Jadalny bukiet. Kwiaty na śniadanie, obiad i kolację
Wszystkie kwiaty są piękne. Uroda i zapach to jednak niejedyne wartości wielu gatunków kwitnących roślin. Aby się o tym przekonać, wystarczy zamiast do wazonu, włożyć je do garnka albo prosto na talerz. W naszych ogródkach, na łąkach i polach rośnie bowiem mnóstwo jadalnych kwiatów, które dostarczą nam ciekawego aromatu i wielu cennych składników odżywczych.
Kwiaty zawierają białka, cukry, witaminy, sole mineralne i mnóstwo karotenu. Są idealnym składnikiem każdej diety, bo ich kaloryczność jest znikoma. Nadają smak sałatkom i napojom, są też pięknym dodatkiem do wielu innych dań. Warto więc włączyć je do codziennej diety. A trudno o lepszy na to moment niż pełnia lata.
Zanim jednak zaczniemy gotować kwitnące posiłki, musimy się dowiedzieć, które z rosnących w Polsce kwiaty są jadalne. Lista jest bardzo długa. Znajdują się na niej stokrotki, bratki i mniszek lekarski, czyli pospolity mlecz. Jadalne są też kwiaty drzew owocowych: jabłoni, gruszy, śliwy czy czereśni. Ogórecznik, nagietek, goździki, czarny bez, nasturcja, róża, jaśmin i szałwia to kolejne gatunki na liście. Jadalne jest również wiele kwiatów naszych warzyw: marchewki, pietruszki, dyni, cukinii, buraków czy ogórków. Rośliny, których kwiaty możemy jeść, kwitną od wiosny do jesieni. Sezon jest więc bardzo długi.
Zobacz też: Właściwości papierówek
Wystrzegajmy się jedzenia kwiatów roślin psiankowatych: papryki, ziemniaków czy pomidorów. Są trujące. Szkodliwych jest również wiele kwiatów ogrodowych. Dlatego jak z grzybami - zawsze najpierw upewnijmy się czy dana roślina jest na pewno jadalna. Zbierając kwiaty, sięgajmy tylko po te, które rosną w bezpiecznych, niezanieczyszczonych miejscach, daleko od dróg czy miejsc, które mogą być pryskane środkami chemicznymi.
W kuchni wykorzystujemy kwiaty przede wszystkim jako składnik sałatek. Nadają daniu nie tylko piękny wygląd, ale także wyjątkowy smak. Nasturcja jest dość ostra i ma bardzo wyrazisty aromat, warto ją więc łączyć z produktami o delikatnym smaku. Z kolei lekko gorzkawe kwiaty mniszka lekarskiego idealnie współgrają np. z sałatą lodową czy rukolą. Piękne, małe i niebieskie kwiaty ogórecznika smakują dosłownie jak ogórki i są znakomitym dodatkiem do sałatki pomidorowej.
Nie tylko do sałatek
Nie ograniczajmy się jednak wyłącznie do sałatek. Z kwiatów możemy przygotować wiele wspaniałych przetworów. Najbardziej znane są te z kwiatów róży. Konfitura czy sok z płatków tego dzikiej róży to wspaniały dodatek do deserów czy herbaty. Aby konfitura miała prawdziwe różany zapach, warto do jej przygotowania wykorzystać jedynie kwiaty, wodę i cukier. Inne dodatki są kompletnie niepotrzebne.
Znakomitą konfiturę, bardzo popularną (i drogą!) we Francji zrobimy z kwiatów jaśminu. Wszyscy chyba kojarzymy odurzający zapach kwiatów tego krzewu, szczególnie mocno wyczuwalny wieczorem. Taki właśnie zapach będzie miała konfitura.
Wykorzystując w kuchni jaśmin, pamiętajmy jednak, że w większych ilościach, ten biały kwiat może działać drażniąco na żołądek. Ograniczmy się więc do niewielkich porcji.
Niektóre kwiaty możemy smażyć w cieście. Wielkie białe baldachy czarnego bzu nadają się do tego idealnie. Wystarczy zrobić gęste ciasto naleśnikowe, zanurzyć baldach trzymając go za szypułkę i usmażyć na patelni. W cieście powinny zostać same kwiatki, łodyżka sama odejdzie. Bzowe placki znakomicie smakują z cukrem pudrem lub z jogurtem.
Obłędnie smakują kruche ciasteczka z dodatkiem kwiatów lawendy. Mają one nie tylko lawendowy zapach, ale także smakują latem. Kwiaty szałwii i mięty to z kolei świetny dodatek do deserów owocowych – nadają im bardziej wyrazisty smak i przyjemnie przełamują owocową słodycz. Także do popularnych muffinek, warto dodać letniego aromatu. Fiołki czy bratki pięknie zabarwią ciastko i nadadzą mu subtelny kwiatowy zapach.
Kwiatowa lemoniada
Nie zapominajmy także o kwiatowych napojach. Lemoniada z dodatkiem kwiatów stokrotek jest nie tylko smaczniejsza, ale również bardziej orzeźwia. Coraz częściej spotykany w naszych ogrodach jest hibiskus. Kwiaty tego krzewu są ogromne i od lat używane są jako podstawa ziołowej herbaty. Wystarczy zebrać kwiaty, wysuszyć i używać tak, jak zwyczajną herbatę. Z czarnego bzu z kolei przygotujemy doskonały sok lub lekkie wino.
Sposobów na wykorzystanie kwiatów w kuchni jest oczywiście znacznie więcej. Warto więc eksperymentować. Pamiętajmy tylko przed posiłkiem upewnić się, że kwiaty, które chcemy zaserwować, na pewno są jadalne!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl