Ile soli do małosolnych? Sekrety zalewy do ogórków małosolnych

W ogórkach małosolnych zachodzi ten sam proces, co w ogórkach kiszonych, a mimo to ich smak jest diametralnie różny. Małosolne kochają ci, którym w kiszonkach przeszkadza intensywnie kwaśny oraz zdecydowanie słony smak. Wiele osób zastanawia się jednak, jak wykonać zalewę do małosolnych, by wyszły idealne. W rzeczywistości to nic trudnego.

Przygotowanie ogórków małosolnychIle soli należy dodać do ogórków małosolnych?
Źródło zdjęć: © 123RF

Zalewa do ogórków małosolnych – ile wsypać soli?

Ci, którzy po raz pierwszy chcą zrobić ogórki małosolne, będą zaskoczeni. Składniki zalewy ogórków małosolnych są dokładnie takie same, jak składniki na ogórki kiszone. Co dokładnie powinno znaleźć się w zalewie? Duża ilość kopru, czosnek, kawałek chrzanu i oczywiście sól.

Proporcje soli są stałe i nie należy ich zmieniać pod żadnym pozorem – na 1 litr wody potrzeba dokładnie 1 łyżki (18 g) soli.

W czym zatem tkwi sekret ogórków małosolnych? To czas – krótka fermentacja (niekiedy wystarczą 24 godziny, by cieszyć się smakiem ogórków małosolnych) sprawia, że ogórki pozostają lekko słodkie, jędrne i chrupiące oraz są zdecydowanie mniej słone i charakterne niż ogórki kiszone.

Ogórki małosolne – o tym musisz pamiętać

Ogórki małosolne nie powinny przysporzyć żadnych trudności nawet tym, którzy zazwyczaj stronią od kiszenia. By jednak obyło się bez wpadek, trzeba zapamiętać kilka zasad.

  1. Od temperatury zalewy będzie zależeć, kiedy na twoim stole zagoszczą ogórki małosolne – w przypadku ciepłej, przekraczającej 40-50 stopni Celsjusza wody z solą, ogórki będą gotowe nawet po 24-48 godzinach.
  2. Ogórki powinny być w całości zakryte solanką, poza poziom wody nie mogą wystawać również dodatki, takie jak koper czy czosnek, bo ogórki się zepsują.
  3. Jeśli chcesz zatrzymać proces fermentacji, wstaw słoik z ogórkami do lodówki, w przeciwnym wypadku z biegiem czasu ogórki małosolne zamienią się w kiszone.
  4. Używaj odpowiedniej soli – wbrew pozorom sól morska czy himalajska nie sprawdzą się do kiszenia. Najlepsza jest sól kamienna, niejodowana i bez dodatku substancji przeciwzbrylających.
  5. Uważaj na dodatki – delikatny, słodki smak ogórków łatwo jest przyćmić, a tego nie chcemy. Nie dodawaj więc zbyt wiele czosnku, lepiej zrezygnuj z liści laurowych, ziela angielskiego czy gorczycy. Wyjątkiem są liście drzew owocowych – np. wiśni, które podkreślają smak kiszonek.
  6. Gliniane lub szklane naczynie to podstawa. Pamiętaj, by nie kisić w plastikowych czy metalowych pojemnikach lub słoikach, bo mogą wchodzić w reakcje z kwasem mlekowym.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam