Jadalne bukiety nie tylko na Dzień Kobiet

Goździki, tulipany, róże - to najpopularniejsze kwiaty, którymi zostanie obdarowana niejedna kobieta z okazji 8 marca. Często kupowane na ostatnią chwilę nie zawsze w pełni oddają wyrazy uznania dla pań. Oryginalnym i smacznym pomysłem będzie przygotowanie jadalnych bukietów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Bukiet tulipanów

Obraz
© 123RF.COM

Goździki, tulipany, róże - to najpopularniejsze kwiaty, którymi z okazji 8 marca zostanie obdarowana niejedna kobieta. Często kupowane na ostatnią chwilę, nie zawsze w pełni oddają wyrazy uznania dla pań. Bardziej oryginalnym, a zarazem smacznym pomysłem będzie przygotowanie jadalnych bukietów.

Świetną propozycją są tulipany z pomidorków koktajlowych lub śliwkowych. Wystarczy lekko naciąć warzywa, wydrążyć miąższ i pomieszać go z doprawionym solą i pieprzem twarożkiem. Następnie takim farszem wypełnić pomidorki, dodać zieloną cebulkę lub szczypiorek jako łodygi i gotowe. Ale to tylko jeden z ciekawych kwiatków do zjedzenia.

/ 6Róże z jabłek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 jabłka, sok z połowy cytryny, 3 łyżki dżemu/musu brzoskwiniowego, 3 łyżki wody, 1 płat ciasta francuskiego, mąka do podsypywania, cynamon dla smaku, cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie: jabłka umyć, nie obierać. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki, które należy zanurzyć w miseczce z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody, a następnie podgrzać minutę w mikrofalówce. Dżem wymieszać z pozostałą wodą oraz cynamonem, a następnie podgrzać ok. 30 sekund. W tym czasie odcedzić jabłka i pokroić plasterki na pół, aby otrzymać półokręgi. Na blat lub stolnicę wysypać mąkę, rozwinąć i rozwałkować ciasto, a następnie podzielić je na sześć pasków. Na każdy nałożyć dżem lub mus. Dodać przygotowane wcześniej plasterki jabłek - układając wzdłuż jednego z dłuższych boków każdego płata ciasta, zaokrągloną częścią bliżej brzegu. Ciasto powoli zwijać, tworząc różyczki. Układać w formie do muffinków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C. Piec około 30-35 minut. Gotowe przestudzić i posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.

/ 6Buraczki jak kwiatki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka średniej wielkości buraków, zielenina.

Przygotowanie: buraki ugotować w wodzie lub upiec w foli aluminiowej. Usunąć skórkę, a następnie ścinać dookoła po kawałku. Uzyskane paski marynować w małej ilości octu ryżowego, oleju i konfitury różanej. Odsączone zwijać w kwiatki, układać na talerzu. Można zabezpieczyć patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczkami. Przybrać zieleniną.

/ 6Sałatka owocowa prosto z sadu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: spore jabłka, owoce (kiwi, banany, owoce jagodowe), rodzynki, płynny miód.

Przygotowanie: odciąć górną część jabłek, wydrążyć środek, usuwając gniazda nasienne. Resztę miąższu pokroić w kostkę i wraz z innymi owocami pokrojonymi na mniejsze kawałki nafaszerować "miseczki". Dodać rodzynki i polać miodem. Z górnych części jabłka wyciąć kwiatki (przyda się do tego mały nożyk lub specjalny do carvingu), które należy wbić za pomocą patyczka do szaszłyków w gotowy deser.

/ 6Lody na truskawkowym kwiecie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: ulubione lody, truskawki, cukier puder, listki świeżej mięty do przybrania.

Przygotowanie: truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki lub plasterki. Ułożyć na talerzu tworząc słoneczko-kwiatek. Sporą gałkę lodów umieścić pośrodku. Dodać miętę i oprószyć przesianym przez drobne sitko cukrem pudrem.

/ 6Kwiatek z pianką

Obraz
© 123RF.COM

A na koniec pewniak dla fanów kawy i małych, ale pomysłowych gestów. Spienione mleko, np. na latte to doskonałe płótno do namalowania kwiatków lub prezentacji wzorków ze specjalnych nakładek. Kakao dodatkowo wzbogaci smak napoju i wywoła uśmiech na twarzy obdarowanej osoby.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji