Ile soli do małosolnych? Sekrety zalewy do ogórków małosolnych

W ogórkach małosolnych zachodzi ten sam proces, co w ogórkach kiszonych, a mimo to ich smak jest diametralnie różny. Małosolne kochają ci, którym w kiszonkach przeszkadza intensywnie kwaśny oraz zdecydowanie słony smak. Wiele osób zastanawia się jednak, jak wykonać zalewę do małosolnych, by wyszły idealne. W rzeczywistości to nic trudnego.

Przygotowanie ogórków małosolnychIle soli należy dodać do ogórków małosolnych?
Źródło zdjęć: © 123RF

Zalewa do ogórków małosolnych – ile wsypać soli?

Ci, którzy po raz pierwszy chcą zrobić ogórki małosolne, będą zaskoczeni. Składniki zalewy ogórków małosolnych są dokładnie takie same, jak składniki na ogórki kiszone. Co dokładnie powinno znaleźć się w zalewie? Duża ilość kopru, czosnek, kawałek chrzanu i oczywiście sól.

Proporcje soli są stałe i nie należy ich zmieniać pod żadnym pozorem – na 1 litr wody potrzeba dokładnie 1 łyżki (18 g) soli.

W czym zatem tkwi sekret ogórków małosolnych? To czas – krótka fermentacja (niekiedy wystarczą 24 godziny, by cieszyć się smakiem ogórków małosolnych) sprawia, że ogórki pozostają lekko słodkie, jędrne i chrupiące oraz są zdecydowanie mniej słone i charakterne niż ogórki kiszone.

Ogórki małosolne – o tym musisz pamiętać

Ogórki małosolne nie powinny przysporzyć żadnych trudności nawet tym, którzy zazwyczaj stronią od kiszenia. By jednak obyło się bez wpadek, trzeba zapamiętać kilka zasad.

  1. Od temperatury zalewy będzie zależeć, kiedy na twoim stole zagoszczą ogórki małosolne – w przypadku ciepłej, przekraczającej 40-50 stopni Celsjusza wody z solą, ogórki będą gotowe nawet po 24-48 godzinach.
  2. Ogórki powinny być w całości zakryte solanką, poza poziom wody nie mogą wystawać również dodatki, takie jak koper czy czosnek, bo ogórki się zepsują.
  3. Jeśli chcesz zatrzymać proces fermentacji, wstaw słoik z ogórkami do lodówki, w przeciwnym wypadku z biegiem czasu ogórki małosolne zamienią się w kiszone.
  4. Używaj odpowiedniej soli – wbrew pozorom sól morska czy himalajska nie sprawdzą się do kiszenia. Najlepsza jest sól kamienna, niejodowana i bez dodatku substancji przeciwzbrylających.
  5. Uważaj na dodatki – delikatny, słodki smak ogórków łatwo jest przyćmić, a tego nie chcemy. Nie dodawaj więc zbyt wiele czosnku, lepiej zrezygnuj z liści laurowych, ziela angielskiego czy gorczycy. Wyjątkiem są liście drzew owocowych – np. wiśni, które podkreślają smak kiszonek.
  6. Gliniane lub szklane naczynie to podstawa. Pamiętaj, by nie kisić w plastikowych czy metalowych pojemnikach lub słoikach, bo mogą wchodzić w reakcje z kwasem mlekowym.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥