Nigella Lawson i jej ulubiony sernik. Ten przepis dostała od swojej babci
Nigelli Lawson chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. To niekwestionowana królowa kuchni. Programy z jej udziałem biją rekordy popularności, również nad Wisłą, a każda jej książka natychmiast staje się bestsellerem. Nic dziwnego, Nigella to nie tylko doskonała kucharka i osobowość telewizyjna, ale również wyjątkowo piękna kobieta.
Na Instagramie Nigellę Lawson obserwuje blisko 2,5 mln fanów. Gwiazda chętnie dzieli się kadrami zza kulis swoich programów i przepisami na ulubione dania. Na ich widok dosłownie cieknie ślinka. Tym razem Nigella zdradziła przepis na wyjątkowy sernik. "Mój londyński sernik. Zrobiłam w życiu wiele serników, ale od tego się zaczęło, wspomnienie z kuchni mojej babci" - napisała pod zdjęciem. Chcecie przygotować to ten wyjątkowy deser prosto z kuchni Nigelli? Oto przepis.
Sernik Nigelli Lawson - przepis
Składniki na sernik:
- 150 gramów herbatników
- 75 gramów masła (stopionego lub bardzo miękkiego)
- 600 gramów serka śmietankowego
- 150 gramów cukru pudru
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- 1 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżki soku z cytryny
Polewa:
- 145 mililitrów śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sernik - przygotowanie krok po kroku
- Herbatniki zmiksuj, dodaj masło i ponownie zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C).
- Delikatnie ubij ser śmietankowy, aż będzie gładki, a następnie dodaj cukier. Stopniowo dodawaj jajka i żółtka, a na koniec ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Postaw czajnik na.
- Zewnętrzną stronę schłodzonej formy owiń dokładnie mocną folią spożywczą, tak, aby przykryła dno i boki. Chroni to sernik przed wodą podczas pieczenia w kąpieli wodnej.
- Na schłodzony spód delikatnie wyłóż masę serową. wstaw formę z sernikiem, do większego naczynia (brytfanny), następnie wlej do niego gorącą wodę. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z ciastem.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut. Po upieczeniu sernik powinien być zastygły, ale nie sztywny.
- Wymieszaj śmietanę, cukier i wanilię. Polej sernik i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Wyjmij brytfannę osrożnie z piekarnika, a następnie wyjmij foremkę, rozpakuj ją i odstaw do ostygnięcia.
- Po całkowitym ostygnięciu wstaw do lodówki, wyjmując 20 minut przed jedzeniem. Aby pokroić sernik, zanuż nóż w gorącej wodzie.
Trwa ładowanie wpisu: instagram