Jadalne bukiety nie tylko na Dzień Kobiet
Goździki, tulipany, róże - to najpopularniejsze kwiaty, którymi zostanie obdarowana niejedna kobieta z okazji 8 marca. Często kupowane na ostatnią chwilę nie zawsze w pełni oddają wyrazy uznania dla pań. Oryginalnym i smacznym pomysłem będzie przygotowanie jadalnych bukietów.
Bukiet tulipanów
Goździki, tulipany, róże - to najpopularniejsze kwiaty, którymi z okazji 8 marca zostanie obdarowana niejedna kobieta. Często kupowane na ostatnią chwilę, nie zawsze w pełni oddają wyrazy uznania dla pań. Bardziej oryginalnym, a zarazem smacznym pomysłem będzie przygotowanie jadalnych bukietów.
Świetną propozycją są tulipany z pomidorków koktajlowych lub śliwkowych. Wystarczy lekko naciąć warzywa, wydrążyć miąższ i pomieszać go z doprawionym solą i pieprzem twarożkiem. Następnie takim farszem wypełnić pomidorki, dodać zieloną cebulkę lub szczypiorek jako łodygi i gotowe. Ale to tylko jeden z ciekawych kwiatków do zjedzenia.
Róże z jabłek
Składniki: 2 jabłka, sok z połowy cytryny, 3 łyżki dżemu/musu brzoskwiniowego, 3 łyżki wody, 1 płat ciasta francuskiego, mąka do podsypywania, cynamon dla smaku, cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie: jabłka umyć, nie obierać. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki, które należy zanurzyć w miseczce z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody, a następnie podgrzać minutę w mikrofalówce. Dżem wymieszać z pozostałą wodą oraz cynamonem, a następnie podgrzać ok. 30 sekund. W tym czasie odcedzić jabłka i pokroić plasterki na pół, aby otrzymać półokręgi. Na blat lub stolnicę wysypać mąkę, rozwinąć i rozwałkować ciasto, a następnie podzielić je na sześć pasków. Na każdy nałożyć dżem lub mus. Dodać przygotowane wcześniej plasterki jabłek - układając wzdłuż jednego z dłuższych boków każdego płata ciasta, zaokrągloną częścią bliżej brzegu. Ciasto powoli zwijać, tworząc różyczki. Układać w formie do muffinków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C. Piec około 30-35 minut. Gotowe przestudzić i posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Buraczki jak kwiatki
Składniki: kilka średniej wielkości buraków, zielenina.
Przygotowanie: buraki ugotować w wodzie lub upiec w foli aluminiowej. Usunąć skórkę, a następnie ścinać dookoła po kawałku. Uzyskane paski marynować w małej ilości octu ryżowego, oleju i konfitury różanej. Odsączone zwijać w kwiatki, układać na talerzu. Można zabezpieczyć patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczkami. Przybrać zieleniną.
Sałatka owocowa prosto z sadu
Składniki: spore jabłka, owoce (kiwi, banany, owoce jagodowe), rodzynki, płynny miód.
Przygotowanie: odciąć górną część jabłek, wydrążyć środek, usuwając gniazda nasienne. Resztę miąższu pokroić w kostkę i wraz z innymi owocami pokrojonymi na mniejsze kawałki nafaszerować "miseczki". Dodać rodzynki i polać miodem. Z górnych części jabłka wyciąć kwiatki (przyda się do tego mały nożyk lub specjalny do carvingu), które należy wbić za pomocą patyczka do szaszłyków w gotowy deser.
Lody na truskawkowym kwiecie
Składniki: ulubione lody, truskawki, cukier puder, listki świeżej mięty do przybrania.
Przygotowanie: truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki lub plasterki. Ułożyć na talerzu tworząc słoneczko-kwiatek. Sporą gałkę lodów umieścić pośrodku. Dodać miętę i oprószyć przesianym przez drobne sitko cukrem pudrem.
Kwiatek z pianką
A na koniec pewniak dla fanów kawy i małych, ale pomysłowych gestów. Spienione mleko, np. na latte to doskonałe płótno do namalowania kwiatków lub prezentacji wzorków ze specjalnych nakładek. Kakao dodatkowo wzbogaci smak napoju i wywoła uśmiech na twarzy obdarowanej osoby.
mp/WP Kuchnia