Idealne połączenia
Dobrana para może iść przez całe życie pod rękę i nigdy nie będzie się ze sobą nudziła. Czasami sielankowy obraz zakłócić mogą nieciekawe przyprawy, jednak siła smaku dobranej pary powoduje, że zawsze wyjdą na prostą. Tak samo jak w życiu, jest też w kuchni. Idealnie dobrane duety stanowią klasykę i nigdy się nie nudzą
Wino i ser
Dobrana para może iść przez całe życie pod rękę i nigdy nie będzie się ze sobą nudziła. Czasami sielankowy obraz zakłócić mogą nieciekawe przyprawy, jednak siła smaku dobranej pary powoduje, że zawsze wyjdą na prostą. Tak samo jak w życiu, jest też w kuchni. Idealnie dobrane duety stanowią klasykę i nigdy się nie nudzą. Niemal każda kuchnia na świecie posiada potrawę, której podstawę stanowią dwa główne składniki. Reszta jest zbędna.
Wino i ser
Wino i ser mają wyjątkowo długą, wspólną historię, o której mowa była już w Odysei. Dobrze ze sobą współpracują i dobrze się razem starzeją. Jednak, aby smaki ze sobą współgrały, należy słuchać Francuzów, którzy powiadają, że ser może być największym przyjacielem lub największym wrogiem wina. Sery do wina należy dobierać tak, by te pierwsze nie zabijały ostrym smakiem bukietu tych drugich. Wtedy duet będzie idealny.
Tekst: ml/ese/kuchnia.wp.pl
Pomidory i mozarella
To idealne, lekkie danie na imprezę lub przystawka na romantyczną kolację. Pasuje na każdą okazję i na każdą porę dnia. Czerwone pomidory i białą mozzarellę połączono po raz pierwszy we Włoszech. Dziś danie podawane jest w eleganckich restauracjach i zwykłych barach niemal na całym świecie. Składniki zwykle krojone są w plastry i przekładane na zmianę. Ten idealny smak doprawiany bywa bazylią i oliwą z oliwek, choć wiele osób twierdzi, że są one zbędne.
Fish and chips
Ryba z chrupiącymi frytkami to narodowe danie w Wielkiej Brytanii. Ten duet jest tak samo popularny jak królowa i Beatlesi. Fish 'n' chips spróbować musi każdy, kto przybywa na Wyspy. Przez ponad sto lat nieodłącznym elementem dania była gazeta, w którą je zawijano. Dziś, głównie ze względów higienicznych, jest to zabronione. Zresztą nie byłoby to dobrze widziane, ponieważ danie z podrzędnych knajpek trafiło również na salony, do najlepszych restauracji.
Truskawki ze śmietaną
To typowo letni deser, na który wielu smakoszy czeka z utęsknieniem przez długie miesiące. Znamy go z dzieciństwa, robiły go przecież nasze mamy i babcie. Słodkie, pełne słońca truskawki można jeść solo, nawet prosto z krzaka. Ale dopiero w towarzystwie kremowej, bitej śmietany zyskują prawdziwie królewski smak. Jednak, by deser stał się rozkoszą, nie wystarczy zwykła, chuda śmietana. Musi to być śmietana co najmniej 30 proc., którą ubijamy na jednolitą masę.
Schabowy z kapustą
Chyba nikt nie jest w stanie określić dokładnie, kiedy zestaw ten pojawił się na naszych stołach. Pewne jest jednak to, że jest wielbiony. Szczególnie przez panów. Schabowy z kapustą kochają się prawdziwą miłością. Czasami dopuszczają na talerz ziemniaki, jednak wiele osób twierdzi, że i bez nich można się obyć. Każdy, kto hołduje tradycjom staropolskiej gościnności, powinien ten zestaw posiadać w domowej karcie dań.
Wódka i śledź
W polskiej tradycji ten drobny zestaw funkcjonuje od lat. Szczególnie czasy PRL rozpowszechniły modę na mało skomplikowany duet.
Dzisiaj moda wraca. Bary z klimatem z lat 70. pojawiają się w kolejnych miastach i cieszą się niesłabnącą popularnością. Bywają w nich nie tylko ci, którzy pamiętają stare, dobre czasy.
Piwo i chipsy
Gdy nie ma co postawić na stół, a goście zbliżają się do drzwi, duet w postaci piwa i chipsów wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Tak przynajmniej twierdzą panowie. Pracy z przygotowaniem poczęstunku niewiele, a radości cała masa. Można przy tym bez ubrudzenia się oglądać mecze i prowadzić swobodne konwersacje. A że to puste kalorie, które niemal od razu zamieniają się w tłuszcz na brzuchu? Kogo to obchodzi.
Tekst: ml/ese/kuchnia.wp.pl