Nigella Lawson i jej ulubiony sernik. Ten przepis dostała od swojej babci

Nigelli Lawson chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. To niekwestionowana królowa kuchni. Programy z jej udziałem biją rekordy popularności, również nad Wisłą, a każda jej książka natychmiast staje się bestsellerem. Nic dziwnego, Nigella to nie tylko doskonała kucharka i osobowość telewizyjna, ale również wyjątkowo piękna kobieta.

Nigella LawsonNigella Lawson zdradziła przepis na sernik swojej babci
Źródło zdjęć: © AKPA
Katarzyna Gileta

Na Instagramie Nigellę Lawson obserwuje blisko 2,5 mln fanów. Gwiazda chętnie dzieli się kadrami zza kulis swoich programów i przepisami na ulubione dania. Na ich widok dosłownie cieknie ślinka. Tym razem Nigella zdradziła przepis na wyjątkowy sernik. "Mój londyński sernik. Zrobiłam w życiu wiele serników, ale od tego się zaczęło, wspomnienie z kuchni mojej babci" - napisała pod zdjęciem. Chcecie przygotować to ten wyjątkowy deser prosto z kuchni Nigelli? Oto przepis.

Sernik Nigelli Lawson - przepis

Składniki na sernik:

  • 150 gramów herbatników
  • 75 gramów masła (stopionego lub bardzo miękkiego)
  • 600 gramów serka śmietankowego
  • 150 gramów cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżki soku z cytryny

Polewa:

  • 145 mililitrów śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sernik - przygotowanie krok po kroku

  1. Herbatniki zmiksuj, dodaj masło i ponownie zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C).
  2. Delikatnie ubij ser śmietankowy, aż będzie gładki, a następnie dodaj cukier. Stopniowo dodawaj jajka i żółtka, a na koniec ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Postaw czajnik na.
  3. Zewnętrzną stronę schłodzonej formy owiń dokładnie mocną folią spożywczą, tak, aby przykryła dno i boki. Chroni to sernik przed wodą podczas pieczenia w kąpieli wodnej.
  4. Na schłodzony spód delikatnie wyłóż masę serową. wstaw formę z sernikiem, do większego naczynia (brytfanny), następnie wlej do niego gorącą wodę. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z ciastem.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut. Po upieczeniu sernik powinien być zastygły, ale nie sztywny.
  6. Wymieszaj śmietanę, cukier i wanilię. Polej sernik i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
  7. Wyjmij brytfannę osrożnie z piekarnika, a następnie wyjmij foremkę, rozpakuj ją i odstaw do ostygnięcia.
  8. Po całkowitym ostygnięciu wstaw do lodówki, wyjmując 20 minut przed jedzeniem. Aby pokroić sernik, zanuż nóż w gorącej wodzie.

Jak wybrać twaróg na sernik?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu