Himalaje – kulinarne wspomnienia z górskiej wyprawy

Często podkreślam, że uwielbiam wspinaczkę górską. W tym celu odwiedzam różne zakątki świata i zdobywam kolejne szczyty. Wiosną wybrałam się w Himalaje, gdzie zachwycała niesamowita kuchnia. Co jem podczas górskich wypraw i czym zaskoczyły mnie w Himalajach zwyczaje kulinarne?

Obraz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Ludzie bardzo często dopytują, co jeść w górach podczas wypraw. Prawda jest taka, że wiele zależy od danego regionu oraz możliwości przyrządzania posiłków. Nawet na wysokościach można jednak przygotować obiad, który jest charakterystyczny dla lokalnej kuchni.

Himalaje - raj dla wegetarian, którzy jednocześnie chcą, by posiłki były sycące

Nie jestem wegetarianką, ale zawsze szanuję miejscowe nawyki kulinarne oraz jestem otwarta na nowe smaki. Jeśli chodzi o potrawy, które przygotowywano nam podczas wyprawy w Himalaje, to była to kuchnia bezmięsna. Kiedy o tym opowiadam, to niektórym wydaje się, że takie dania nie są sycące ani pełnowartościowe. Nic bardziej mylnego! Po zjedzeniu śniadania (posiłki przygotowywał dla nas na wysokościach lokalny kucharz) czułam sytość i energię do dalszej wędrówki. Jeśli zaś chodzi o sam smak i rozmaitość potraw - coś pysznego!

Ziemniaki, moc warzyw i curry - smaki, które kojarzą mi się z Himalajami

Posiłki, jakie serwowano nam podczas wyprawy, opierały się głównie na kompozycjach warzywnych. Pamiętam, jak na śniadanie kucharz serwował nam placki puri, bhaggi i ziemniaki z warzywami oraz curry. Dodam tylko, że to wszystko miało miejsce w obozie na wysokości 5 tys. m n.p.m. Jak mi smakowało? Obłędnie!

Obraz
© Archiwum prywatne

Ze smakiem zajadałam się na przykład potrawą palak paneer. To jedno z typowych dań kuchni indyjskiej, na które składa się głównie biały ser (paneer) oraz szpinak (palak). Do tego cała gama typowych dla regionu przypraw - o nich napiszę jednak za chwilę. Bardzo smakował mi też kalafior w chrupiącej tempurze. Do tej potrawy kucharz podał ostry sos z ciecierzycy. Można było się poczuć jak w restauracji i to "na wysokości"! Ogromną zaletą jest fakt, że większość z tych potraw można odtworzyć we własnej kuchni. Trzeba trzymać się jednak oryginalnych receptur. W sieci znajduje się wiele informacji i przepisów, które z powadzeniem możecie wykorzystać.

Aromat, smak i zapach. Przyprawy to nieodłączny element kuchni

Od zawsze przekonuję wszystkich, że przyprawy są niezwykle ważnym elementem w kuchni. Większość dań, nawet perfekcyjnie przygotowanych, nie obędzie się bez odpowiednich przypraw. Podczas wyprawy w Himalaje kucharz zdecydowanie nie zawiódł nas pod tym względem. Jak Indie, to oczywiście curry - jego charakterystyczny smak, aromat oraz kolor nadawał potrawom charakteru i sprawiał, że były idealne. Lokalni mieszkańcy nie stronią też od chili, czosnku, świeżego imbiru oraz kminu.

Obraz
© Archiwum prywatne

Te przyprawy z łatwością kupicie w Polsce, więc możecie odtworzyć "smak Indii" w domowym zaciszu. Oczywiście nie można zapominać o zachowaniu zdrowego rozsądku, jeśli chodzi o doprawianie dań. Pamiętajcie, zdecydowanie lepiej dodać czegoś za mało niż za dużo. W drugim przypadku nie da się tego zmienić - zwłaszcza podczas górskiej wyprawy...

(Nie)typowe pieczywo, które podbiło nasze podniebienia

Podczas wyprawy zastanawialiśmy się nad tym, jakie pieczywo zostanie nam podane. Cała ekipa chciała spróbować tego, które jest charakterystyczne dla tego regionu. Uwierzcie mi, że było bardzo smaczne! Mowa w tym przypadku o plackach naan i rooti. Te pierwsze są wyrabiane z drożdżowego ciasta i tradycyjnie wypieka się je w glinianym piecu tandoor. Jeszcze ciepłe serwowane są z różnymi daniami oraz smarowidłami.

Podsumowując: Himalaje były niesamowitym doznaniem kulinarnym! Z chęcią odtwarzam wybrane potrawy w kuchni i częstuję nimi bliskich, zwłaszcza kiedy opowiadam o swoich egzotycznych wyprawach. Przepisy na niektóre z nich są proste, a kwestią ich stworzenia jest szczegółowa receptura albo odpowiedni koncept. Miałam to szczęście, że mogłam podpatrzeć, co robi kucharz, kiedy byłam na miejscu. Oczywiście kiedy jestem na zagranicznych wycieczkach, odwiedzam też lokalne bazary i szukam produktów (jak na przykład owoce), których nie mogę kupić w Polsce. Polecam to wszystkim podróżnikom oraz miłośnikom wspinaczki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach