HUMMUS
- 1 puszka ciecierzycy Bonduelle
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki oliwy
- 3-5 łyżek wody
- 1 ząbek czosnku
- sól
- opcjonalnie: sumak do posypania (można zrezygnować lub posypać hummus słodką papryką w proszku) i nieco oliwy do polania
1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przesypujemy do blendera. Kilka kulek ciecierzycy odkładamy. Czosnek obieramy ze skórki, dodajemy do ciecierzycy razem z sokiem z cytryny i oliwą. Miksujemy na gładką masę i dodajemy tyle wody, by uzyskać upragnioną gładkość. Solimy do smaku.
2. Gotowy hummus przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy pozostałą ciecierzycą i sumakiem lub papryką w proszku (opcjonalnie). Podajemy z grzankami, krakersami.
Przepis dodał użytkownik Bonduelle
Podziel się opinią
Komentarze