Idealna dieta na przednówku

Brak świeżych witamin, tłuste i kaloryczne jedzenie dały nam się na pewno we znaki. Koniecznie musimy odbudować naszą odporność i dostarczyć organizmowi dużej dawki energii. Żeby to osiągnąć musimy odświeżyć swoją dietę.

Obraz

/ 10Dodaj energii!

Obraz
© 123RF

Zima za oknem powoli mija, czas więc przygotować się do wiosny. Najważniejsze, to zadbać o zdrowie nadwątlone podczas długich, zimnych miesięcy. Brak świeżych witamin, tłuste i kaloryczne jedzenie dały nam się na pewno we znaki. Koniecznie musimy odbudować naszą odporność i dostarczyć organizmowi dużej dawki energii. Żeby to osiągnąć musimy odświeżyć swoją dietę. Co powinniśmy jeść na przedwiośniu? Sprawdźmy!

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Zioła

Obraz
© Thinkstock

Używajmy w kuchni jak najwięcej ziół, i to najlepiej świeżych, które pojawiają się już na targowiskach. Możemy też wyhodować je na parapecie - będziemy wówczas pewni, że nie są sztucznie "pędzone". Bazylia, majeranek, rozmaryn, kminek czy kolendra to zioła o intensywnym aromacie i smaku, wspomagające proces oczyszczenia organizmu po zimie. A oczyszczenie ciała to jedno z najważniejszych zadań na przednówku.

/ 10Kiełki

Obraz
© Thinkstock

Kiełkujące młode pędy soi, słonecznika, soczewicy, rzodkiewki, brokułu czy lucerny zawierają ogromną dawkę najcenniejszych makro- i mikroelementów, w tym niemal wszystkie witaminy, żelazo, magnez, potas i wapń. Kiełki są zdrowe o każdej porze roku, ale na wiosnę dostarczają nam komplet tego, czego potrzebujemy. Wystarczy tylko garść. Warto założyć hodowlę własnych kiełków w domu. To wcale nie jest takie trudne, a korzyści będą ogromne.

/ 10Nabiał

Obraz
© archiwum

Produkty nabiałowe są wyjątkowo ważne w przedwiosennej diecie. Mleko, sery, jogurty dostarczają wapnia, żelaza, fosforu i potasu, które dobrze wpływają na układ kostny i mięśniowy. Zawierają także dużo wartościowego, dobrze przyswajalnego białka, co pozwala na ograniczenie zakwaszającego organizm mięsa. Nabiał dostarcza także witamin z grupy B, które poprawiają nastrój oraz witaminy A, dzięki której mamy ładniejszą skórę i włosy - im wiosenna regeneracja także się przyda.

/ 10Zielone warzywa

Obraz
© Thinkstock

Chlorofil, zawarty głównie w zielonych warzywach takich jak: sałata, szpinak czy szczypiorek, pomaga oczyścić i odtruć organizm, eliminując toksyny i metale ciężkie. Pomaga też w usuwaniu wolnych rodników i zapobiega przedwczesnemu starzeniu. W okresie przedwiosennym wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik. Dlatego też korzystajmy zarówno z dostępnych nowalijek, jak i mrożonych zielonych warzyw. Jedzmy ich jak najwięcej.

/ 10Rośliny strączkowe

Obraz
© Thinkstock

Nasiona roślin strączkowych są bardzo odżywcze i w dodatku zawierają dobre tłuszcze. Są bogate w białka, skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), a także karoten i witaminy. Z kolei wysoka zawartość kwasu foliowego wspomaga powstawanie krwinek czerwonych, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Zamiast więc jeść na przedwiośniu mięso, zastąpmy je fasolą, grochem, ciecierzycą czy soczewicą.

/ 10Zboża i ziarna

Obraz
© 123RF

Pieczywo pełnoziarniste powinno stanowić jeden z podstawowych elementów naszej wczesnowiosennej diety. Ziarna zbóż pomagają oczyścić nasz układ pokarmowy, usuwają złogi, przyspieszają przemianę materii. Wiosną powinniśmy jeść jak najwięcej nasion słonecznika, sezamu, grubo mielonej mąki w postaci placków czy naleśników. W dodatku dobre pieczywo poprawia humor, uwalniając w naszych organizmach enzymy szczęścia.

/ 10Czosnek

Obraz
© Thinkstock

Czosnek to prawdziwa apteka. Zawiera związki bakteriobójcze, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, witaminy A, C, B, związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Zawarte w nim związki siarki mobilizują białe krwinki do obrony organizmu przed zarazkami, co jest szczególnie ważne w okresie wiosennym, gdy jesteśmy przemęczeni i podatni na wszelkiego rodzaju wirusy i infekcje. Jedzenie czosnku wspomaga również regenerację skóry i włosów po długich miesiącach bez słońca.

/ 10Woda

Obraz
© 123RF

W czasie wiosennego przesilenia powinniśmy wypijać spore ilości niegazowanej wody mineralnej, która oczyści nasz organizm z toksycznych związków i dodatkowo dostarczy nam składników mineralnych takich jak magnez i wapń. Dorosła osoba powinna wypijać dziennie około 2 litrów wody. Ograniczmy natomiast ilość wypijanej codziennie kawy i mocnej herbaty. Zawarta w nich kofeina powoduje krótkotrwałe pobudzenie organizmu. Kiedy przestaje działać, czujemy jeszcze większe zmęczenie.

10 / 10Oliwa

Obraz
© 123RF

Tłuszcze roślinne bardzo pomagają odbudować dobre samopoczucie. W przeciwieństwie do zapychających naczynia krwionośne tłuszczów zwierzęcych, zawierają bardzo dużo potrzebnych naszemu organizmowi związków. Są to jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy A, D i E (przyswajane przez organizm tylko z tłuszczem). Ponadto oliwa jest bogata w potas, wapń i magnez. Łyżka czy dwie dziennie, znakomicie wpłyną na nasze zdrowie, kondycję i samopoczucie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja