Jabłko – popularne odmiany, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Jabłka należą do jednych z najpopularniejszych owoców w Polsce, są bogate w składniki odżywcze, mają bardzo wiele odmian i liczne zastosowania w kuchni.

Jabłko jest owocem o bogatej symbolice w kulturze chrześcijańskiej, ale pojawiaja się też w mitologii greckiej, rzymskiej, celtyckiej i nordyckiej
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marlena Kostyńska

Jabłko – popularne odmiany

Można natknąć się na wiele odmian jabłek. Niektóre z nich, na przykład jabłka stołowe jonatan, linda i red wealthy, są słosko-kwasne w smaku i mają słodki aromat, mogą być stosowane dowolnie, zarówno do jedzenia na surowo, jako dodatek do ciast, różnych dań i przetworów. Do jedzenia na surowo najlepiej nadają się twarde, słodkie i soczyste odmiany jabłek deserowych, np. jonagold, delikates, ligol, rubin i golden delicious. Do produkcji przetworów, musów i ciast często wykorzystuje się kwaśne odmiany jabłek do obróbki termicznej: antonówkę i renetę.

Wśród znanych gatunków jabłek pochodzenia polskiego można wymienić należącą do jabłek stołowych odmianę delikates (zielono-żółte jabłka), deserowe, korzenne w smaku jabłka ligol, oraz papierówki, jasne, żółte lub jasnozielonkawe jabłka dobre do obróbki termicznej.

Jabłko – wartości odżywcze

Jabłka występują w wielu odmianach, a każda ma swój charakterystyczny smak i kolor. Jednak poza walorami smakowymi i estetycznymi jabłka są źródłem wielu składników odżywczych. Po pierwsze są bogate w pektyny i błonnik, których najwięcej można znaleźć w skórce. Wspomagają pracę jelit i oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Jabłka wspomagają odchudzanie, pomagają oczyszczać jelita i zapewniają uczucie sytości, dlatego są produktem pomocny w czasie diety. Mogą przeciwdziałać rozwijaniu się nowotworów przewodu pokarmowego. Dodatkowo jabłka obniżają poziom cholesterolu i pomagają regulować zawartość cukru we krwi. Jabłka zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się w organizmie i działają korzystnie na komórki skóry. W jabłkach można znaleźć witaminę C, K, witaminy z grupy B i liczne minerały, jak choćby potas i żelazo i magnez. Ułatwiają wchłanianie wapnia, co wpływa na wzmocnienie zębów, włosów i paznokci, a zawarte w jabłkach polifenole zapobiegają cukrzycy, problemom z układem krążenia, a także chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Co więcej, jabłka mogą być pomocne w odkwaszaniu organizmu.

Jabłko – zastosowanie

Jabłka można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście idealne do jedzenia na surowo, ale można je też zapiekać, gotować i suszyć, dodawać do owsianek, tart, placków i racuchów, sałatek, ryżu i dań mięsnych. Chipsy z suszonych jabłek stanowią smaczną i zdrową przekąskę. Jabłka to podstawa szarlotki i jabłecznika, a także składnik wielu innych ciast. Można je również dodawać do sosu słodko-kwaśnego, a dobry dodatkiem do obiadu jest surówka z jabłka i marchewki. Z jabłek powstają pyszne soki i napoje, również alkoholowe: wina, nalewki i cydr. Z jabłek produkuje się również ocet jabłkowy – nie powinny jednak sięgać po niego osoby z wrzodami.

Jabłko – przepisy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇