Idealna dieta na przednówku
Brak świeżych witamin, tłuste i kaloryczne jedzenie dały nam się na pewno we znaki. Koniecznie musimy odbudować naszą odporność i dostarczyć organizmowi dużej dawki energii. Żeby to osiągnąć musimy odświeżyć swoją dietę.
Dodaj energii!
Zima za oknem powoli mija, czas więc przygotować się do wiosny. Najważniejsze, to zadbać o zdrowie nadwątlone podczas długich, zimnych miesięcy. Brak świeżych witamin, tłuste i kaloryczne jedzenie dały nam się na pewno we znaki. Koniecznie musimy odbudować naszą odporność i dostarczyć organizmowi dużej dawki energii. Żeby to osiągnąć musimy odświeżyć swoją dietę. Co powinniśmy jeść na przedwiośniu? Sprawdźmy!
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Zioła
Używajmy w kuchni jak najwięcej ziół, i to najlepiej świeżych, które pojawiają się już na targowiskach. Możemy też wyhodować je na parapecie - będziemy wówczas pewni, że nie są sztucznie "pędzone". Bazylia, majeranek, rozmaryn, kminek czy kolendra to zioła o intensywnym aromacie i smaku, wspomagające proces oczyszczenia organizmu po zimie. A oczyszczenie ciała to jedno z najważniejszych zadań na przednówku.
Kiełki
Kiełkujące młode pędy soi, słonecznika, soczewicy, rzodkiewki, brokułu czy lucerny zawierają ogromną dawkę najcenniejszych makro- i mikroelementów, w tym niemal wszystkie witaminy, żelazo, magnez, potas i wapń. Kiełki są zdrowe o każdej porze roku, ale na wiosnę dostarczają nam komplet tego, czego potrzebujemy. Wystarczy tylko garść. Warto założyć hodowlę własnych kiełków w domu. To wcale nie jest takie trudne, a korzyści będą ogromne.
Nabiał
Produkty nabiałowe są wyjątkowo ważne w przedwiosennej diecie. Mleko, sery, jogurty dostarczają wapnia, żelaza, fosforu i potasu, które dobrze wpływają na układ kostny i mięśniowy. Zawierają także dużo wartościowego, dobrze przyswajalnego białka, co pozwala na ograniczenie zakwaszającego organizm mięsa. Nabiał dostarcza także witamin z grupy B, które poprawiają nastrój oraz witaminy A, dzięki której mamy ładniejszą skórę i włosy - im wiosenna regeneracja także się przyda.
Zielone warzywa
Chlorofil, zawarty głównie w zielonych warzywach takich jak: sałata, szpinak czy szczypiorek, pomaga oczyścić i odtruć organizm, eliminując toksyny i metale ciężkie. Pomaga też w usuwaniu wolnych rodników i zapobiega przedwczesnemu starzeniu. W okresie przedwiosennym wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik. Dlatego też korzystajmy zarówno z dostępnych nowalijek, jak i mrożonych zielonych warzyw. Jedzmy ich jak najwięcej.
Rośliny strączkowe
Nasiona roślin strączkowych są bardzo odżywcze i w dodatku zawierają dobre tłuszcze. Są bogate w białka, skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), a także karoten i witaminy. Z kolei wysoka zawartość kwasu foliowego wspomaga powstawanie krwinek czerwonych, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Zamiast więc jeść na przedwiośniu mięso, zastąpmy je fasolą, grochem, ciecierzycą czy soczewicą.
Zboża i ziarna
Pieczywo pełnoziarniste powinno stanowić jeden z podstawowych elementów naszej wczesnowiosennej diety. Ziarna zbóż pomagają oczyścić nasz układ pokarmowy, usuwają złogi, przyspieszają przemianę materii. Wiosną powinniśmy jeść jak najwięcej nasion słonecznika, sezamu, grubo mielonej mąki w postaci placków czy naleśników. W dodatku dobre pieczywo poprawia humor, uwalniając w naszych organizmach enzymy szczęścia.
Czosnek
Czosnek to prawdziwa apteka. Zawiera związki bakteriobójcze, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, witaminy A, C, B, związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Zawarte w nim związki siarki mobilizują białe krwinki do obrony organizmu przed zarazkami, co jest szczególnie ważne w okresie wiosennym, gdy jesteśmy przemęczeni i podatni na wszelkiego rodzaju wirusy i infekcje. Jedzenie czosnku wspomaga również regenerację skóry i włosów po długich miesiącach bez słońca.
Woda
W czasie wiosennego przesilenia powinniśmy wypijać spore ilości niegazowanej wody mineralnej, która oczyści nasz organizm z toksycznych związków i dodatkowo dostarczy nam składników mineralnych takich jak magnez i wapń. Dorosła osoba powinna wypijać dziennie około 2 litrów wody. Ograniczmy natomiast ilość wypijanej codziennie kawy i mocnej herbaty. Zawarta w nich kofeina powoduje krótkotrwałe pobudzenie organizmu. Kiedy przestaje działać, czujemy jeszcze większe zmęczenie.
Oliwa
Tłuszcze roślinne bardzo pomagają odbudować dobre samopoczucie. W przeciwieństwie do zapychających naczynia krwionośne tłuszczów zwierzęcych, zawierają bardzo dużo potrzebnych naszemu organizmowi związków. Są to jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy A, D i E (przyswajane przez organizm tylko z tłuszczem). Ponadto oliwa jest bogata w potas, wapń i magnez. Łyżka czy dwie dziennie, znakomicie wpłyną na nasze zdrowie, kondycję i samopoczucie.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl