Idealna na obiad i do kanapek. Przepis na pieczeń z mielonego mięsa
Pieczeń rzymska, czyli klops, to pieczeń z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw. Można ją przygotować w z jajkiem ugotowanym na twardo lu innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Bułeczki namoczyć w zimnej wodzie. Do mięsa wbić jajka, dodać odciśnięte bułeczki, czosnek i cebulę. Wlać kremówkę, przyprawić solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszać.
- Blachę wysmarować tłuszczem, rozłożyć na niej mięso. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić, obłożyć nimi mięso.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim pomidory.
- Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut. Po 20 minutach pieczenia przykryć pergaminem.
- Gotową pieczeń oprószyć oregano.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze