WAŻNE
TERAZ

Rozlosowano grupy mistrzostw świata. Oto możliwi rywale Polski

Nigella Lawson i jej ulubiony sernik. Ten przepis dostała od swojej babci

Nigelli Lawson chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. To niekwestionowana królowa kuchni. Programy z jej udziałem biją rekordy popularności, również nad Wisłą, a każda jej książka natychmiast staje się bestsellerem. Nic dziwnego, Nigella to nie tylko doskonała kucharka i osobowość telewizyjna, ale również wyjątkowo piękna kobieta.

Nigella LawsonNigella Lawson zdradziła przepis na sernik swojej babci
Źródło zdjęć: © AKPA
Katarzyna Gileta

Na Instagramie Nigellę Lawson obserwuje blisko 2,5 mln fanów. Gwiazda chętnie dzieli się kadrami zza kulis swoich programów i przepisami na ulubione dania. Na ich widok dosłownie cieknie ślinka. Tym razem Nigella zdradziła przepis na wyjątkowy sernik. "Mój londyński sernik. Zrobiłam w życiu wiele serników, ale od tego się zaczęło, wspomnienie z kuchni mojej babci" - napisała pod zdjęciem. Chcecie przygotować to ten wyjątkowy deser prosto z kuchni Nigelli? Oto przepis.

Sernik Nigelli Lawson - przepis

Składniki na sernik:

  • 150 gramów herbatników
  • 75 gramów masła (stopionego lub bardzo miękkiego)
  • 600 gramów serka śmietankowego
  • 150 gramów cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżki soku z cytryny

Polewa:

  • 145 mililitrów śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sernik - przygotowanie krok po kroku

  1. Herbatniki zmiksuj, dodaj masło i ponownie zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C).
  2. Delikatnie ubij ser śmietankowy, aż będzie gładki, a następnie dodaj cukier. Stopniowo dodawaj jajka i żółtka, a na koniec ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Postaw czajnik na.
  3. Zewnętrzną stronę schłodzonej formy owiń dokładnie mocną folią spożywczą, tak, aby przykryła dno i boki. Chroni to sernik przed wodą podczas pieczenia w kąpieli wodnej.
  4. Na schłodzony spód delikatnie wyłóż masę serową. wstaw formę z sernikiem, do większego naczynia (brytfanny), następnie wlej do niego gorącą wodę. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z ciastem.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut. Po upieczeniu sernik powinien być zastygły, ale nie sztywny.
  6. Wymieszaj śmietanę, cukier i wanilię. Polej sernik i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
  7. Wyjmij brytfannę osrożnie z piekarnika, a następnie wyjmij foremkę, rozpakuj ją i odstaw do ostygnięcia.
  8. Po całkowitym ostygnięciu wstaw do lodówki, wyjmując 20 minut przed jedzeniem. Aby pokroić sernik, zanuż nóż w gorącej wodzie.

Jak wybrać twaróg na sernik?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀