Jabłko – popularne odmiany, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Jabłka należą do jednych z najpopularniejszych owoców w Polsce, są bogate w składniki odżywcze, mają bardzo wiele odmian i liczne zastosowania w kuchni.

Jabłko jest owocem o bogatej symbolice w kulturze chrześcijańskiej, ale pojawiaja się też w mitologii greckiej, rzymskiej, celtyckiej i nordyckiej
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marlena Kostyńska

Jabłko – popularne odmiany

Można natknąć się na wiele odmian jabłek. Niektóre z nich, na przykład jabłka stołowe jonatan, linda i red wealthy, są słosko-kwasne w smaku i mają słodki aromat, mogą być stosowane dowolnie, zarówno do jedzenia na surowo, jako dodatek do ciast, różnych dań i przetworów. Do jedzenia na surowo najlepiej nadają się twarde, słodkie i soczyste odmiany jabłek deserowych, np. jonagold, delikates, ligol, rubin i golden delicious. Do produkcji przetworów, musów i ciast często wykorzystuje się kwaśne odmiany jabłek do obróbki termicznej: antonówkę i renetę.

Wśród znanych gatunków jabłek pochodzenia polskiego można wymienić należącą do jabłek stołowych odmianę delikates (zielono-żółte jabłka), deserowe, korzenne w smaku jabłka ligol, oraz papierówki, jasne, żółte lub jasnozielonkawe jabłka dobre do obróbki termicznej.

Jabłko – wartości odżywcze

Jabłka występują w wielu odmianach, a każda ma swój charakterystyczny smak i kolor. Jednak poza walorami smakowymi i estetycznymi jabłka są źródłem wielu składników odżywczych. Po pierwsze są bogate w pektyny i błonnik, których najwięcej można znaleźć w skórce. Wspomagają pracę jelit i oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Jabłka wspomagają odchudzanie, pomagają oczyszczać jelita i zapewniają uczucie sytości, dlatego są produktem pomocny w czasie diety. Mogą przeciwdziałać rozwijaniu się nowotworów przewodu pokarmowego. Dodatkowo jabłka obniżają poziom cholesterolu i pomagają regulować zawartość cukru we krwi. Jabłka zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się w organizmie i działają korzystnie na komórki skóry. W jabłkach można znaleźć witaminę C, K, witaminy z grupy B i liczne minerały, jak choćby potas i żelazo i magnez. Ułatwiają wchłanianie wapnia, co wpływa na wzmocnienie zębów, włosów i paznokci, a zawarte w jabłkach polifenole zapobiegają cukrzycy, problemom z układem krążenia, a także chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Co więcej, jabłka mogą być pomocne w odkwaszaniu organizmu.

Jabłko – zastosowanie

Jabłka można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście idealne do jedzenia na surowo, ale można je też zapiekać, gotować i suszyć, dodawać do owsianek, tart, placków i racuchów, sałatek, ryżu i dań mięsnych. Chipsy z suszonych jabłek stanowią smaczną i zdrową przekąskę. Jabłka to podstawa szarlotki i jabłecznika, a także składnik wielu innych ciast. Można je również dodawać do sosu słodko-kwaśnego, a dobry dodatkiem do obiadu jest surówka z jabłka i marchewki. Z jabłek powstają pyszne soki i napoje, również alkoholowe: wina, nalewki i cydr. Z jabłek produkuje się również ocet jabłkowy – nie powinny jednak sięgać po niego osoby z wrzodami.

Jabłko – przepisy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć