Indycze żołądki w sosie koperkowym
Świetny obiad dla miłośników podrobów. Indycze żołądki suszone w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki i groszku. Gulasz możemy podać z ryżem albo kopytkami i surówką. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg żołądków z indyka
- 1 cebula
- 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- sól
Składniki na sos:
- ½ pęczka koperku
- 250 g mleka
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- 140 g śmietany 12 proc.
Przepis
- Żołądki myję, osuszam, kroję w plasterki. Przekładam do garnka i obgotowuję. Odlewam wodę i ponownie zalewam wodą, gotuję do miękkości.
- Cebule obieram, kroję drobno i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję groszek z marchewką, smażę przez dziesięć minut.
- Mleko gotuję razem z masłem i śmietaną w rondelku. Doprawiam pieprzem, solą i cukrem. Następnie dodaję drobno pokrojony koperek. Pięć minut gotuję i zagęszczam mąką.
- Żołądki odlewam, przekładam na większą patelnię, dodaję warzywa i wlewam sos, dwie minutki razem gotuję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl