Ile soli do małosolnych? Sekrety zalewy do ogórków małosolnych

W ogórkach małosolnych zachodzi ten sam proces, co w ogórkach kiszonych, a mimo to ich smak jest diametralnie różny. Małosolne kochają ci, którym w kiszonkach przeszkadza intensywnie kwaśny oraz zdecydowanie słony smak. Wiele osób zastanawia się jednak, jak wykonać zalewę do małosolnych, by wyszły idealne. W rzeczywistości to nic trudnego.

Przygotowanie ogórków małosolnychIle soli należy dodać do ogórków małosolnych?
Źródło zdjęć: © 123RF

Zalewa do ogórków małosolnych – ile wsypać soli?

Ci, którzy po raz pierwszy chcą zrobić ogórki małosolne, będą zaskoczeni. Składniki zalewy ogórków małosolnych są dokładnie takie same, jak składniki na ogórki kiszone. Co dokładnie powinno znaleźć się w zalewie? Duża ilość kopru, czosnek, kawałek chrzanu i oczywiście sól.

Proporcje soli są stałe i nie należy ich zmieniać pod żadnym pozorem – na 1 litr wody potrzeba dokładnie 1 łyżki (18 g) soli.

W czym zatem tkwi sekret ogórków małosolnych? To czas – krótka fermentacja (niekiedy wystarczą 24 godziny, by cieszyć się smakiem ogórków małosolnych) sprawia, że ogórki pozostają lekko słodkie, jędrne i chrupiące oraz są zdecydowanie mniej słone i charakterne niż ogórki kiszone.

Ogórki małosolne – o tym musisz pamiętać

Ogórki małosolne nie powinny przysporzyć żadnych trudności nawet tym, którzy zazwyczaj stronią od kiszenia. By jednak obyło się bez wpadek, trzeba zapamiętać kilka zasad.

  1. Od temperatury zalewy będzie zależeć, kiedy na twoim stole zagoszczą ogórki małosolne – w przypadku ciepłej, przekraczającej 40-50 stopni Celsjusza wody z solą, ogórki będą gotowe nawet po 24-48 godzinach.
  2. Ogórki powinny być w całości zakryte solanką, poza poziom wody nie mogą wystawać również dodatki, takie jak koper czy czosnek, bo ogórki się zepsują.
  3. Jeśli chcesz zatrzymać proces fermentacji, wstaw słoik z ogórkami do lodówki, w przeciwnym wypadku z biegiem czasu ogórki małosolne zamienią się w kiszone.
  4. Używaj odpowiedniej soli – wbrew pozorom sól morska czy himalajska nie sprawdzą się do kiszenia. Najlepsza jest sól kamienna, niejodowana i bez dodatku substancji przeciwzbrylających.
  5. Uważaj na dodatki – delikatny, słodki smak ogórków łatwo jest przyćmić, a tego nie chcemy. Nie dodawaj więc zbyt wiele czosnku, lepiej zrezygnuj z liści laurowych, ziela angielskiego czy gorczycy. Wyjątkiem są liście drzew owocowych – np. wiśni, które podkreślają smak kiszonek.
  6. Gliniane lub szklane naczynie to podstawa. Pamiętaj, by nie kisić w plastikowych czy metalowych pojemnikach lub słoikach, bo mogą wchodzić w reakcje z kwasem mlekowym.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟