IKEA udostępniła przepis na słynne klopsiki
Ikea zachwyciła fanów, dzieląc się przepisem na kultowe szwedzkie klopsiki. W ubiegłym miesiącu gigant meblowy tymczasowo zamknął wszystkie swoje sklepy stacjonarne jako środek zapobiegawczy przed trwającą pandemią koronawirusa.
Co prawda zakupy możemy zrobić online, jednak to nie to samo co wyprawa do IKEI, zwieńczona zjedzeniem obiadu w tamtejszej restauracji. Dlatego przedstawiciele sieci postanowili zrobić niespodziankę swoim klientom i udostępnili przepis na kultowe klopsiki kottbullar w sosie śmietanowym. Teraz każdy fan skandynawskiej kuchni może odtworzyć ten smak w domu.
- Wiemy, że wiele osób tęskni za naszymi klopsikami. Dla wszystkich, którzy szukają kuchennych inspiracji, postanowiliśmy opublikować nasz przepis na domowe klopsiki. Wszystkie składniki są łatwo dostępne! Pozostawanie w domu tak długo jest trudne, dlatego chcieliśmy dać naszym klientom trochę radości w tym czasie. Smacznego, bon apetit i smaklig måltid, jak to się mówi w Szwecji! - mówi w rozmowie z serwisem "Independent" Lorena Lourido, food manager IKEI.
Przepis został opublikowany na Twitterze. Swoją formą przypomina instrukcję składania mebli. Jak przygotować słynne klopsiki z IKEI? To proste!
Zobacz też: Köttbullar - mięsny przysmak ze Szwecji
Przepis na szwedzkie klopsiki
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 5 łyżek tłustego mleka
- sól i pieprz
Sos śmietanowy:
- odrobina oleju
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 150 ml wywaru z warzyw
- 150 ml wywaru wołowego
- 150 ml śmietany 36 proc.
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie: połącz mięso wołowe i wieprzowe i wymieszaj palcami, aby rozbić grudki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj. Dodaj mleko i dopraw dobrze solą i pieprzem. Uformuj mięsną masę w małe, okrągłe kulki. Przełóż na talerz i odłóż na 2 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, przełóż na patelnię klopsiki i smaż, aż staną się złocisto-brązowe. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piecz przez kolejne 30 minut.
Kultowy szwedzki sos śmietanowy: na patelni rozpuść 40 g masła. Dodaj 40 g mąki i mieszaj przez dwie minuty. Dodaj 150 ml wywaru z warzyw i 150 ml wywaru z wołowiny i kontynuuj mieszanie. Dodaj 150 ml śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj i pozwól sosowi zgęstnieć.
Klopsiki podawaj z ziemniaczanym puree. Smacznego!
Trwa ładowanie wpisu: twitter
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl