Trwa ładowanie...

IKEA udostępniła przepis na słynne klopsiki

Ikea zachwyciła fanów, dzieląc się przepisem na kultowe szwedzkie klopsiki. W ubiegłym miesiącu gigant meblowy tymczasowo zamknął wszystkie swoje sklepy stacjonarne jako środek zapobiegawczy przed trwającą pandemią koronawirusa.

IKEA udostępniła przepis na słynne klopsikiŹródło: Adobe Stock
d1b5xci
d1b5xci

Co prawda zakupy możemy zrobić online, jednak to nie to samo co wyprawa do IKEI, zwieńczona zjedzeniem obiadu w tamtejszej restauracji. Dlatego przedstawiciele sieci postanowili zrobić niespodziankę swoim klientom i udostępnili przepis na kultowe klopsiki kottbullar w sosie śmietanowym. Teraz każdy fan skandynawskiej kuchni może odtworzyć ten smak w domu.

- Wiemy, że wiele osób tęskni za naszymi klopsikami. Dla wszystkich, którzy szukają kuchennych inspiracji, postanowiliśmy opublikować nasz przepis na domowe klopsiki. Wszystkie składniki są łatwo dostępne! Pozostawanie w domu tak długo jest trudne, dlatego chcieliśmy dać naszym klientom trochę radości w tym czasie. Smacznego, bon apetit i smaklig måltid, jak to się mówi w Szwecji! - mówi w rozmowie z serwisem "Independent" Lorena Lourido, food manager IKEI.

Przepis został opublikowany na Twitterze. Swoją formą przypomina instrukcję składania mebli. Jak przygotować słynne klopsiki z IKEI? To proste!

Zobacz też: Köttbullar - mięsny przysmak ze Szwecji

Przepis na szwedzkie klopsiki

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek tłustego mleka
  • sól i pieprz

Sos śmietanowy:

  • odrobina oleju
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 150 ml wywaru z warzyw
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 150 ml śmietany 36 proc.
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie: połącz mięso wołowe i wieprzowe i wymieszaj palcami, aby rozbić grudki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj. Dodaj mleko i dopraw dobrze solą i pieprzem. Uformuj mięsną masę w małe, okrągłe kulki. Przełóż na talerz i odłóż na 2 godziny do lodówki.

d1b5xci

Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, przełóż na patelnię klopsiki i smaż, aż staną się złocisto-brązowe. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piecz przez kolejne 30 minut.

Kultowy szwedzki sos śmietanowy: na patelni rozpuść 40 g masła. Dodaj 40 g mąki i mieszaj przez dwie minuty. Dodaj 150 ml wywaru z warzyw i 150 ml wywaru z wołowiny i kontynuuj mieszanie. Dodaj 150 ml śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj i pozwól sosowi zgęstnieć.

Klopsiki podawaj z ziemniaczanym puree. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1b5xci
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1b5xci
Więcej tematów