Jabłko – popularne odmiany, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy
Jabłka należą do jednych z najpopularniejszych owoców w Polsce, są bogate w składniki odżywcze, mają bardzo wiele odmian i liczne zastosowania w kuchni.
Jabłko – popularne odmiany
Można natknąć się na wiele odmian jabłek. Niektóre z nich, na przykład jabłka stołowe jonatan, linda i red wealthy, są słosko-kwasne w smaku i mają słodki aromat, mogą być stosowane dowolnie, zarówno do jedzenia na surowo, jako dodatek do ciast, różnych dań i przetworów. Do jedzenia na surowo najlepiej nadają się twarde, słodkie i soczyste odmiany jabłek deserowych, np. jonagold, delikates, ligol, rubin i golden delicious. Do produkcji przetworów, musów i ciast często wykorzystuje się kwaśne odmiany jabłek do obróbki termicznej: antonówkę i renetę.
Wśród znanych gatunków jabłek pochodzenia polskiego można wymienić należącą do jabłek stołowych odmianę delikates (zielono-żółte jabłka), deserowe, korzenne w smaku jabłka ligol, oraz papierówki, jasne, żółte lub jasnozielonkawe jabłka dobre do obróbki termicznej.
Jabłko – wartości odżywcze
Jabłka występują w wielu odmianach, a każda ma swój charakterystyczny smak i kolor. Jednak poza walorami smakowymi i estetycznymi jabłka są źródłem wielu składników odżywczych. Po pierwsze są bogate w pektyny i błonnik, których najwięcej można znaleźć w skórce. Wspomagają pracę jelit i oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Jabłka wspomagają odchudzanie, pomagają oczyszczać jelita i zapewniają uczucie sytości, dlatego są produktem pomocny w czasie diety. Mogą przeciwdziałać rozwijaniu się nowotworów przewodu pokarmowego. Dodatkowo jabłka obniżają poziom cholesterolu i pomagają regulować zawartość cukru we krwi. Jabłka zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się w organizmie i działają korzystnie na komórki skóry. W jabłkach można znaleźć witaminę C, K, witaminy z grupy B i liczne minerały, jak choćby potas i żelazo i magnez. Ułatwiają wchłanianie wapnia, co wpływa na wzmocnienie zębów, włosów i paznokci, a zawarte w jabłkach polifenole zapobiegają cukrzycy, problemom z układem krążenia, a także chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Co więcej, jabłka mogą być pomocne w odkwaszaniu organizmu.
Jabłko – zastosowanie
Jabłka można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście idealne do jedzenia na surowo, ale można je też zapiekać, gotować i suszyć, dodawać do owsianek, tart, placków i racuchów, sałatek, ryżu i dań mięsnych. Chipsy z suszonych jabłek stanowią smaczną i zdrową przekąskę. Jabłka to podstawa szarlotki i jabłecznika, a także składnik wielu innych ciast. Można je również dodawać do sosu słodko-kwaśnego, a dobry dodatkiem do obiadu jest surówka z jabłka i marchewki. Z jabłek powstają pyszne soki i napoje, również alkoholowe: wina, nalewki i cydr. Z jabłek produkuje się również ocet jabłkowy – nie powinny jednak sięgać po niego osoby z wrzodami.