Trwa ładowanie...

Nigella Lawson i jej ulubiony sernik. Ten przepis dostała od swojej babci

Nigelli Lawson chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. To niekwestionowana królowa kuchni. Programy z jej udziałem biją rekordy popularności, również nad Wisłą, a każda jej książka natychmiast staje się bestsellerem. Nic dziwnego, Nigella to nie tylko doskonała kucharka i osobowość telewizyjna, ale również wyjątkowo piękna kobieta.

Nigella Lawson zdradziła przepis na sernik swojej babciNigella Lawson zdradziła przepis na sernik swojej babciŹródło: AKPA
d2iu9mv
d2iu9mv

Na Instagramie Nigellę Lawson obserwuje blisko 2,5 mln fanów. Gwiazda chętnie dzieli się kadrami zza kulis swoich programów i przepisami na ulubione dania. Na ich widok dosłownie cieknie ślinka. Tym razem Nigella zdradziła przepis na wyjątkowy sernik. "Mój londyński sernik. Zrobiłam w życiu wiele serników, ale od tego się zaczęło, wspomnienie z kuchni mojej babci" - napisała pod zdjęciem. Chcecie przygotować to ten wyjątkowy deser prosto z kuchni Nigelli? Oto przepis.

Sernik Nigelli Lawson - przepis

Składniki na sernik:

  • 150 gramów herbatników
  • 75 gramów masła (stopionego lub bardzo miękkiego)
  • 600 gramów serka śmietankowego
  • 150 gramów cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżki soku z cytryny

Polewa:

  • 145 mililitrów śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sernik - przygotowanie krok po kroku

  1. Herbatniki zmiksuj, dodaj masło i ponownie zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C).
  2. Delikatnie ubij ser śmietankowy, aż będzie gładki, a następnie dodaj cukier. Stopniowo dodawaj jajka i żółtka, a na koniec ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Postaw czajnik na.
  3. Zewnętrzną stronę schłodzonej formy owiń dokładnie mocną folią spożywczą, tak, aby przykryła dno i boki. Chroni to sernik przed wodą podczas pieczenia w kąpieli wodnej.
  4. Na schłodzony spód delikatnie wyłóż masę serową. wstaw formę z sernikiem, do większego naczynia (brytfanny), następnie wlej do niego gorącą wodę. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z ciastem.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut. Po upieczeniu sernik powinien być zastygły, ale nie sztywny.
  6. Wymieszaj śmietanę, cukier i wanilię. Polej sernik i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
  7. Wyjmij brytfannę osrożnie z piekarnika, a następnie wyjmij foremkę, rozpakuj ją i odstaw do ostygnięcia.
  8. Po całkowitym ostygnięciu wstaw do lodówki, wyjmując 20 minut przed jedzeniem. Aby pokroić sernik, zanuż nóż w gorącej wodzie.

Jak wybrać twaróg na sernik?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2iu9mv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2iu9mv
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj