czyścimy gąbką przypalone miejsca.