Ile kalorii mają wigilijne potrawy?
W dni świąteczne kalorie nie tuczą?
Przy Wigilijnym stole nikt się kaloriami nie przejmuje. Obficie zastawiony stół, tradycja spróbowania dwunastu potraw oraz kuszące zapachy skłaniają nas do jedzenia zdecydowanie zbyt dużych porcji. Wiele polskich rodzin zasiada do stołu po uprzedniej wstrzemięźliwości od pokarmów - wtedy często nasze hamulce przestają działać. W okresie świątecznym w telewizji oraz w Internecie słyszymy oraz czytamy komunikaty, że wielu Polaków po świątecznym obżarstwie ląduje w szpitalu… O co tyle hałasu? Dlaczego nasze organizmy reagują tak gwałtownie na wigilijne potrawy, które w domyśle powinny przecież sprawiać jedynie przyjemność? Co sprawia, że w trakcie Świąt jesteśmy w stanie przytyć kilka kilogramów?
Kaloryczność wigilijnych potraw – ile jesteś w stanie zjeść?
Przeciętna kolacja wigilijna zawiera w sobie od 1000 do 2000 kalorii, co oznacza, iż wielu z nas w takcie jednej kolacji zjada równoważność całego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Często potrawy wigilijne (w tym karp) są smażone w głębokim oleju. Mając na uwadze, iż łyżka oleju zawiera około 100 kalorii możemy sobie jedynie wyobrazić jak bardzo kalorycznie jest to danie. Co to w praktyce oznacza? Twój organizm otrzymuje jednorazowo dużą ilość kalorii, co skutkuje ociężałością oraz kłopotami z układem trawiennym.
Co zrobić, aby jeść mniej w nadchodzące Święta?
Należy pamiętać, że święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas spożywania dużych ilości jedzenia oraz przyjmowania prezentów. W tym czasie warto skupić się na zacieśnianiu relacji rodzinnych, śpiewaniu kolęd, refleksji oraz… roztropnym spożywaniu posiłków. Można podejść do sprawy konstruktywnie w jeden prosty sposób: przygotowując tradycyjne potrawy w wersji „light”. Zamiast smażyć możemy poszczególne potrawy upiec lub ugotować. W sałatkach zamiast majonezu możemy zastosować jogurt naturalny i musztardę, do zup natomiast nie trzeba dodawać mąki ani śmietany. Możemy także ograniczyć do minimum przygotowanie słodyczy – w internecie odnajdziemy szeroką gamę ciast oraz słodkości, które nie sprawią, że przybędzie nam dodatkowych kilogramów: szarlotki z dodatkiem ksylitolu lub stewii zamiast cukru, zdrowy makowiec z rodzynkami i miodem oraz pyszne domowe sezamki to słodycze, które są bardzo zdrowe i nie odbiją się negatywnie na stanie naszego zdrowia.
Kilka przykładów kaloryczności poszczególnych potraw wigilijnych
Posłużmy się następującym przykładem: talerz zupy grzybowej z dodatkiem śmietany to około 100 kalorii. Dla porównania – kaloryczność tego samego talerza zupy, który nie będzie wzbogacony o śmietanę wyniesie około 30 kalorii. Około 100 gram karpia w wersji usmażonej będzie mieć około 200 kalorii, kaloryczność karpia przygotowanego w galarecie wyniesie około 100 kalorii. Takich przykładów można wymieniać wiele. Na podstawie jednej potrawy różnica może wydawać się niewielka. Mając na uwadze, że takich potraw na wigilijnym stole jest co najmniej 12 warto o tych różnicach pamiętać. Aby zmniejszyć podaż kalorii na stole wigilijnym możesz zadbać wcześniej o formę przygotowania swoich potraw. Większość z nas po świętach zamiast wypoczętego umysłu i ciała odczuwa sporą ociężałość oraz zmęczenie, co może być także skutkiem spożywania alkoholu. Aby nie być zmuszonym do detoksykacji po świętach zadbajmy o dobrą formę już na zakupach przedświątecznych poprzez świadome dobieranie produktów. Dbałość o odpowiedni dobór
produktów jest istotny szczególnie jeśli kolację Wigilijną będą spożywać osoby starsze oraz dzieci – warto zadbać o swoje oraz ich zdrowie.
Patrycja Gruszecka