Ile jajek może jeść osoba z wysokim poziomem cholesterolu?
Mam problemy z poziomem cholesterolu - waha się w granicach 210 - 240. Wszyscy odradzają mi jedzenie jajek, które bardzo lubię (szczególnie na twardo). Ile jajek mogę jeść tygodniowo?
Jaja już dawno odzyskały dobrą opinie i nie są uznawane za głównego sprawcę podwyższonego poziomu cholesterolu. Jaja są niskokaloryczne – średnia sztuka o wadze 60g to 84 kcal i są bogatym źródłem witaminy A, D, E i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, magnezu, potasu, wapnia, siarki, cynku i żelaza. W 100g żółtka jaja kurzego znajduje się aż 1062 mg cholesterolu, w jednym żółtku o wadze 20 g – 212 mg cholesterolu, lecz przed jego szkodliwym działaniem chroni nas lecytyna, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych. Więc do czasu uregulowania poziomu cholesterolu może Pani zjeść 1-2 jaj tygodniowo w dowolnej postaci, także jako składnik potraw.
Bardziej niż na ilość spożywanych jaj, proszę zwrócić uwagę na całość stosowanej diety. Być może Pani dotychczasowy sposób odżywiania nie jest właściwy i wymaga konsultacji z dietetykiem, który szczegółowo rozpisze plan diety.