Inne spojrzenie na sałatkę. Porcja tej sałatki wystarczy za cały obiad
Pożywna i fit
Podstawą każdej sałatki będą warzywa. Komponując danie, warto pamiętać o... kolorach jarzyn. Zielone warzywa zawierają mnóstwo kwasu foliowego oraz witamin A, C i E. Dzięki temu szpinak, sałata, szczypiorek czy zielona pietruszka zapobiegają anemii. Czerwone i pomarańczowe warzywa, jak pomidory, papryka, marchewka, dynia czy melon to z kolei źródło karotenu, który pomaga w zdrowym utrzymaniu skóry. Białe jarzyny – rzodkiewki, cebula, rzodkiew i rzepa – działają antybakteryjnie, a fioletowe, takie jak buraki czy bakłażan mają mnóstwo antocyjanów, które opóźniają proces starzenia. W sałatkach warto więc łączyć kilka rodzajów warzyw, by substancji odżywczych było w nich jak najwięcej. Większość z nich to także doskonałe źródło błonnika, który wspomaga przemianę materii.